Lisää kasvua

Pauli Heikkilä on Finnveran toimitusjohtaja.

Joulun 2013 lähestyessä maailmalta kuuluu jo uutisia talouden elpymisestä. Suomessa uutiset ovat aina vaan mollivoittoisia.

Nykyhetki on tulosta teollisesta historiastamme, joka on nojannut muutamaan toimialaan ja vahvoihin suuryrityksiin. Monet yritykset pärjäävät edelleen hyvin, mutta työpaikkoja siirtyy sinne, missä markkinat kasvavat nopeimmin – tai sinne, missä työ on edullista.

Suomi sijaitsee, missä sijaitsee, eikä työn edullisuus ole juttumme. Luonnon raaka-aineemme ovat tunnetut. Niitä voitaisiin toki jalostaa pidemmälle. Erityisesti yhtä raaka-ainetta pitääkin jalostaa: aivoja. Osaamista. Tasetta korvien väliin.

Monien yritysten kanssa työtä tehneenä tuntuu, että osaaminen on usein kohdallaan teknologian kanssa. Asiakkaiden tarpeiden muuntamisessa huipputuotteiksi sen sijaan on vielä parannettavaa. Meillä on siis potentiaalia kasvuun!

Kasvu vaatii rahoitusta. Yksityisten rahoitusmarkkinoiden tehtävä on ohjata tätä raaka-ainetta kannattavimpiin kohteisiin. Ei olekaan viisasta valittaa, että ei saa rahoitusta, vaan miettiä, mistä ja miten itse toimien sitä saisi.

Jokainen maa täydentää omaa rahoitusjärjestelmäänsä myös julkisin toimin. Vaikka markkinatalouden lakien periaatteessa pitäisi hoitaa myös rahoituksen kanavointi tehokkaimmin, on kaikkialla päädytty siihen, että valtioiden on viisasta panostaa yksityisten rinnalla tutkimuksen, tuotekehityksen, viennin, kansainvälistymisen ja pk-yritysten rahoituksen toimivuuteen. Siksi kaikissa teollisuusmaissa löytyy vastineet sellaisille organisaatioille kuin Suomessa ovat Tekes ja Finnvera.

Rakennetaan yhdessä uusia menestystarinoita Suomeen vuonna 2014!

Kirjoittaja: Pauli Heikkilä