Joulupukin kirje AY-liikkeelle

Jari Kolehmainen, Divest Groupin partner kirjoittaa henkilökohtaisen joulupukin kirjeensä.

Joulupukki saa valtavasti kirjeitä ympäri maailmaa kilteiltä ja tuhmilta lapsilta. Maailma digitalisoituu ja pukki sopeutuu. Muuten pukki jää työttömäksi/tarpeettomaksi. Minun lahjani AY-liikkeelle on tänä vuonna tämä ainoa kirje, jonka kirjoitan teille henkilökohtaisesti.

Rakas AY-liike,

Tiedän, ettei teillä ole juurikaan lahjoja. Sopeutuminen muutokseen vaatii lahjoja. Ei auta, vaikka tonttuja on kuinka paljon tahansa, jos lahjat puuttuvat. Muutama tonttu pilvessä ei juuri maailmaa muuta. Tiedän myös, että toivoisitte, ettei kenelläkään olisi lahjoja. Siitäkin voi toki saada hyvän mielen. Olisi tosin hienoa, että hyvä mieli tulisi hyvistä teoista koko Suomen hyväksi – ja niiden hyväksi, jotka ovat vähäosaisia.

Pukin hommat ovat digitalisoituneet ja potkuja on tullut jaettua.

Saan suurimman osan kirjeistä nykyisin emailitse, ja tervehdykset sosiaalisen median kautta. Olen joutunut antamaan kenkää suurimmalle osalle kirjeiden käsittelijöistä. Ennen heitä oli satamäärin. Se ei ole meillä Korvatunturilla kuitenkaan ongelma. Meidän tontut ovat yrittäjähenkisiä. Ilman sitä ei nykyisessä maailmassa pärjää.

Vaikka potkuja on jaettu, yksikään tonttu ei ole jäänyt oven karmiin huutamaan, vaan he ovat suunnanneet uusiin haasteisiin ja työllistyneet erinomaisesti. Kerran yksi tonttu masinoi itsestään pääluottamustontun. Voi Jumala auta, vaikken häntä usein apuun kutsukaan. Kaikki meni päin helvettiä ja moni kiltti lapsi jäi ilman pakettiaan. Siinä ne tontut sitten istuivat perseet penkissä keskellä kaikkein kiireisintä sesonkia.

Samanlainen kohtalo kuin meidän kirjeiden käsittelijöillä tulee olemaan Postin työntekijöiden lisäksi monien yhtiöiden työntekijöillä. Digitalisaatio etenee – halusitte sitä tai ette. Sen vuoksi meidän tulisi tukea joustavia työmarkkinoita, tukea digitalisaation etenemistä ja uusien työvälineiden käyttöönottoa, antaa vapauksia ja sopia työn ehdoista työpaikoilla. Ajatteletteko todella, että voisitte sopia sieltä Helsingistä käsin, miten ja millä ehdoilla täällä Korvatunturilla huhkitaan? Suurin osa teistä ei ole edes koskaan käynyt täällä.

Minulle tulee mieleen vanha viisauteni, jonka annoin ystävälleni Darwinille. Kun vein aikoinaan joulupaketin hänelle Galapagossaarille, hän kysyi minulta: ”Oi, kiltti pukki, paljastatko minulle pitkän ikäsi salaisuuden?” Rehellinen vastaukseni oli: ”en ole koskaan ollut lahjaton, en ole pitänyt mitään itsestään selvyytenä (edes muoria), ja olen sopeutunut vallitseviin oloihin.” Hän kirjoittikin kirjaansa Lajien Synty antamani neuvon. ”Selviytyjiä eivät ole vahvimmat tai älykkäimmät vaan kaikkein sopeutuvaisimmat”.

Lahjatoivelistani teille on:

  • Hankkikaa Office 365 kaikilla herkuilla
  • Hyödyntäkää pilviteknologiaa
  • Menkää someen
  • Olkaa avoimia ja läpinäkyviä
  • Tehkää hyvää
  • Älkää vastustako muutosta – se tulee joka tapauksessa, mutta sattuu enemmän
  • Alkakaa maksaa veroja

Mukavaa joulun aikaa! Jos pysäytätte joulun pakettiliikenteen, niin ette sitten syytä minua ja Petteriä siitä, että edessä on taas lahjaton joulu,

Terveisin,

Joulupukki