Metaversen käyttöesimerkkejä yrityksille ja organisaatioille

Mikä tekee Metaversestä niin suuren mullistajan ja mitä muuta se mahdollistaa kuin kokoukset virtuaalitodellisuudessa? Emme edes tiedä kaikkea vielä, koska Metaversessä vain mielikuvitus on rajana. Me Sulavalla näemme siinä yhtä suuren potentiaalin kuin aikanaan internetissä tai pilvisiirtymässä.

Tässä inspiraatioksi muutamia esimerkkejä.

Asiakaspalvelu ja -kokemus

Etäpalvelu ja -huolto

Etäpalvelu ja -huolto hyötyvät yhdistetystä todellisuudesta (Mixed Reality) tilanteissa, joissa tarvitsemme lisätietoja (asiakirjat, ohjeet, toimintaohjeet, kaaviot, suunnitelmat ja niin edelleen) ja etäasiantuntemusta. Tutustu tarkemmin

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelussa voidaan Metaversen avulla tavata asiakkaita tai kumppaneita, mikä mahdollistaa auttamisen ja opastamisen immersiivisemmässä ympäristössä. Tämä avaa samanlaisia mahdollisuuksia kuin myöhemmin blogissa esiteltävässä tilannehuoneessa (asiaankuuluvien tietojen ja työkalujen esittäminen), mutta myös tilanteita, kuten etäavustajan käyttö yhdistetyssä todellisuudessa. Virtuaalisen tilan ottaminen mukaan laajentaa mahdollisuuksia olla kanssakäymisessä ja vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Tämä voidaan hyvin helposti laajentaa työhaastatteluihin ja muihin (ulkoisiin) asiakaskohtaamisiin.

Sairaalat

Virtuaaliset lääkäri- ja sairaanhoitajakäynnit ovat yleisiä hybridimaailmassa. Ne nousivat suosioon pandemian aikana, mutta suuntaus jatkuu edelleen. Se, että ihmiset voivat käydä lääkärissä yhdistetyssä todellisuudessa, muistuttaa etätukiskenaariota. Se ei korvaa kaikkia käyntejä, mutta se voi auttaa säästämään aikaa ja vähentämään matkustamista ja optimoimaan lääkäreiden saatavuuden. Tulevaisuudessa lääketeollisuus saa valtavasti etuja yhdistetystä todellisuudesta ja Metaversestä: asiantuntija-apu, leikkauksen suunnittelu yhdessä muiden, muualla toimivien asiantuntijoiden kanssa, sairaanhoitajien ja lääkäreiden apu näkemään potilastiedot tarvittaessa ja niin edelleen.

Vähittäiskauppa

Ostomahdollisuudet ja ostokokemus Metaversessä kasvavat ja laajenevat, ostamisesta tulee sekä helpompaa että jännittävämpää. Käytämme jo verkkokauppoja ja sovelluksia koko ajan, mutta Metaverse-aikakaudella voimme lähteä virtuaalisesti ostoksille – esimerkiksi ruokakaupasta (kalatiskin digitaalinen kaksonen ja/tai saatavilla olevat tuotteet näytöllä) ostamaan huonekaluja tai laitteita, jolloin voimme sijoitella ne (oikeassa koossa) huoneisiimme käyttämällä yhdistettyä todellisuutta ja nähdä, sopivatko ne – ja minkä värisenä. Tutustu tarkemmin

virtual shopping

Turismi ja elämysliiketoiminta

Hotellit, lomakohteet ja muut elämysliiketoiminnan yritykset antavat tulevaisuudessa ihmisille mahdollisuuden tutustua tiloihin ja kokea ne virtuaalisesti. Tämän päivän kokemus eli muutama kuva ei oikein riitä, kun voisit liikuskella alueella ja katsoa sopiiko kyseinen paikka tarpeisiisi. Mitä täydellisempi kohteen ja sen ympäristön digitaalinen kaksonen on, sitä parempi kokemuksesta tulee. Totta kai voit myös keskustella hologrammien/bottien kanssa ja kysyä kysymyksiä – tai ehkä paikalla on myös myyjiä. Joillain hotelleilla on tässä pitkä tie edessään, ja liiketoiminnallisesti ne ovat väärällä polulla, jos ne eivät ala muokata digitaalisia liiketoimintamallejaan.

