Vuosia sitten luin ihastuneena erään suomalaisen start-up -yrityksen tarjoamasta mahdollisuudesta tehdä työtä ulkomailta. Jo silloin toivoin, että jonain päivänä myös minä saisin saman mahdollisuuden. Nyt haaveeni on toteutunut ja olen kollegoideni kanssa viikon Malagassa ja teen työtäni täällä. Saimme itse vaikuttaa valintaan etätyöviikon paikasta ja kaupungista ja äänestyksessämme voittajaksi tuli Malaga. Viikot sovittiin hyvissä ajoin etukäteen, joten jokainen pystyi suunnittelemaan työnsä ja aikataulunsa viikolle hyvin.
Kun suomalainen lähtee etelään odotukset ovat aina kovat: aurinkoa ja lämpöä pitää saada. Uima-allas ja meri houkuttelevat sinisyydellään, ja jos ei nyt ihan uimaan mene, niin ainakin niiden äärelle pitää päästä nauttimaan. Espanjassa useita kertoja olleena kauppojen kiinniolo sunnuntaina, villan internetyhteyden haasteet ja marmorilattioiden kylmyys eivät tulleet yllätyksenä.
Tänään on meneillään kolmas työpäivämme täällä. Tähän mennessä joka toinen päivä on aurinko paistanut ja uima-allas tarjonnut lämmittämättömänä virkistystä. Arkeni täällä on samallaista kuin kotona. 8+8+8 eli töitä, vapaa-aikaa ja unta, kaikkea saman verran. Poikkeuksellista on se, että vapaa-aikani vietän kollegoiden kanssa. Kun ollaan näin tiiviisti työkavereiden kanssa monta päivää yhdessä samassa talossa, syntyy hyvin tiivistä ja antoisaa kanssakäymistä. Tutustumme toisimme paremmin luontevasti ja rennossa hengessä. Saamme toisiltamme vinkkejä ja apua, asiaan kuin asiaan.
Jokaisen, joka tällaiseen kokemukseen lähtee, pitää henkilökohtaisesti valmistautua viikkoon, sillä meitä on monia persoonia ja meillä on erilaisia tapoja ja toiveita yhteiseloon. On eri asia olla perinteisemmällä työmatkalla, jolloin sinulla on oma hotellihuone ja ruokailut hoituvat ravintoloissa yhdessä kokkailun ja jaettujen vessojen sijaan. Olen kiitollinen johtomme panostuksesta tähän kokemukseen ja henkilöstöjohtajamme antamaan ohjeistukseen ”Malagan pelisäännöistä”. Yhteiseloa tukevat pelisäännöt, verotukseen liittyvät edut ja omat vastuut etätyöviikon onnistumiseksi on hyvä tehdä selväksi ennen matkalle lähtöä.
Me #sulavat olemme työntekijöinä itsenäisiä ja itseohjautuvia ammattilaisia. Uudessa kulttuurissa ja vieraassa maassa ollessa saattaa tulla eteen asioita, joihin emme ole tottuneet ja jotka eivät ratkea niin kuin meillä Suomessa. Näitä tilanteita tulee, vaikka kuinka olisimme etukäteen pyrkineet ne tunnistamaan ja varautumaan niihin. Normaalit tapamme ja toimintamallimme joutuvat hyvälle koetukselle täällä Espanjassa ja nämä kokemukset hitsavat tätä porukkaa entistä tiiviimmäksi ja toimivammaksi porukaksi. Olemme olleet onnekkaita, sillä tämä porukka on hyvin joustavaa, iloista ja ennenkaikkea kiitollista tästä mahdollisuudesta, jonka työnantajamme meille mahdollistaa.
Työ ei ole paikka, vaan sen on siellä missä minä, työntekijä, olen. Meille työn tekemisen mahdollistaa Microsoftin pilvi ja sen avulla teemme työmme sieltä missä milloinkin olemme. Moderni teknologia mahdollistaa työnteon sisällä tai ulkona, Suomessa tai Malagassa. Nykyaikaiset tietokoneet, kestävät akut ja matkapuhelinverkot takaavat työn jatkumisen, vaikka sade (kokopäivän kestänyt) toisi haasteita sähkönjakeluun. Moderni tapa tehdä työtä tarkoittaa parempaa työelämää: avointa, verkostomaista ja yhteisöllistä, ja vaatii myös toimintakulttuurin ja toimintatapojen uudenlaista omaksumista ja käyttämistä.
Sulavan Teamsin ”Etätyö Malagassa 2018” -kanava on ollut kesän ja syksyn ajan yksi tärkeimmistä sisäisistä viestikanavista. Kun se tämän matkan jälkeen hiljenee ja siirtyy arkistoon, olen monta asiaa kokeneempi selviytyjä ja innolla odotan tietoa siitä, saanko kokea tämän elämyksen uudelleen ensi vuonna.