Uuden yrityksen ilo

Olin viimeksi mukana perustamassa uutta yritystä vuonna 2001 ja tuon jälkeen edelliset yhdeksän vuotta kuluivatkin ko. yrityksen palveluksessa toimitusjohtajana ja myöhemmin hallituksen päätoimisena puheenjohtajana. Sulava on toinen yritys, jota olen saanut kunnian olla mukana perustamassa.

En muistanutkaan, miten uskomattoman mukavaa puuhaa uuden yrityksen perustaminen ja käynnistäminen on. Toisaalta en ymmärrä, miten kukaan saa yrityksen käyntiin ilman erilaisia taustajoukkoja. Meillä on ollut apuna ja sparrauskavereina talousneroja, lakimiesten valiojoukkoa, filosofi, kymmeniä ammattijohtajia, alamme nykyisiä ja jo eläkkeellä olevia parhaita osaajia sekä lukematon määrä ammattilaisia ja erilaisten sidosryhmiemme edustajia.

Erityisesti Microsoft on ollut suuri apu perustettavalla yritykselle, olemme saaneet heiltä valtavan määrän tietoa ja erityisesti kommentteja ja ajatuksia suunniltemiemme hiomiseksi ja parantamiseksi. Jättimäinen kiitos kuuluu myös eri asiakkaiden edustajille, jotka ovat antaneet meille korvaamatonta apua liikeideamme sparraamisessa.

Käymme vielä moneen kertaan läpi asiakkailtamme saatuja vinkkejä ja kokemuksia. Sen voin kuitenkin todeta, että jättimäisten määrittelyprojektien aika alkaa pääosin olla ohi. Useimmissa tapauksissa on täysin turhaa, ja asiakkaalle turhauttavaa ja kallista, istuttaa isoja työryhmiä workshopissa workshopin perään. Usein asiat voisi määritellä huomattavasti tehokkaammin esimerkiksi pilotoimalla lähes vastaavaa palvelua pilvipalvelun kautta tai käydä muutamalla muulla asiakkaalla tutustumassa olemassa oleviin ratkaisuihin. Ketterät projektimallit tuovat tietysti helpotusta määrittely- ja visiointivaiheen problematiikkaan, mutta kaikista olennaisinta on päästä nopeasti konkreettiselle tasolle asiakkaan tarpeiden ymmärtämisen osalta.

Pienenä vinkkinä aloitteville Microsoft-kumppaneille voin todeta, että kumppaniohjelmaan rekisteröityminen ja ns. Action Packin hankinta on ehdottomasti kannattava investointi. Pienellä vaivalla ja parinsadan euron investoinnilla saa käyttöönsä peruslisenssit sekä BPOS-pilvipalvelut hieman isommallekin startupille. Tämän jälkeen voi sitten rauhassa luovia itsensä kumppaniohjelmassa silver- ja gold-kompetensseihin.

Suurin voimavaramme ovat tietysti olleet mahtavat yhtiökumppanit, eli 12 osakasta plus 4 hallituksen jäsentä. Minun on vieläkin vaikea uskoa, että olemme saaneet näin kokeneen ja osaavan porukan mukaan startupiin. Sulava onkin tässä mielessä poikkeuksellinen startup, harvoin työntekijöidensä omistamassa startupissa on kahtatoistä täyspäiväistä työntekijää.

Meidän on tietysti pitänyt hoitaa kaikki yleiset yrittämiseen liittyvät asiat alkaen nimenvalinnasta, PRH-ilmoituksista, pankkisuhteen luomisesta päättyen aina toimitilojen etsimiseen, kalusteisiin, tietokoneiden hankintaan ja tietysti IT-infran pystyttämiseen ja liiketoimintamallin hiomiseen. Aivan oma lukunsa on omien materiaalien ja menetelmien luominen puhumattakaan yrityksen etiikan, prosessien ja erilaisten käytäntöjen ja toimintamallien synnyttämisestä.

Tulemme tulevisssa blogikirjoituksissa paneutumaan tarkemmin yrityksen perustamiseen liittyviin kokemuksiimme ja saatuihin oppeihin. Se on joka tapauksessa selvää, että startupeissa taitaa lähes poikkeuksetta olla parempi yhteishenki kuin varttuneemmissa organisaatioissa. Me lupaamme Sulavassa tehdä kaikkemme sen eteen, että sama yhteishenki, nöyryys ja tekemisen meininki säilyy yrityksessämme vuodesta toiseen.