Virtuaalimatkailu kukoistaa tulevaisuudessa enemmän, varsinkin kun kestävyys ja vastuullisuus ovat yhä enemmän tapetilla. Virtuaalinen käynti Afrikassa ei toki ole sama kuin käydä siellä oikeasti, mutta toisaalta tällaisen matkan voi tehdä muutamassa tunnissa. Entä miten olisi avaruusmatka, kävely kuussa tai haluaisitko tutustua 2 500 vuoden takaiseen Roomaan? Joidenkin näistä kokemuksista voi odottaa olevan edullisia tai ilmaisia, mutta tämä ei tule koskemaan suurta määrää laadukasta sisältöä.

Organisaation prosessit ja tiimityö

Perehdytyskokemus

Uuden työntekijän perehdytyskokemuksen ensiluokkaistamisessa on runsaasti potentiaalia. Esimerkiksi tutustuminen työpaikkaan, oppiminen talon tavoille kävelemällä toimistojen, tehtaiden, vähittäiskauppojen jne digitaalisten kaksosten ympärillä ja ohjeiden saaminen matkan varrella kollegoiden kanssa tai hologrammien/bottien avulla ovat hienoja mahdollisuuksia. Sinne voidaan lisätä vaikkapa pistokoe, jolla varmistetaan, että olet kuunnellut. Saat tietää, keitä ovat lähimmät kollegasi, johto ja mitkä ovat yrityksen arvot (esimerkiksi toimitusjohtajan tai henkilöstöpäällikön kertomana).

Perehdyttäminen on yrityksille erittäin hyvä mahdollisuus luoda arvoa ja sytyttää uusissa työntekijöissä yhteenkuuluvuuden tunnetta – uudet tulokkaat tuntevat olonsa välittömäksi kotoisaksi ja kokevat olevansa osa porukkaa. Eikä pidä unohtaa, että Metaversessä tapahtuva koulutus ja oppiminen voi olla paljon tehokkaampaa kuin muilla tavoilla toteutettuna. Tutustu lisää

Tilannehuoneet ja -tilat

Tilannehuoneet yritykselle, projekteille, johdolle ja kriisitilanteissa käytettäväksi. Pysyviä tiloja, joissa voidaan yhdistää kaikki tarpeeseen liittyvät tiedot. Kyse voi olla asiakirjoista, kirjoitustauluista, tehtävistä, muistiinpanoista, raporteista, sovelluksista (Power Platform ja low-code), 3D-objekteista, lisätystä todellisuudesta / digitaalisista kaksosista ja niin edelleen. Perinteisesti tällöin käytetään joko tiettyä Teams- tai SharePoint-sivustoa, mutta Metaversessä kaikki tiedot ovat nähtävillä seinillä – aivan kuin tosielämän fyysisessä huoneessa. Ja lisäksi tässä tilassa on mahdollista tavata asiaankuuluvia ihmisiä.

Laajamittaiset tilannetilat suurempien fyysisten alueiden seurantaan ja hallintaan voidaan toteuttaa vaikkapa kaupunkiliikenteelle, rakennustyömaille ja -projekteille, väestötiedoille, vesivirroille, maatalousalueille, tehtaille, lentokentille, sähköverkoille, voimaloille, rajavalvontaan ja niin edelleen. Asiantuntijat voivat liikkua laajoilla alueilla käyttämällä yhdistettyä todellisuutta tai immersiivistä virtuaalitodellisuutta ja nähdä kokonaiskuvan, uppoutua yksityiskohtiin, tehdä parempia päätöksiä tukitietojen avulla, käyttää kaukosäätimiä ja auttaa kenttätyöntekijöitä tarvittaessa.

virtual meeting in metaverse

Kentällä toimiville ihmisille kyseessä olisi lisätyn todellisuuden (augmented reality) / yhdistetyn todellisuuden (mixed reality) kokemus, jossa fyysisen maailman informaatio menee päällekkäin digitaalisen olemassaolon kanssa. Pohjimmiltaan tällöin luodaan yhteydessä olevia digitaalisia kaksosia, jotka on ankkuroitu tilaan ja joita täydennetään tiedoilla, prosesseilla ja ohjaimilla.

