Sulava vaihtoi WhatsAppin Kaizalaan – ja näin siinä kävi

Kaizala on Microsoftin Garage-projektina alkunsa saanut mobiilisovellus. Sen idea on olla suorittavan työn tekijöiden keskustelun ja työnohjauksen ainut sovellus sellaisille työntekijöille, jotka eivät ole muiden tuottavuuspalveluiden piirissä. Kaizala on kirjoitushetkellä virallisesti saatavilla vain tietyissä maissa (listan mukaan ei vielä Suomessa), eikä sitä ole vielä liitetty O365-lisensointiin.

Sulavassa haluamme kokeilla aina kaikkea uutta, joten Kaizala on julkaisustaan asti kiinnostanut. Työkäytössä Teams hoitaa meillä kuitenkin Kaizalan roolin oikein hyvin. Sen sijaan keksimme, että voisimme kokeilla Kaizalaa vapaa-ajan keskusteluissa.

Tähän asti sulavalaiset ovat kuuluneet ”Sulava Free Time”-nimiseen WhatsApp-ryhmään, jossa on juteltu työn ulkopuolisista asioista. Joulukuun ajaksi ryhmä pantiin jäihin, ja perustettiin vastaava ryhmä Kaizalaan.

Miten Kaizala toimii?

Ylläpitäjän näkökulmasta Kaizala oli iso parannus aiempaan WhatsApp-käyttöön. Kaizalaan pystyttiin luomaan ryhmä, joka vaati tunnistautumisen Sulavan Azure AD -tunnuksella, mutta johon kuka tahansa organisaatiossa sai liittyä. Liittyminen onnistui helposti: asenna sovellus, kirjaudu Sulavan tunnuksella ja liity Teamsissa jaetulla QR-koodilla. Ylläpidon ei tarvitse enää lisätä uusia ja poistaa entisiä työntekijöitä puhelinnumeron perusteella kuten WhatsAppissa.

Loppukäyttäjän kokemus ei paljoa WhatsAppista eroa – samat pikaviestitoiminnot löytyvät molemmista. Kaizala on hieman työsuuntautuneempi tehtävä- ja kyselytoimintojensa ansiosta. Myös kuvien sijaintitiedon jako, peukutus ja kommentointi keräsi kiitosta. Kuvien kommentit menevät myös omaan säikeeseensä kuvan yhteyteen. Jotain yksittäisiä WhatsAppista tuttuja toimintoja vielä puuttuu, kuten esimerkiksi GIF-animaatiot.

Kumpi voitti?

Tammikuun alussa järjestettiin Sulavalla Teamsin Polly-appin avulla äänestys siitä, kumman käyttöä jatketaan. Tätä kirjoittaessani Kaizala oli saanut äänistä 54%, WhatsApp 20% ja vaihtoehto ”Ihan sama” 26%. WhatsAppia äänestäneet perustelivat mielipidettään sillä, että kun muu keskustelukäyttö on joka tapauksessa WhatsAppissa, on Kaizala yksi ylimääräinen sovellus lisää. Mutta enemmistö vakuuttui Kaizalan näppäryydestä, ja samalla opimme paljon sovelluksen hyödyntämismahdollisuuksista myös asiakkaillamme.

Samassa keskusteliin myös siitä, miksi myös vapaa-ajan keskusteluja ei voisi hoitaa Teamsissa. Teknisesti näin toki voisi, mutta moni käyttäjä haluaa pitää työ- ja vapaa-ajan kanavat erillään. Näin voi esimerkiksi ilmoitusasetuksia hallita erikseen eri välineissä.

Kaizala käytössä Sulavalla

Lue Kaizalasta lisää

Katso Sulavan Kaizala-testi infografiikkana:

Kaizala infografiikka