Microsoftin virtuaalitodellisuuden ratkaisut AltSpace ja Mesh tarjoavat elämyksiä etäkohtaamisiin

All of humanity’s problems stem from man’s inability to sit quietly in a room alone. — Blaise Pascal

Tämä lause on yksi 1600-luvulla eläneen matemaatikon Blaise Pascalin siteeratuimmista fraaseista ja siihen tiivistyy kaikki se, mitä me vuosisatoja myöhemmin haemme myös teknologialta; esimerkiksi sosiaaliselta medialta ja virtuaalitodellisuudelta. Nykyaikana haluamme kuitenkin nähdä ihmisten sosiaalisuuden mahdollisuutena ja vastata siihen.

Paraskaan teknologia ei voi koskaan korvata fyysistä kohtaamista, mutta matalan kynnyksen mahdollisuuksia kohtaamisiin virtuaalisissa ympäristöissä tulee koko ajan lisää. VR (virtual reality) eli virtuaalitodellisuus on tietokoneella luotu täysin kuvitteellinen ympäristö, jossa toimitaan itselle luodun virtuaalisen hahmon eli avattaren muodossa joko virtuaalilaseja tai tietokonetta käyttäen. Microsoftin virtuaaliympäristö AltSpace on juuri tällainen. Microsoft on etenemässä nopeasti virtuaalisuuden seuraavalle tasoille yhdistellyn todellisuuden (MR) Mesh alustalla. MR (mixed reality) eli yhdistetty todellisuus yhdistelee nimensä mukaisesti reaalimaailman ja virtuaalitodellisuuden objekteja ja tulevaisuudessa Microsoft Teams integroituu sulavasti osaksi Meshiä. Me Sulavatkin olemme sulavasti lipuneet virtuaalimaailmaan ja pidimme äskettäin ensimmäisen koko yrityksen tilaisuuden AltSpacessa.



Teknisestä näkökulmasta AltSpacen käyttö ei ole vaikeaa. Avataren luominen onnistuu helposti ja asua valitessa tulee 70-luvun lapselle mieleen paperinukkeleikit. Parhaan kokemuksen saa virtuaalilaseilla, joissa valikoimaa on laidasta laitaan ja hyviin laseihinkin pääsee käsiksi satasilla. Ennen kuin lukitsee mielipiteensä virtuaalimaailman suhteen, kannattaa antaa sille mahdollisuus virtuaalilaseja käyttäen. AltSpaceen pääsee myös PC:llä ja koneessa pitää olla sen verran tehoa, että 2D -maailma pyörii hyvin, mutta kuten sanottu kokemus on varsin erilainen ja latteampi kuin virtuaalilaseilla.


”Voi ei, taas yksi virtuaaliympäristö lisää!” Tämä ajatus on saattanut käydä mielessäsi tätä lukiessa. Lisää virtuaalisuutta ei varmastikaan useimmat meistä toivo, mutta vaihtelua webinaareihin ja Teams -kokouksiin kyllä. Kannattaakin miettiä, mitkä oman organisaation kohtaamisista olisivat sellaisia, joissa virtuaalimaailman vahvuudet eli sosiaaliset kohtaamiset kaipaavat vahvistusta. Parhaimmillaan AltSpace, tai mikä tahansa virtuaalimaailma, on silloin, kun halutaan vuorovaikutusta ihmisten välillä. Pelkästään luentoja tai esityksiä varten ei virtuaalimaailmaan kannata sukeltaa. Oppimisen näkökulmasta virtuaalimaailmalla on paikkansa. Virtuaalisuus mahdollistaa abstraktien ilmiöiden tarkastelun; avaruusvierailut tai ihmisen anatomian tutkiminen. Tunnetaitojen harjoittelu avataren avulla voi helpottaa vaikeista asioista puhumista.

Monessa organisaatiossa pohditaan, miten järjestää innostava ja kiva etätapahtuma työntekijöille nyt, kun virtuaaliväsymys pukkaa päälle. AltSpace tuo mahdollisuuden järjestää asiaohjelman lisäksi rentoa yhdessäoloa työkavereiden kanssa vaikkapa klassisen pubi-illan merkeissä bändiä kuunnellen ja tanssien. Tai haluaisitko kenties istahtaa nuotiolle ihailemaan revontulia ja vaihtamaan ajatuksia kollegoiden kanssa. Kutkuttaako mahdollisuus luoda jännitystä iltaan erilaisten yhdessä pelattavien pelien muodossa? AltSpacessa tämä kaikki onnistuu ja me autamme siinä sulavasti.

Kirjoittaja: Marianna Halonen

Oppimisen muutoksen johtaminen, oppimisen personointi ja koulutusteknologian saavutettavuus ovat Mariannan vahvaa osaamisaluetta. Mariannalla on pitkä kokemus kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta muun muassa opettajana Suomessa sekä opetusteknologian parissa Opetushallituksessa. Ennen Sulavaa Marianna työskenteli 12 vuotta Microsoftin oppilaitostiimissä pedagogisena asiantuntijana.