Rakentamisessa ja teknisessä suunnittelussa tätä käytetään melko laajasti jo nykyisin, jolloin varmistetaan, että suunnitelmat ja mallit ovat sopivia – ja tietoja käytetään myöhemmin kunnossapitoprosesseissa. Meillä on myös paljon liikennetietoja ja muita tietoja, joita käytetään ympäristöjen seuraamiseen ja hallintaan – tällä hetkellä 2D-näyttöjen kautta, joten siirtymä 3D:hen ja immersiiviseen Metaverseen ei ole niin pitkä kuin on tapana ajatella.

Uuden suunnittelu ja luominen – kuten rakennukset, liiketoiminta tai palvelut

Tilan ja kustannusten optimointi

Optimoi, kuinka paljon toimistotilojanne todella käytetään, kuinka monta työpöytää on käytössä, mitä reittejä ihmiset käyttävät ja niin edelleen. Dynamics Connected Spaces antaa jo nykyisellään paljon analyyseja tiloista ja niiden käytöstä. Käyttöönotto on erittäin helppoa, ja näkemykseni mukaan seuraavassa vaiheessa pystymme tarkastelemaan tilastoja ja ennusteita Metaverse-ympäristössä – ja laajentamaan integraatioita.

planning wind turbines

Kiinteistöbisnes ja huoneistot

Kiinteistöbisneksessä luodaan jo digitaalisia kaksosia käyttämällä LiDAR-skannausta. Tulokset ovat erittäin hyviä melko vähäiseen työmäärään ja tarvittavaan koulutukseen nähden. Tämä on todellisuutta jo nykyisin ja mahdollista jopa uusimmilla iPhone-malleilla. On yhä yleisempää tehdä digitaalisia kaksosia, joiden sisällä voi liikkua. Kun voimme käsitellä nämä mallit niin, että niistä tulee osa metaverseä (esimerkiksi Mesh for Teams tai AltSpace VR, Meta ja niin edelleen) ja niihin upotetaan toimintoja (enemmän tietoja, yksityiskohtia, yhteydenotto, osta, lisää koriin jne.), se leviää laajalle nopeammin kuin voimme kuvitellakaan. Web3 tulee mukaan näiden mallien kautta, jolloin Metaversestä tulee ihmisille ymmärrettävämpi käsite.

Tulevaisuudessa voit siis paitsi tarkastella Metaversessä seuraavaa autoasi myös seuraavaa kotiasi – ja voit kokeilla, miten huonekalusi sopivat sinne. Eikä kyseessä olisi täysipainoinen Metaverse-kokemus, jos et saisi muuttofirmalta tarjousta koko muutosta huolehtimisesta suunnitelmasi mukaisesti.

Uudet liiketoimintamahdollisuudet

NFT, maailman ja sisällön luominen ja muut uudet liiketoimintamahdollisuudet ovat syntyneet ja syntymässä Metaversen avulla. Hyvin usein Metaverse liitetään Non-Fungible Tokeneihin (NFTs) ja kryptovaluuttoihin ja -markkinoihin. NFT:t mahdollistavat omistajuuden käsitteen, ja on ennustettu, että niiden markkinat kasvavat yli 13 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuoteen 2027 mennessä. NFT-virtuaalituotteiden ja -vaatteiden myynnistä on jo nähty esimerkkejä.

Tämä voi laajentaa nykyistä tarjontaa, mutta kyseessä on myös kasvava liiketoiminta uusille yrityksille. Yhdistettynä avatarien suunnitteluun ja luomiseen ja virtuaalisen kiinteistöomaisuuden omistukseen Metaversessä tämä on todellakin hyvä tilaisuus luoville mielille. Peliala on osoittanut jo ennen Metaverseä, että ihmiset ovat valmiita maksamaan virtuaalisista tuotteista – ja käymään niillä kauppaa.

Uskon, että jatkossa näemme myös markkinapaikkoja mukautetuille maailmoille tai Metaverseille, jolloin omia tapahtumia tai toimistoja voi helposti loihtia ainutlaatuisempaan tai runsaampaan ympäristöön. Vain jotkut ihmiset tulevat käyttämään Unityä ja muita työkaluja omien mukautettujen maailmojensa luomiseen – toiset käyttävät valmiita maailmoja tai ostavat mieleisiään. Tai he voivat tilata kyseisen mukautetun maailman ja avatar-vaatteet ja koristeet yrityksiltä, jotta voivat esitellä brändiään asianmukaisesti.

