Kodin tietotyö pesee työpaikan suvereenisti

Heikki Tauriainen on verkkopalveluarkkitehti Lassila & Tikanojalta. Heikki on mukana kehittämässä liiketoimintaa projekti projektilta sekä blogaa, videoi ja Yammeroi aktiivisesti tietotyön vinkkejä, tosin vielä sisäisesti.

Twitter: http://twitter.com/stanosnoja
LinkedIn: http://fi.linkedin.com/in/heikkitauriainen

Facebookin tapahtuma muistuttaa huomisesta bändimme keikasta. Logistiikka, aikataulutus, kalustoinventaario ja vastuunjako on suoritettu Facebookin ryhmässä ja kuskin valinta hoidetaan WhatsApp -ryhmässä lähes demokraattisesti.

Seitsemän hengen miehistö, tuhannen kiloa meteliä, valoa ja savua liikkuu ilman ainoatakaan lähetettyä sähköpostia, palaveria tai puhelinsoittoa.

Miksi tämä ei onnistu työpaikalla?

Olemme unohtaneet kyseenalaistaa olemassa olevien käytäntöjen ja työtapojen järkevyyden. Vaikka olisimme ottaneet jo käyttöön uusia järkeviä työkaluja, kuten vaikkapa Yammerin, lähetämme edelleen sähköpostilla kysymyksiä haja-ammunnalla ympäri organisaatiota.

Meitä vaivaa myös henkinen laiskuus opetella uutta tehokkaampaa tapaa tehdä töitä. Kun työelämään saapuu uusia työvälineitä, jäämme odottamaan henkilökohtaista opastusta niiden käyttämiseen. Mutta eihän Facebookin ja WhatsAppin käyttöäkään ole kukaan tullut opettamaan meille?

Selitykseksi ei kelpaa kuluttaja- ja yritysmaailman työvälineiden käytettävyysero. Yritysmaailmankin tuotteet ovat omaksuneet nopeasyklisen kehittämisen, ja pilvipalveluiden läpimurron myötä yrityksienkin työvälineet ovat intuitiivisia käyttää.

Uusien työtapojen ja työvälineiden käyttöönottoon riittää oman ajattelutavan muutos. Sen sijaan että ulkoistamme ongelmanratkaisumme puhelulla helppariin tai pikaviestillä kollegalle, seuraavalla kerralla avaamme rohkeasti suosikkihakukoneen, videopalveluita unohtamatta. Tähän kun lisätään ripaus rohkeutta kokeilla uutta, on meillä avaimet kädessä tuottavampaan työn tekemiseen.

Totuuden nimissä olemme unohtaneet kyseenalaistaa paljon muutakin, siksi meillä turhien palavereiden ja sähköpostien lisäksi käsissämme peikko nimeltä digitalisaatio. On turha puhua liiketoiminnan digitalisoinnista, jos yritykset, alkaen johtoryhmästä aina työntekijöihin, eivät ole valmiita opettelemaan uusien työvälineiden käyttöä. Käsi ylös, monenko johtoryhmän digitaalisesta työkalupakista löytyy esimerkiksi Yammer-ryhmä mobiilisovelluksineen?

Joulurauhaa tuovaksi tietotyön vinkiksi ehdotan, että suljet sähköpostisi uusien viestien ilmoitukset kaikista laitteistasi. Voit edelleen seurata uusia viestejä, lähes yhtä taajaan kuin ennenkin, mutta teet sen silloin, kun se ei keskeytä sinua muualla.  Voit yllättyä positiivisesti tästä kokeilusta, yhtenä esimerkkinä uudenlaisen läsnäolosi palavereissa. Niissä turhissakin.