EU:n tekoälysäädös AI Act: Tasapainottelua innovaation ja etiikan välillä

Avainsanat:

Onko Euroopan Unionin polku tekoälyn sääntelyn suhteen oikea ja mitä se merkitsee eurooppalaisille yrityksille? Tämä blogi on kolmas kahdeksan blogikirjoituksen sarjassa, joka käsittelee tekoälyteknologian mahdollisuuksia ja haasteita. 

Blogi on kirjoitettu haastattelun perusteella. Haastatteluissa olivat mukana Aki Antman, Sulavan toimitusjohtaja ja perustaja, The Digital Neighborhoodin tekoäly- & Copilot -palveluiden johtaja, Peter Charquero Kestenholz, Projectumin perustaja, innovaatio- ja tekoälyjohtaja sekä Erik David Johnson, Delegaten tekoälyjohtaja. 

Tekoälyä koskeva sääntelykehys 

Euroopan parlamentti teki hiljattain historiaa hyväksymällä maailman ensimmäisen tekoälyä koskevan lain. Tekoälylaki ei ainoastaan rajoita tekoälyn käyttöä, vaan asettaa etusijalle myös innovoinnin ja reilun kilpailun säilyttämisen. 

Tukahduttaako tämä innovaation? Varmasti. Generatiivinen tekoäly ja suuret kielimallit ovat kuitenkin riittävän transformatiivisia muokkaamaan yhteiskuntaa – sääntelyä tai ei – aivan kuten Internet ja teollinen vallankumous. Sääntelyn tehtävänä on oltava sen varmistaminen, että muokkaamme yhteiskuntaa mielekkäällä tavalla kansalaisille ja yrityksille. 

Kehyksen luomiseksi EU:n tekoälysäädös pakottaa tekoälyn soveltamisen jakautumaan neljään riskisegmenttiin: ei riskiä tai vähäinen riski, rajoitettu riski, suuri riski ja riski, jota ei voida hyväksyä. 

Joten jos kehität tekoälysovellusta, sinun on lopulta sijoitettava se johonkin näistä neljästä riskisegmentistä, ja jokainen riskisegmentti edellyttää, että sinulla on erilaiset velvoitteet. 

Tekoälyn määritelmä 

Tekoälysäädös kohdistuu tekoälyn soveltamiseen. Vaikka yrityksesi olisi EU:n ulkopuolisessa maassa, laki on voimassa, jos sitä sovelletaan EU:n sisällä. Tekoälyn määritelmä määrittää, onko ratkaisu käyttänyt tätä teknologiaa ja onko sen noudatettava tekoälylakia. 

Toistaiseksi EU:n tekoälyn määritelmä on hyvin laaja, ja monet asiat kuuluvat termin alle. Tämä on yksi alue, jossa asioiden määrittely voi pahimmassa tapauksessa vaikuttaa innovaatiovauhtiin. 

Jos tekoälystä tulee liian säänneltyä ja monimutkaista muille kuin tekoälyasiantuntijoille, Euroopan maat jäävät jälkeen yrityksistä maissa, joissa sääntelyyn suhtaudutaan rennommin.  

Lyhyen aikavälin nopeat voitot vs. pitkäjänteiset eettiset ratkaisut 

Olemme nähneet yrityksiä sakotettavan miljardeja dollareita toistuvasti laittomista ratkaisuista, mutta joillekin näistä yrityksistä miljardit ovat vain viikon tuloja. Joten ehkä on sen arvoista, että asianomaiset yritykset toimivat lakien reunalla? 

Oikea vastaus tähän on tietenkin ei. Eurooppalaiset yritykset voivat hävitä lyhyellä aikavälillä kilpailulle, mutta EU:n näkökulma on myös tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottava ja vastuullinen pitkän aikavälin näkökulma. 

Lähestymistapaa voi verrata energia-alaan; Helpoin tapa saada energiaa käyttöön juuri nyt on hiili, kaasu ja öljy. Euroopassa pyrimme tuottamaan energiaa vedestä, tuulesta ja auringosta, mikä on monimutkaisempaa, vie enemmän aikaa, vaatii investointeja ja voi epäonnistua matkan varrella. 

