Microsoftilta jättimäinen konesali-investointi Suomeen – mitä tämä tarkoittaa asiakkaille

Microsoft julkaisi tänään uuden Suomen konesalihankkeen pääkaupunkiseudulle.

Suomi onkin Islantia lukuunottamatta viimeinen Pohjoismaa, jolta varsinainen konesali puuttuu, sillä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa konesalit ovat jo käytössä tai rakenteilla. Toki Microsoftin konesali Suomesta on löytynyt jo Nokia-kaupan ajoista asti. Mutta kyseinen konesali on tuottanut vain tiettyjä osapalveluita, ainakin osana pienten Euroopan maiden asiakkaiden Microsoft 365 -palvelualustaa.

Uuden konesalialueen osalta tarkkoja yksityiskohtia ja aikataulua ei vielä ole julkaistu. Voi kuitenkin hyvin veikata, että malli on sama kuin muissa Microsoftin uusissa maakohtaisissa konesaleissa: Microsoft 365 -kokonaisuuden keskeiset palvelut tuotettaisiin Suomen asiakkaille Suomesta, ja lisäksi Azureen syntyisi uusi suomalainen konesalialue. Uudet Azure-konesalit ovat viime aikoina aloittaneet osajoukolla Azure-palveluita, ja laajentaneet hiljalleen kohti täyttä palveluvalikoimaa.

Asiakkaille uusi konesali tarkoittanee siis pienempää latenssia eli nopeampaa palveluiden käyttöä. Se mahdollistaa uudenlaisten palveluiden toteuttamisen suomalaisille asiakkaille, esimerkiksi liittyen reaaliaikaiseen kuvan ja äänen käsittelyyn tai viihdepalveluihin.

Lisäksi uusi konesali ratkaisee joidenkin asiakkaiden datan sijaintiin liittyviä huolia. Microsoft on jo ennen tätä ehtinyt ilmoittaa, että vuoden 2022 loppuun mennessä EU-asiakkaiden data tallennetaan ja käsitellään EU-alueella. Uuden konesalin myötä on oletettavissa, että suomalaiset asiakkaat saavat datan sijainniksi EU-alueen sijaan Suomen.

Uuden konesalin hukkalämmön hyödyntämisen osalta voittajia ovat kotien kaukolämpöasiakkaat. Lisäksi se tukee myös Microsoftin matkaa kohti hiilineutraaliustavoitetta. Matalista konesalipäästöistä hyötyvät kaikki Microsoftin asiakkaat – jokainen asiakasorganisaatio voi jo nyt tarkistaa oman hiilijalanjälkensä Azure- ja Microsoft 365 -käytön osalta.

Laajemmin ajateltuna konesali-investointi kertoo Microsoftin uskosta siihen, että suomalaisilla asiakkailla riittää palveluita, jotka voidaan modernisoida uusimmilla pilviteknologioilla. Suomalaisten organisaatioiden matka pilvipalveluiden hyödyntämiseksi on siis todellisuudessa vasta alkanut.