Pilvi muuttaa jokaisen organisaation liiketoiminnan

Olemme kirjoittaneet lukuisia blogeja pilvisiirtymän hyödyistä. Tänä päivänä Office 365 on useimmille organisaatioille ainoa todellinen vaihtoehto tietotyön alustaksi. Kokonaisuutta täydentävät lukuisia muut tuotteet, kuten CRM Online, Yammer, Project Online ja tietysti Microsoft Azure. Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa. Pilveen siirtyneet organisaatiot pystyvät luomaan täysin uudenlaisia toimintatapoja ja liiketoimintamalleja. Tämä muutos ei koske vain ICT:tä, vaan koko organisaatiota.

Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella totesi eilen osuvasti, että datan hallinta muuttaa kaiken – organisaatiokulttuurista tuotteisiin ja palveluihin. Hän on täysin oikeassa. Staattisten raporttien aika on jo ohi. Pilven avulla kaikki olennainen tieto on aina sitä tarvitsevien saatavilla. Internet of Things (IoT) mahdollistaa käytännössä minkä tahansa laitteen tai esineen kytkemisen pilveen. Jos et ole mukana pilviaallossa, voit olla takuuvarma, ettet pärjää tulevaisuudessa kilpailussa.

 

Power BI

Microsoft Power BI on jo nyt saatavilla kaikille Office 365-asiakkaille. Paikallisesti samoja palveluita ei ole tarjolla – eikä tule koskaan olemaankaan. Excel on jo nyt maailman suosituin data-anaalysin väline. Power BI yhdistää kaikkien Office 365-tuotteiden voiman pilven laskentatehoon. Luonnollisesti myös erilaiset hybridi-ympäristöt ovat tuettuja, jolloin kaikista sensitiivisin data voi haluttaessa sijaita paikallisilla palvelimilla.

Microsoftilla analysoitiin aiemmin lentomatkustamisen trendejä Excelin kautta. Excelin perusteella tuotettiin manuaalisesti maakohtaiset kalvot. Maita on 27 ja maakohtaisia kalvoja 50. Yhteensä siis jokaisella analyysikierroksella syntyi vaatimattomasti 1 350 kalvoa. On itsestään selvää, että näiden tuottaminen on ollut tolkuttoman hidasta ja kallista. Vielä selvempää on se, että kukaan ei kykene sisäistämään tällaista tietomassaa.

Nykyään analysointi hoidetaan yksittäisen Excel-tiedoston kautta, joka tarjoaa interaktiivisesti kaiken tiedon. Luonnollisesti tästä voidaan julkaista näkymiä SharePoint Onlinen kautta eri maayksiköihin jne. – edelleen automaattisesti.

Tämä yksinkertainen esimerkki kertoo yksiselitteisesti Power BI:n voiman. Ennen datan kerääminen oli hidasta ja kallista – ja herätty data oli silti lähes merkityksetöntä. Power BI taas mahdollistaa datan analysoinnin ja ristiinvertailun aivan uudella tavalla. Esimerkiksi vertailu eri maiden lentomailien kustannusten osalta onnistuu silmänräpäyksessä. Samoin voidaan vaikkapa katsoa, miten suuri osa matkoista on ollut sisäisiä ja miten suuri osa asiakkaisiin/kumppaneihin liittyviä. Ja nyt kerättyä tietoa voidaan hyödyntää kaikkialla.

Aiheesta voisi kirjoittaa kymmeniä blogikirjoituksia – ja näin tulemme jatkossa tekemään. Office 365-asiakkaana työkalut ovat käytettävissäsi nyt – ota ne siis välittömästi käyttöön ja organisaatiosi toiminta ei tule enää koskaan olemaan samanlaista.

