Näkemiin SQL Server 2008 – ja kiitos kaikesta

Muistan kuin eilisen päivän, kun latasin ensimmäiset bitit Microsoftin SQL Server 2008 -tietokantapaketeista ja alan termein ”pistin pannut tulille.” Tuohon aikaan palvelinohjelmistot päivittyivät perinteisellä kaavalla – parin vuoden välein uusi julkistus, ja välissä korjauspaketteja ja erilaisia päivityksiä. Lopulta 2008-versiolla ajeltiin pitkälle 2012…2014 asti, kun perustoiminnot olivat luotettavat ja tuki oli laajaa.

Tästä on nyt kymmenisen vuotta aikaa. SQL Server 2008 ja 2008 R2 tuki loppui jo kesällä 2014, ja nyt laajennettu tuki (eli se kuuluisa viimeinen oljenkorsi) loppuu 9. heinäkuuta 2019. Lupaan pitää hiljaisen tuokion tämän version muistoksi kesälomallani.

Laajennettu tuki on kattanut elintärkeät tietoturvapäivitykset, mutta ei enää tuotteen aktiivista kehitystä tai uusien ominaisuuksien lisäämistä. Näin ollen viimeistään heinäkuun myötä SQL Server 2008 on alusta, joka tulee päivittää tai migroida tuoreemmalle ja tuetulle alustalle.

Tietoturvan osalta huomaan toisinaan yrityksissä tavan, jossa portti 1433/TCP blokataan palomuurista, ja SQL Server on turvattu. Ehkä tämäkin on menneiden aikojen jäänne, kun asiat olivat vielä yksinkertaisia ja osin mustavalkoisia.

Entä jos yrityksellä on liuta tai karsina palvelimia, joissa SQL Server 2008/2008 R2 pyörii ongelmitta (tai ongelmien kanssa) vielä vuonna 2019? Pitääkö palvelimet räjäyttää hallitusti? Tarvitaanko bussilastillinen konsultteja tökkimään tietokantojen tauluja parhaan tulevaisuuden takaamiseksi? Onko pakko siirtyä johonkin hähmäiseen open source -alustaan, jonka koodinimi ja versio vaihtuu useammin kuin Fortnite-pelaajan skinit?

Ei. Tässä täytyy tietää kaksi asiaa, kuten konsulteilla on tapana sanoa.

Nykyiset SQL Server 2008/2008 R2-pohjaiset tietokannat voi migroida uudemmalle SQL Server -alustalle omassa konesalissa. Tyypillisesti tämä olisi tässä vaiheessa tuotteiden elinkaarta SQL Server 2017, joka julkaistiin lokakuussa 2017. Tuote on riittävän kypsä ja koeteltu, eikä vanhanaikaista ”ensimmäistä service packia” tarvitse väijyä. Myöhemmin julkaistava SQL Server 2019 on jo saatavilla esiversiona (lataa täältä). Äärimmäisen mielenkiintoisena vaihtoehtona on nykyisin myös mahdollisuus asentaa SQL Server 2017/2019 Linuxille, tai Docker-pohjaiseen konttiin. Nämä vaihtoehdot toki toimivat myös virtuaalipalvelimissa pilvipalveluissa, kuten Azuressa.

Toinen vaihtoehto on siirtää nykyiset SQL Server 2008/2008 R2-pohjaiset tietokannat Azure SQL-alustalle. Tällöin tietokannat migroidaan pilvipalvelualustalle, ja matkan varrella tiputetaan pois virtuaalipalvelin ja kaikki muu ylimääräinen IT-infra. Vastaavasti kustannusmalli muuttuu operatiiviseksi, aiemman investointipohjaisen tilalle.

Microsoft tarjoaa ilmaiseksi kolmen vuoden ylimääräistä tietoturvatukea, mikäli virtuaalipalvelimet joissa SQL Server 2008 migroidaan Azureen tai tietokannat siirretään Azure SQL-alustalle. Samalla voidaan mahdollisesti hyödyntää Azure Hybrid Benefit -etua, jolloin nykyisiä SQL Server -lisenssejä voidaan joustavasti uusiokäyttää. Näiden etujen myötä SQL Server 2008 (ja 2008 R2) saavat venytetyn tietoturvapäivitysten tuen aina heinäkuuhun 2022 asti.

Kiitos kuluneesta vuosikymmenestä, SQL Server 2008 ja 2008 R2 – on aika jatkaa kohti tuoreempia alustoja!