Pohdinnassa tekoälyn eettisyys – mitä se tarkoittaa ja miten luottamusta tekoälyyn voidaan rakentaa?

Tekoäly muuttaa maailmaa ennennäkemättömillä tavoilla, tarjoten uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita eri sektoreille ja toimialoille. Tekoälyn voimakkaasti yleistyessä sen käyttö herättää eettisiä kysymyksiä ja huolenaiheita. Niitä on hyvä pohtia ja miettiä, kuinka rakennamme luottamuksen ja ylläpidämme sitä uutta teknologiaa kohtaan.

Tämä artikkeli on ensimmäinen 8-osaisesta blogisarjasta, joka käsittelee tekoälyn haasteita ja mahdollisuuksia.

Eettiset näkökohdat

Yksi tekoälyn tärkeimmistä eettisistä näkökohdista on oikeudenmukaisuuden, läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden varmistaminen tekoälymallien ja -sovellusten kehittämisessä ja käyttöönotossa. Tekoälyjärjestelmät voivat suorittaa yhä merkityksellisempiä tehtäviä ja vaikuttaa enemmän ihmisten elämään ja hyvinvointiin. Erityisesti terveydenhuollon, koulutuksen ja rikosoikeuden kaltaisilla aloilla on välttämätöntä estää syrjintä, haitat ja yksilön tai ryhmän oikeuksien loukkaukset.

Keskeistä tässä pyrkimyksessä on varmistaa, että eri käyttäjä- ja sidosryhmät ymmärtävät tekoälyjärjestelmien toimintaperusteet, mukaan lukien niiden perustana olevat tiedot, joihin luotetaan ja niiden pohjalta tuottamat tulokset, jotta he voivat tunnistaa ja korjata virheitä tai harhaanjohtavaa tietoa. Vaikka jotkin tekoälymallit tarjoavat selitettävyyttä, monet, erityisesti syväoppimiseen ja neuroverkkoihin perustuvat mallit, toimivat ”mustina laatikoina”. Se tekee niiden päätösten perustelujen selvittämisestä haastavaa.

Avainsanoina läpinäkyvyys ja vastuullisuus

Vastuulliset tekoälykäytännöt edellyttävät varovaisuutta tällaisten läpinäkymättömien mallien käyttöönotossa ja kehottavat tutkimaan vaihtoehtoja, jotka tarjoavat enemmän avoimuutta ja selitettävyyttä. Lisäksi eettiset näkökohdat ulottuvat teknisiä näkökohtia pidemmälle ja kattavat tekoälysovellusten asianmukaisuuden. Lisäksi ne tunnustavat, että tietyt käyttötarkoitukset kuten automatisoitu päätöksenteko herkillä aloilla, edellyttävät tehostettua valvontaa ja vastuuvelvollisuutta.

Esimerkiksi: Työskentelet vakuutusyhtiössä ja kerrot asiakkaalle, että hän ei voi saada sairausvakuutusta, koska tekoälymalli on kieltänyt sen häneltä. Tämän jälkeen sinulla on todennäköisesti edessäsi oikeudellinen kiista, jos malli ei ole selitettävissä.

Eettiset ohjeet toimivat olennaisina suojakaiteina, jotka ohjaavat tekoälyjärjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa yhteiskunnallisten arvojen ja normien mukaisesti. Parhaiden käytäntöjen omaksuminen, kuten monimuotoisten, monialaisten tiimien kokoaminen ja perusteellisten eettisten vaikutusten arviointien tekeminen, edistää vastuullista tekoälyn kehittämistä ja asettaa yhteiskunnallisen hyvinvoinnin etusijalle käytännön ratkaisuihin nähden.

”Tyypillisesti eettinen ratkaisu on myös tulevaisuuden kannalta kestävä ratkaisu. Nyt tekemämme eettiset päätökset toimivat pohjana tulevaisuuden uusille oikeusjärjestelmille, kuten tänä syksynä voimaan tulevalle EU:n uudelle tekoälyasetukselle.”

Erik David Johnson – CAIO, Delegate

Luottamus tekoälyyn kasvaa

Luottamuksen rakentaminen ja ylläpitäminen tekoälyteknologiaa kohtaan on ensiarvoisen tärkeää, kun pyritään tekoälyn laajaan käyttöönottoon ja hyväksyntään. Tämä vaikuttaa käyttäjien käsityksiin, käyttäytymiseen ja tyytyväisyyteen. Tekoälyllä on valtava potentiaali, erityisesti generatiivisen tekoälyn kehityksen myötä. Sen vuoksi sen integrointia on tuettava vastuullisella lähestymistavalla, jossa korostetaan tietoa ja kokemusta.

