Teams mobiilisovellus – työkalu luokan yhteydenpitoon

Koulut palasivat laajasti lähiopetukseen vielä ennen kesälomia, ja vielä ei voi ennustaa millainen koulumaailma on tästä eteenpäin. Modernit työvälineet voivat monipuolistaa opetuksen keinoja ja helpottaa koulujen arkea monella tavoin myös jatkossa. Älä heitä äkillisen digiloikan oppeja hukkaan! Julkaisemme kevään ja kesän aikana sarjan keinoja ja vinkkejä loikan jatkamiseen oppilaitoksissa. Lue jo julkaistut kirjoitukset.

Elina, kolmannen luokan opettaja, huokaisee helpotuksesta. Uskomatonta, että nyt se loma on käsillä. Syksyn opetusjärjestelyt mietityttävät kuitenkin kaikkia Honkkalan yhtenäiskoulun opettajia, myös Elinaa.

Neloset olivat ottaneet Microsoft Teamsin haltuun tämän kevään aikana ja kertoivat hyvistä käytännöistään viime yhteissuunnitteluajalla. Neloset kertoivat, että olivat toimineet tiiviinä työparina ja jakaneet suunnittelutyötä ja tehtäviä tehokkaasti. Tämä oli selkeästi vähentänyt työtaakkaa. Koska molemmat opettajat tuntevat koko porukan, he myös opettivat koko porukkaa ristiin. Ajatella, että he olivat paitsi antaneet tukiopetusta Teamsin välityksellä, myös eriyttäneet kahden luokan opetusta.

Näin tiivis yhteistyö oli ensin kauhistuttanut Elinaa ja kuulostanut työläältä. Mutta ajatus työparista ja töiden jakamisesta on alkanut myös houkuttamaan. Suostuisikohan rinnakkaisluokan opettaja Atte miettimään tätä järjestelyä? Tai ehkä voisi tehdä jopa yhdessä nelosten opettajienkin kanssa! Täytyykin katsoa oppiaineiden sisällöt yhdessä. Matematiikka ja äidinkieli ainakin menevät varmasti hyvin yhteen.

Eniten Elinaa mietityttää, että jos päädytään opettamaan osittain etänä, niin miten oppilaat onnistuvat olemaan oikeaan aikaan oikeana päivänä kotona ja koulussa. Poikkeuspäivinäkin tämä on haaste. Nelosten käyttämä Teamsin mobiilisovellus oli kuulemma ollut hitti myös korona-aikana, se oli vähentänyt unohduksia kokonaisuudessaan käyttöönoton jälkeen.

Opettajat olivat perjantaina läpikäydyn seuraavan viikon ohjelman aina vieneet Teamsiin, josta oppilaat pääsivät sieltä katsomaan sen uudelleen viikon alkaessa. Tämä oli helppoa, koska he käyttivät siihen omaa älypuhelintaan. Oppilaat kuittasivat lukeneensa sen tykkäämällä viestistä. Siten ope sai kiinni ne, jotka tarvitsevat toisen muistutuksen asioista. Ja oppilaat olivat siellä muistutelleet myös toisiaan ja vastanneet muun muassa aikatauluihin ja läksyihin liittyviin kysymyksiin! Ei ollut liikuntakamat unohtuneet enää. Tämä kyllä korvaa omassa lapsuudessa olleen viidakkorummun, jossa soiteltiin lankapuhelimella aakkosjärjestyksessä aina seuraavalle tärkeät infot. Mahtoikohan viimeinen koskaan saada viestiä alkuperäisessä muodossa.

Elinan luokalla on kuitenkin yksi oppilas, jolla ei ole älypuhelinta. Mutta hänenkin vanhemmallaan on, joten hän voisi varmaan siitä seurata viestittelyä kuitenkin. Täytyy vain muistaa aina huomioida tämä tehtäviä suunnitellessa. Niin ja sitten on se yksi, jolla on lukeminen vielä heikkoa. Mutta mobiilissa saa onneksi jätettyä ääniviestin, joten voisi tiedotteet laittaa tekstinä ja lukea sen vielä ääneen. Aika kätevää muuten myös pienemmille oppilaille! Täytyykin kysyä nelosilta, minne he tiedotteen veivät Teamsissä. Siellä oli kuulemma useampi hyvä tapa. Elina muistaa ainakin OneNoten, tai sitten ehkä suoraan kanavalle.

Tehtävistä puheenollen mobiilisovelluksella onnistuu kuulemma työskentely aivan kuten koneellakin. Joskus jopa näppärämminkin! Neloset kertoivat, että olivat kuvataiteen tehtäviä toteuttaneet ulkona maataiteena ja oppilaat palauttivat työn valokuvana. Eli kaikkia tehtäviä ei aina tarvitse työstää diginä.

Tärkeintä Elinalle on kuitenkin löytää yhteydenpitokanava oppilaiden kanssa. Pikkuhiljaa voisi kuitenkin laajentaa osaamista Teamsin mahdollisuuksien kanssa. Retkillä esimerkiksi oppilaat saisivat helposti otettua kuvia kasveista tai suorittaa mitä tahansa tehtäviä, jotka on koottu Teamsiin. Samalla opettajan on helppo varmistua, että retkellä keskitytään hauskanpidon lisäksi myös retken varsinaiseen aiheeseen.

Hyvää sovelluksessa on kuulemma myös se, ettei tarvitse antaa omaa numeroaan. Muutenkaan Whatsappia ei saisi työasioihin käyttää. Ja tuossa sovelluksessa sai säädettyä sen hiljaiseksi iltaisin ja viikonloppuisin. Ei tulisi edes kiusausta tehdä töitä työaikojen ulkopuolella.

Tekniseltä puolelta katsottuna Microsoft Teams – sovelluksen käyttöönotto ei tuota paljoa vaivaa. Sovellus itsessään on ilmainen ja tarvitsee toimiakseen vain Office 365 – tunnukset, jotka on jo jaettu kaikille koulussa ja kunnassamme. Sovellus toimii sekä Android- että IOS-laitteilla, ja totta kai Windows- ja Apple-tietokoneilla.

Melkein ainoa asia mistä kannatta pitää huolta, on loppukäyttäjien koulutus niin henkilökunnan, oppilaiden kuin vanhempienkin osalta. Kaikille kannattaa opettaa ohjelmiston perusteet ja tehdä helpot ja yksinkertaiset käytänteet ja oppaat, mitä käyttämällä pääsee helposti Teams – tunneille mukaan. Jos loppukäyttäjät eivät hallitse Teamsin perusteita, niin käyttöaste on aika lähellä nollaa tai aika kuluu äidinkielen oppimisen sijaan työkalun parissa.


Kirjoittajat: Helena Mäkinen, Petri Jämsen