Joka vanhoja muistelee, sitä usb-tikulla silmään

Kirjoittaja on Jukka Kaipainen.

Hän on pilvipalveluista innostunut palvelupäällikkö Tampereen Sähkölaitoksen tietohallinnossa. Vapaalla perheenisä, harrastuksena lenkkeily ja koti-IoT. 

LinkedIn

Twitter


Joka vanhoja muistelee, sitä tikulla vai jopa usb-tikulla silmään? Taitaa vaan pilvipalvelut tehdä saman usb-tikuille, minkä Spotify teki cd-levyille.

Vuosi lähenee loppuaan, ja nyt voi miettiä, mitä sen aikana onkaan tapahtunut. Itse asiassa omassa ympäristössä vuoden tapahtumat ovat jatkoa sille, mikä alkoi edellisenä vuonna. Aika paljon jo tässä vaiheessa voi sanoa, että hyviä valintoja on tehty sekä teknologoissa että kumppaneissa.

Sanotaan, että Hannibal marssi norsuineen Alppien yli. Mutta ei Hannibal siihen ihan yksin olisi onnistunut. Olen varma, että mukana on ollut muutakin porukkaa. Itse olisin ottanut mukaan ainakin kokin. Sama juttu meillä – halusimme sopivimman kumppanin matkalla pilveen. Sekä Office 365 -käyttöönotossa että intranetin toteutuksessa SharePoint Onlineen valitsimme molempiin tarjouskilpailun jälkeen Sulavan.

Pilvipalveluissa monia epäilyttää palvelujen ja sisällön sijainti jossain ihan muualla kuin omassa tai oman palveluntarjoajan konesalissa. Riippuu, mistä näkökulmasta asiaa tarkastelee. Ja oikeastaan myös, missä. Etelänaapurimme meren takana on katsonut ihan aiheelliseksi varmuuden vuoksi säilyttää hallituksensa tietoja myös omien rajojensa ulkopuolella.

Tässä on vähän sama juttu, kun aikoinaan harkitessani Citroën Xantian ostoa. Sitikassahan on pyörien jousitus toteutettu kaasunpaineella ja hydrauliikalla yleisesti käytettyjen jousien ja iskarien sijasta. Kyselin merkkikorjaamolta tekniikasta epäileväisenä. Itsekin lievästi ranskalaisen näköinen asentaja naureskeli ja sanoi: ”Heh, ihmiset pelkäävät sitä, mikä siinä on juuri parasta.” No, kaupat tuli, ja vanha rouva antoi monen vuoden ja monen kilometrin mukavat kyydit. Vähän on vieläkin sitä ikävä.

Itselläni usko pilvipalveluihin vielä vahvistui pari vuotta sitten vierailulla Microsoftin Dublinin Datacenteriin. Pelkät paikan ja turvatoimien mittasuhteet herättivät kunnioitusta ja viimeistään kaveri, jonka titteli oli ”Datacentre Evangelist”.

Ihan pelkkää ruusuilla tanssimista uusien palvelujen, käytäntöjen ja työtapojen käyttöönotto ei ole ollut. Itse olen tietysti innoissani kaikesta uudesta, mutta käyttäjiltä on tullut viestejä, että ”muutoksia ei tarttis tehdä ihan tällä tahdilla”.

Oli jo osittain tiedossa, mutta silti lievästi yllätti, kuinka pilvipalvelujen käyttö on vähän kuin liikkuvaan maaliin ampumista. Palveluja tulee lisää ja ne kehittyvät hengästyttävällä tahdilla, mikä tekee oman itsensä ja käyttäjien ajan tasalla pitämisen haasteelliseksi. No, samansuuntaisia puheita olen kuullut jopa konsulttienkin suusta. Tätä menoa Office 365 -vohvelissa alkaa olla ahdasta.

Mutta pääasia on, että suunta on eteenpäin. Ainakin itse odotan innolla, mitä uusi vuosi tuo mukanaan.

Mukavaa joulun odottelua ja loppuvuotta sekä menestyksekästä vuotta 2017!