Luottamus riippuu useista tekijöistä, kuten tekoälyjärjestelmien luotettavuudesta, tarkkuudesta, turvallisuudesta ja niiden yhdenmukaistamisesta käyttäjien arvojen ja odotusten kanssa. Tehokas viestintä ja vuorovaikutus tekoälyjärjestelmien ja käyttäjien välillä vahvistaa luottamusta entisestään, mikä lisää läpinäkyvyyttä ja varmuutta teknologiaa kohtaan.

Tällä hetkellä elämme ”suurten kielimallien” aikakautta, mikä on viimeisten 18 kuukauden aikana johtanut päivittäisten tekoälykäyttäjien valtavaan kasvuun. Tämä antaa käyttäjille mahdollisuuden kokeilla itse ja rakentaa enemmän luottamusta tekoälyn toimintaan.

Tieto lisää luottamusta

Luottamus tekoälyyn on selkeästi kasvanut. Skeptisyys on vaihtunut lisääntyneeseen tietoisuuteen ja hyväksyntään tekoälyä kohtaan. Tästä osoituksena on käyttöönottoasteen nousu eri tekoälytyökaluissa.

Juuri julkaistun raportin mukaan tekoälyn käyttöön Pohjoismaissa suhtaudutaan pääosin myönteisesti, erityisesti Suomessa. Suomalaisista organisaatioista 61 % käyttää tekoälyä, kun vastaava luku Norjassa on 52 %, Tanskassa 48 % ja Ruotsissa 45 %. Euroopan maat ovat kuitenkin kaukana Yhdysvalloista tekoälyn käytössä.

Kun organisaatioiden tietoisuus markkinoilla olevista tekoälypalveluista ja niiden toiminnasta kasvaa, on helpompi rakentaa luottamusta tekoälyyn. Kun käyttäjät itse kokeilevat tekoälyn käyttöä ja kokevat hyödyt omakohtaisesti, se lisää luottamusta teknologiaa kohtaan entisestään.

Ja kyllä, ylemmän johdon on ymmärrettävä tekoälyn mahdollisuudet, jotta tekoälystrategian suunnittelu on mahdollista. Yhtä tärkeää varmistaa, että koko organisaatio on valmis muutokseen. Tekoälyn käyttöönoton täytyy innostaa kaikkia, jotka sitä tulevat käyttämään. Sitä kautta saavutetaan todelliset liiketoimintahyödyt!

”Euroopan maat ovat kaukana Yhdysvalloista tekoälyn hyödyntämisessä, ja meidän on nopeutettava vauhtia pysyäksemme kehityksessä mukana.”

Aki Antman – Sulava perustaja & CEO, The Digital Neighborhood AI&Copilot -toimitusjohtaja


Blogi on kirjoitettu haastattelun perusteella. Haastatteluissa olivat mukana Aki Antman, Sulavan toimitusjohtaja ja perustaja, The Digital Neighborhoodin tekoäly- & Copilot -palveluiden johtaja, Peter Charquero Kestenholz, Projectumin perustaja, innovaatio- ja tekoälyjohtaja sekä Erik David Johnson, Delegaten tekoälyjohtaja.

Alkuperäisen, englanninkielisen blogin voit lukea sisaryrityksemme Delegaten sivuilta: Navigating AI Ethics: Why It Matters and How to Build Trust.

Tutustu blogisarjan muihin osiin

Tutustu palveluihimme

Tekoälyn avustama innovaatio ja tuottavuusmahdollisuuksien hyödyntäminen kaikille organisaation työntekijöille on välttämätöntä.

Kiinteällä kuukausimaksulla olevat palvelumme Copilotin käyttöönottoon auttavat ottamaan käyttöön mullistavaa teknologiaa hallitusti ja järkevästi. Palveluidemme tuella parannat organisaatiosi tuottavuutta ja luovuutta Copilotin avulla. Kokeneet asiantuntijamme opastavat organisaatiotasi käyttämään Copilot for M365:tä tehokkaasti.

Copilot for Microsoft 365 Essentials -palvelu on pienemmille organisaatioille ja suuremmille Copilot Modern Work as a Service -palvelu. Tutustu palveluihin alla olevista linkeistä!

Copilot for Microsoft 365 Essentials -palvelu

Copilot Modern Work as a Service -palvelu