Tapahtumat – uusia mahdollisuuksia kestävän kehityksen edistämiseen

Vastuullisuus ja vihreä siirtymä ovat enemmänkin liiketoimintastrategia kuin vain käyttötapaus. Metaversen käyttäminen mahtavien ja immersiivisten hybridi- ja virtuaalitapahtumien luomiseen, matkustamisen välttäminen ja pienemmät toimitilat tuovat kustannussäästöjä ja säästävät ympäristöä. Vaikka maailmanluokan Metaverse-tapahtumien luominen ei ole halpaa, tapahtuman voi silloin tuoda suuremman osallistujamäärän saataville ja lisäksi sen hiilidioksidipäästöt voivat olla matalammat. Vaikka kasvokkaiset kohtaamiset ovat aina oma juttunsa, Metaverse voi viedä meidät paljon lähemmäksi aitoa kokemusta kuin nykyiset kaksiulotteiset virtuaalihybridi-/virtuaalitapahtumat.

Microsoft teki tapaustutkimuksen virtuaalisesta MVP Summitista Microsoft Teamsin avulla verrattuna kasvokkain Microsoftin kampuksella Redmondissa järjestettävään MVP Summitiin. Tämä voi tarkoittaa, että seuraava, vuonna 2023 järjestettävä MVP Summit toteutetaan virtuaalisesti. Tosin MVP Summitin kaltaisessa tapahtumassa kasvokkain tapahtuva kanssakäyminen on tärkeää, koska kyse on paljolti henkilökohtaisten yhteyksien luomisesta muihin MVP:ihin ja Microsoftin tuoteryhmän jäseniin. Toisaalta virtuaalisen MVP Summitin ansiosta tapahtumaan voivat osallistua monet sellaiset, jotka eivät tulisi paikalle, jos tapahtuma järjestettäisiin vain kasvokkain. Ehkä näemme tulevaisuudessa Metaversessä suurten tapahtumien toteutuvan hybridimuodossa – Immersiivinen Metaverse Summit tekisi verkostoitumisesta paljon paremman ja luontevamman kokemuksen kuin kaksiulotteiset Teams-kokoukset tällä hetkellä tekevät.

Nämä esimerkit ovat vain pintaraapaisu Metaversen yrityksille ja organisaatioille tarjoamista mahdollisuuksista. Lisäksi esimerkiksi koulutukset/oppiminen tulee mullistumaan ja prosessiautomaatio saa niin paljon uusia mahdollisuuksia, ettemme pysty edes kuvittelemaan niitä vielä.

Useisiin näistä esimerkeistä sisältyy ihmisiä (kuten asiantuntijoita). Oikeiden ihmisten lisäksi näemme jatkossa kasvavan määrän tekoälyä auttamassa ihmisiä – ja se voi olla apuna 24/7. Puhe tekstiksi- ja teksti puheeksi -toimintojen avulla voimme kommunikoida bottihologrammien tai ohjelmien kanssa helposti ilman kielimuuria. Osa näistä esimerkeistä on jo todellisuutta, osa toteutuu tämän ja ensi vuoden aikana ja osa myöhemmin. Kyseessä on matka, mutta tulevaisuuden työ on Metaversessä.

Metaverse-ratkaisumme

Tutustu ensimmäiseen Metaverse-tarjontaamme: Parannettu ostokokemus, etäpalvelu ja -huolto, tehokkuuden ja koulutuksen optimointi, uusien työntekijöiden perehdytys, johdon kokoustila, kauko-ohjattavat laitteet ja ajoneuvot. Tai ota yhteyttä ja kerro omista tarpeistasi!

Kuuntele Sulavasti Metaverseen -podcast!

Sulavasti Metaverseen -podcast on nyt kuunneltavissa! Käsittelemme tulevaisuuden työn muutosta ja Metaverseä. Mitä se tarkoittaa organisaatioille, työelämälle ja liiketoiminnan tulevaisuudelle ja miten se tulee muuttamaan maailmaa ja tapaamme toimia? Haluamme olla auttamassa asian sisäistämisessä ja ymmärtämisessä.

Isäntänä toimii Vesa Nopanen ja jaksoissa on mukana vieraita mm. Microsoftilta.