Tulevaisuuden kestävän ja eettisen ratkaisun valitseminen vaikuttaa varmasti kykyysi hyödyntää mahdollisuuksia juuri nyt. Mutta nopeiden voittojen hyödyntäminen ja se, mikä on pitkäjänteistä, eettisesti ja moraalisesti oikein, ei ole aina linjassa. 

Aloita rohkeasti 

Yhdysvallat on epäilemättä paljon edellä eurooppalaisia yrityksiä tekoälyn suhteen, samoin Aasian maat ja jotkut Lähi-idän osat. 

Ja karkeasti todettuna, maailmassa on kolmenlaisia malleja tekoälyn omaksumiseksi. Ensimmäinen on malli, jossa ei ole sääntelyä, ja toinen on amerikkalainen malli, jota sovelletaan myös monissa muissa maissa. Tässä mallissa voit tehdä melkein mitä tahansa, mutta sinut voidaan pysäyttää milloin tahansa, jos käy ilmi, että ratkaisusi ei ole hyvä kansalle tai eettisistä syistä. Sitten on vielä eurooppalainen malli, joka on monin tavoin mahdollisesti hidastanut asioita ”ennaltaehkäisevän” lähestymistapansa ansiosta. 

EU:n tekoälysäädös on juuri hyväksytty, eikä se ole vielä tullut voimaan. Eurooppalaiset yritykset kuitenkin epäröivät tekoälyn käyttöä, koska ne pelkäävät, etteivät ne noudata tulevaa asetusta.  

Mutta enää ei tarvitse odotella – eikä nopea maailmanlaajuinen tekoälykehitys odota Eurooppaa. Kaikki tietävät nyt EU:n tekoälysäädöksen yksityiskohdat, joten kyse on tekemisestä sen sijaan, että pohditaan, voiko tämän tehdä vai ei. Nyt on aika keksiä tekoälyinnovaatioita. Jos idea on loistava ja ratkaisu on eettinen, sijoita tekoälyyn ja varmista, että noudatat vaatimuksia. 

Lähestymistapaa voi verrata energia-alaan; Helpoin tapa saada energiaa käyttöön juuri nyt on hiili, kaasu ja öljy. Euroopassa pyrimme tuottamaan energiaa vedestä, tuulesta ja auringosta, mikä on monimutkaisempaa, vie enemmän aikaa, vaatii investointeja ja voi epäonnistua matkan varrella.

Peter Charquero Kestenholz, Founder, Head of Innovation & AI at Projectum

Blogi on kirjoitettu haastattelun perusteella. Haastatteluissa olivat mukana Aki Antman, Sulavan toimitusjohtaja ja perustaja, The Digital Neighborhoodin tekoäly- & Copilot -palveluiden johtaja, Peter Charquero Kestenholz, Projectumin perustaja, innovaatio- ja tekoälyjohtaja sekä Erik David Johnson, Delegaten tekoälyjohtaja.

Alkuperäisen, englanninkielisen blogin voit lukea sisaryrityksemme Delegaten sivuilta: Navigating the EU’s AI Regulation: Balancing Innovation and Ethics

Tutustu blogisarjan muihin osiin

Tutustu palveluihimme

Tekoälyn avustama innovaatio ja tuottavuusmahdollisuuksien hyödyntäminen kaikille organisaation työntekijöille on välttämätöntä.

Kiinteällä kuukausimaksulla olevat palvelumme Copilotin käyttöönottoon auttavat ottamaan käyttöön mullistavaa teknologiaa hallitusti ja järkevästi. Palveluidemme tuella parannat organisaatiosi tuottavuutta ja luovuutta Copilotin avulla. Kokeneet asiantuntijamme opastavat organisaatiotasi käyttämään Copilot for M365:tä tehokkaasti.

Copilot for Microsoft 365 Essentials -palvelu on pienemmille organisaatioille ja suuremmille Copilot Modern Work as a Service -palvelu. Tutustu palveluihin alla olevista linkeistä!

Copilot for Microsoft 365 Essentials -palvelu

Copilot Modern Work as a Service -palvelu