Jan Willamo vastaa liiketoiminnan kehittämisestä parhaiden käytäntöjen osalta Salomaa Groupissa, joka on Pohjoismaiden suurin markkinointiin ja konsultointiin erikoistunut yhtiöryhmä.
LinkedIn: fi.linkedin.com/in/janwillamo/
Tietotyöläisen maailma on muuttunut aika radikaalisti viime vuosina. Nykyaikaiset työkalut, kuten esimerkiksi pilvipalvelut mahdollistavat sen, että tarvittavat työkalut ja tieto on aina saatavilla; milloin tahansa, mistä tahansa ja lähes millä päätelaitteella tahansa.
Murroksesta käytävässä keskustelussa on muutamia näkökulmia, joita haluaisin tarkentaa:
Etätyö ei ole vain kotona työskentelyä.
Etätyöhön liittyvissä keskusteluissa lähdetään usein siitä, että se ”mahdollistaa poissaolon toimistolta” ja että sitä tehdään kotona. Etätyö on paljon muutakin kuin kotona työskentelyä. Etätyötä tehdään siellä missä milloinkin ollaan, kun töitä pitää tehdä.
Tänä päivänä voi työskennellä joustavasti niin bussissa, junassa, lentokoneessa, kahvilassa kuin asiakkaan tai yhteistyökumppanin luona. Tai vaikka kesämökillä laiturin nokassa. Poissaolon sijaan korostaisin etätyössä läsnäoloa. Edistyksellisten työkalujen ansiosta moni etätyöläinen on jopa lähempänä ja paremmin tavoitettavissa kuin istuessaan toimistolla neukkarissa palaveriputkessa.
Muutos koskee kaikkia, ei vain yksilöä.
Kun uusia työkaluja ja toimintatapoja ajetaan sisään, on yleisin kysymys ”What’s in it for me?”. Relevantimpi kysymys on ”What’s in it for us?”, sillä harva sitä ihan yksin eristyksissä työtä tekee. Oma työnteko muuttuu toki joustavammaksi ja tehokkaammaksi, mutta yhtä tärkeää olisi nähdä se, että koko työyhteisön työskentely on tehokkaampaa ja mielekkäämpää. Tästä hyötyvät kaikki: yksilö, yhteisö ja varsinkin asiakkaat (ovat ne sitten sisäisiä tai ulkoisia).
Uusien työkalujen käyttöönotto ei ole IT-projekti.
Tietohallinnon roolina on toki mahdollistaa uusien työkalujen käyttöönotto teknisestä näkökulmasta, mutta niiden tehokas hyödyntäminen ja käytäntöjen muuttaminen tulee tehdä liiketoimintalähtöisesti. Pääpaino pitää olla työtapojen ja -kulttuurin muutoksessa. Ei yritetä ajaa organisaatioon uusia työkaluja tekniikka edellä, vaan niiden tuomia hyötyjä korostaen.
Ja totuuden nimissä, kyllähän niitä joustavia työvälineitä on aina ollut ja etätöitä on ennenkin tehty. Kuinkahan monen rakennuksen suunnittelu onkaan alkanut Klubi 77 -askiin piirtämällä jossakin kuppilassa tai kannon päällä?