Millaisen pilvikonsultin tarvitset?

Sain idean tähän kirjoitukseen luettuani Henrikin blogikirjoituksen Sinisen Meteoriitin Tietotyömaa-blogissa. On ilo nähdä perinteistenkin kumppanien aktivoituvan pilvipalveluiden osalta – tämä on hyvä asia pilvipalveluiden kehittymiselle ja varsinkin asiakkaalle.

Henrik kirjoitti, että pilven läpimurto tapahtuisi ensi talvena. Me Sulavassa olemme eläneet pilviaikakautta yrityksen perustamisesta lähtien, ja näkemyksemme mukaan suuri muutos on ollut käynnissä jo viimeisen parin vuoden ajan. Tästä osoituksena on Sulavan pilveen viemä kuusinumeroinen luku pilvikäyttäjiä. Murros siis tapahtui jo aikoja sitten.

Aloin miettiä asiaa yleisemminkin: kun valinnanvara kasvaa, miten asiakas osaa valita sopivan kumppanin? Omien käyttöönottojen lisäksi olemme arvioineet tai ohjanneet monien muiden toimijoiden töitä, tai korjanneet näiden jälkiä. Näiden kokemusten perusteella kehotan painottamaan seuraavia asioita:

  • Kokemus. Kuten muissakin IT:n osa-alueissa, kokemus asian tekemisestä näkyy pienentyneenä riskinä seuraavissa toteutuksissa. Kokenut kumppani osaa tuoda myös strategista roadmap-tason näkemystä asiakkaan IT-infrastruktuurin sekä tietotyön kehittämiseen kokonaisuutena. Pilvi ei ole kuitenkaan erillinen saareke, vaan osa päivittäistä tietotyökokonaisuutta, johon vielä toistaiseksi liittyy myös paikallisia palveluita.
  • Osaaminen koko paletista. Pilvipalveluihin siirtyminen tarkoittaa usein muutoksia esimerkiksi asiakkaan lisenssimalleissa, työasemaympäristössä, identiteetinhallinnassa, suojausratkaisuissa ja tukimalleissa. Vaikka Microsoft tarjoaa entistä enemmän tukea ja ohjeistusta, asiakkaan oman ympäristön muutokset ovat edelleen asiakkaan vastuulla. Osa kokonaisuuden huomioimista on esimerkiksi Azuren mahdollisuuksien kartoitus Office 365 -käyttöönoton yhteydessä.
  • Julkisen pilven suosiminen. Moni private cloud -ratkaisu on käytännössä vanhan tarjoaman uudelleenpaketointia, joka ei pysty lunastamaan oikean pilven lupauksia: nopeutta, skaalautuvuutta, jatkuvaa päivittymistä ja kustannustehokkuutta. Monet privaattipilven tarjoajat suojelevat ennemmin omaa arvoketjuaan kuin katsovat asiaa asiakkaan lisäarvon näkökulmasta. Julkisen pilven suosiminen tarkoittaa myös vakiotoimintojen suosimista räätälöintien kustannuksella ja helppoa mobiilikäyttöä. Moni uusista palveluista (esimerkiksi Yammer ja Delve) on saatavissa vain julkisesta pilvestä.
  • Asiakkaan oman osaamisen kasvattaminen. Pilvipalvelun päähyötyjä on se, että asiakkaan elämä helpottuu, kun perusinfra ei vaadi samanlaista jatkuvaa huolenpitoa – sehän kuuluu osaksi palvelun hintaa. Siksi perinteisten toimittajien on yhä vaikeampi myydä kalliita kuukausipohjaisia ylläpito- ja tukisopimuksia. Oikea toimittaja luo asiakkaalle käyttöönottoprojektin aikana operoinnissa tarvittavan osaamisen, vaikka se vähentäisi toimittajan tuen tarvetta jatkossa.
  • Tietotyön kehittäminen. Pilvipalveluiden suuri lupaus on tietotyön nostaminen uudelle tasolle. Se ei tapahdu itsestään järjestelmien käyttöönoton yhteydessä, vaan vaatii loppukäyttäjien koulutusta ja prosessien kehittämistä. Osaako kumppanisi tämän?
  • Tyytyväiset asiakkaat. Kaikessa toimittajien valinnassa tämä on ratkaiseva asia. Vaikka Sulavassa voimme parantaa montaa asiaa, ovat Microsoft-asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksemme aika eri tasolla Suomen kumppanikeskiarvoon verrattuna:

Pilvitoimijoiden määrän kasvaminen on hyvä asia monessa suhteessa. Asiakkaan valinnanvaran lisäksi tämä kiihdyttää pilvipalveluiden kehittymistä entisestään, mikä näkyy uusina toimintoina ja jatkuvasti laskevina kuukausihintoina. 

Sulava on ollut perustamisestaan lähtien pilvipalveluiden johtava tarjoaja Suomessa, ja tulee olemaan sitä jatkossakin. Muut opettelevat nyt peruspilveä. Me osasimme tämän jo vuosia sitten. Muiden harjoitellessa me tuomme asiakkaillemme aitoja mitattavia kustannussäästöjä sekä aivan uuden tavan työskennellä ja kehittää liiketoimintaa. Valitse siis itsellesi oikea kumppani!