 

Uusi toimintamalli muuttaa kaiken

Perinteisesti käytännössä kaikki organisaation tuottama data on hautautunut erilaisiin tietojärjestelmiin ja erittäin kalliisiin sekä monimutkaisiin raportointiympäristöihin. Loppukäyttäjälle – eli siis organisaation työntekijälle tai asiakkaalle – data ei päädy oikeastaan koskaan. Historiadata merkittävä osa on tuhottu analyysi- ja tallennuskapasiteetin puutteen vuoksi. Jokainen tapaaminen ja kokous aloitetaan vajavaisilla pohjatiedoilla – usein osallistujilla on jopa hyvin erilainen käsitys tilanteesta, koska he ovat hankkineet tietonsa eri pakoista eri aikoihin. Ennusteet eivät ole luotettavia ja historiastakin on ristiriitaisia näkemyksiä. Raporttien ajaminen tarpeen mukaan on vain jokaisen työntekijän ja asiakkaan haave. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Toinen yksinkertainen esimerkki Microsoftin markkinointiosastolta:

Tähän näennäisen yksinkertaiseen taulukkoon on kerätty kaksi mittaria: Bingin haut puhelimiin liittyen ja Windows-puhelinten aktivoinnit viikonpäivittäin. Tämän kuvan perusteella voidaan selvästi todeta, että asiakkaat etsivät viikolla puhelimista tietoa ja sen jälkeen ostavat uudet puhelimensa perjantaina/viikonloppuna. Jo yksistään tämän datan perusteella on selvää milloin suurimmat markkinointiaktiviteetit tulee tehdä.

Ilman tehokasta data-analyysiä organisaatiosi ei yksinkertaisesti pärjää jatkossa. Tehokkaan analyysin ja pilviteknologian avulla organisaatiosi voi toisaalta saavuttaa aivan uusia uloittuvuuksia.

 

Internet of Things

Internet of Things (IoT) on yksi 2010-luvun kuumimmista perunoista. Eri arvioiden mukaan maailmassa on vuonna 2020 25-30 miljardia laitetta, jotka ovat aktiivisesti yhteydessä verkkoon. Valtaosa näistä on hyvin perinteisiä tuotteita ja niiden paukkauksia. Microsoft julkisti eilen oman Azure Intelligent Systems Service -palvelunsa tiedonvälitykseen erilaisten tuotteiden, laitteiden ja ja tietojärjestelmien välillä. Jos organisaatiosi valmistaa mitään tuotetta, pilven ja BigDatan mahdollisuuksiin on syytä tutustua viimeistään nyt. IoT on täällä jo nyt. Kysymys on vain siitä, ovatko sinun tuotteesi mukana kehityksessä vaiko eivät.

 

Miten edetä?

IDC:n tuoreen tutkimuksen mukaan yrityksillä, joilla on kokonaisvaltainen lähestymistapa dataan, on 60 % parempi tuotto datahankkeissaan. Alla on esitetty Microsoftin ja Sulavan näkemys nykyajan keskeisistä megatrendeistä.

Kaikki neljä liittyvät toisiinsa. Vain ja ainoastaan Microsoftin pilvipalvelut mahdollistavat uudenlaiset toimintamallit – paikalliset tuotteet eivät enää koskaan tule saamaan kaikkia ominaisuuksia. Vähätkin uudet ominaisuudet tulevat paikallisiin ympäristöihin pitkällä viiveellä (1-3 vuotta) ja ovat erittäin kalliita ottaa käyttöön. Aidot pilviympäristöt ja hybridi-ympäristöt sen sijaan mahdollistavat liiketoimintasi kehittymisen tästä päivästä alkaen. Toimi siis näin:

  • Jos et ole jo Office 365-käyttäjä, tilaa Sulavalta maan paras esikartoitus – toistaiseksi kiinteällä 6 500€ hinnalla
  • Jos olet jo Office 365-käyttäjä, selvitä kanssamme miten saat mm. Yammerin, OneDrive for Busineksen, Power BI:n, CRM Onlinen sekä Project Onlinen tehokäyttöön tarpeidesi mukaisesti. Kerromme jo ensimmäisessä maksuttomassa tapaamissa konkreettesi malleja uuteen aikakauteen siirtymiseen.
  • Tilaa Sulavalta Azure-esikartoitus, kartoituksen tyypillinen laajuus on 3 – 15 henkilötyöpäivää

Ota rohkeasti yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja matkasi kohti tuottavaa ja uudenlaista tulevaisuutta alkaa välittömästi. Ja saavutat samalla merkittäviä kustannussäästöjä.