Pilvi on tietotyöläisen happea

Mika Okkola johtaa Microsoftin ja Aalto Yliopiston AppCampus-mobiilikiihdyttämöä. Hän on tietotekniikan moniottelija, joka on viime vuosina paneutunut tietotyön kehittämiseen, kasvuyrittäjyyteen ja mobiilisovelluksiin.

Olin reilusti etuajassa viime viikon First Thursday -tilaisuudessa. En odottanut tarvitsevani läppäriä, joten se jäi kotiin. Pari kiireistä asiaa oli hoitamatta, mutta ei hätää. Sulavan Bärre järjesti minulle lainaläppärin ja parin minuutin kuluttua olin omassa Office 365 -työtilassani.

Onnistuin taannoin tuhoamaan kaksi puhelinta viikon sisällä. Ainoa lohtu oli, että en ollut aiemmin rikkonut yhtäkään. Muutama tuttu kyseli säälivällä äänellä, miten selvisin kun kaikki datat olivat mennyttä. En ensin ymmärtänyt kysymystä. Omat datani ovat tietenkin kaikki pilvessä. Mikään yksittäinen laite ei ole minulle korvaamaton.

En pystyisi enää kuvittelemaan elämää ilman pilvipalveluita. Mikään laite tai palvelu ei ole oikeasti mobiili, jos sisällöt ovat tarjolla vain paikallisesti. Sisältöjen pitää olla saatavana missä, milloin ja millä laitteella tahansa. Tämä koskee niin työ- kuin viihdekäyttöä. On-demand -palvelut ovat omalta osaltani johtaneet siihen, että perinteisen television katsominen on jäänyt lähes täysin. Mikään ohjelma tai elokuva ei ole niin tärkeä, että ohjelmoisin aikatauluni lähetysajan mukaan. On-demand on päivän sana.

Työkäytössä omien datojen saatavuus ajasta ja paikasta riippumatta parantaa tuottavuutta merkittävästi. Olen tallettanut jo pidemmän aikaa kaikki dokumenttini pilvipalveluihin. Tämän ansiosta en myöskään tarvitse kannettavaa tietokonetta aina mukanani. Minulla on kone kotona ja toinen työpaikalla. Dokumentit ovat pilvessä. Usein matkaseuraksi riittää tabletti.

Hyöty moninkertaistuu, kun sisältöjä voi jakaa työyhteisön kesken. Jaetut muistiinpanot ovat erinomainen tuottavuuslisä. Olen usean tiimin kanssa jakanut kaikki työmuistiinpanot yhteisessä OneNotessa. Enää ei aina tarvitse tavoittaa kollegaa jos vastaus löytyy suoraan OneNotesta. Asiakirjojen jakaminen ja yhteinen muokkaaminen on paljon helpompaa pilven avulla ilman ainaista versiosähläystä. Nykyaikaiset pilvipalvelut vapauttavat tietotyöläiset monista turhista rutiineista ja parantavat tuottavuutta merkittävästi.