Painokone seis – strategia uusiksi

Taas se aika vuodesta, jolloin organisaatioiden jokavuotinen strategiatyö alkaa kiihtyä. Tietoa ja ideoita on kerätty ja sulateltu lomakauden aikana, ja kuten aina, toimintaympäristö ei ole muuttumaton. Tänä vuonna päänvaivaa antaa luonnollisesti turbulentti maailmantalous ja euroalueen ongelmat.

Olen keskustellut usean asiakkaan kanssa ja pikagallup osoittaa, että yhtenä strategisena pääteemana on huoli siitä, miten henkilöstötyytyväisyyttä ja työnantajamielikuvaa voidaan kehittää. Toki heikko taloustilanne rauhoittaa henkilöstön muuttohalukkuutta monella alalla, mutta kuten eräs viisas asiakkaani kerran sanoi: ”kun muut alkavat jarruttelemaan, pitää jo valmistautua nousuun”. Eli kohta käydään entistä verisempää kilpailua hyvistä ammattilaisista. Lisämausteena tässä henkilöstöhallinnollisessa haasteessa on vielä ikääntyminen ja tähän liittyvä hiljaisen tiedon keruun tarve, sekä luonnollisesti uusi Y-sukupolvi ja heidän odotuksensa.

Tehoton tietotyö syö pöydästäsi ja hukkaa motivaation

On käsittämätöntä, että toimistotuotannossa tuhlataan edelleen hyviä resursseja asioihin, joita vastaan olemme mm. Sulavassa taistelleet koko yrityksen historian ajan: tehotonta sähköpostikulttuuria, toimisto-ohjelmistojen tehotonta ja väärää käyttöä, turhia räätälöintiprojekteja, joustamattomia IT-hankintamalleja jne. Monet blogikirjoituksemme ovatkin käsitelleet tätä asiaa laajasti. Tähän kansantaloudellisestikin merkittävään tuhlailuun pitää saada stoppi, sillä liian suuri osa toimistotyöläisen työtehosta ja motivaatiosta hukkuu turhaan. Mielestäni ei voi riittävästi korostaa, millä tavalla sulavat, tietotyötä, kommunikointia ja  kollaboraatiota tukevat järjestelmät vaikuttavat positiivisesti motivaatioon ja työnantajakuvaan.

Nyt IT on strategian ytimessä enemmän kuin koskaan

Tänä vuonna viimeistään on yritysten strategiatyöskentelyyn otettava mukaan IT-kehittäminen ja toimistoinfran tiekarttojen laadinta erittäin keskeiseen rooliin, sillä nyt tapahtuu enemmän kuin koskaan IT- rintamalla. Sanoisin, että ne uudistukset jotka Microsoft on tuonut ja on tuomassa syksyn aikana, ei ole enää evoluutio vaan revoluutio. Lähes kaikki muuttuu ja kehittyy. Lista on merkittävä: Windows 8, Windows Server 2012 , Office 2013, Office 365, SharePoint, Azure, Dynamics CRM ja Windows Phone. En muista, koska olisi tullut yhtä merkittävä uudistus aalto tietotyön kehittämisen rintamalla.

Kun listaan lisätään vielä Microsoftin viimeaikaiset panostukset sosiaaliseen teknologiaan eli siihen, että Microsoftin hankkima Yammer voidaan jatkossa liittää Officen SharePointiin ja Dynamics-tuoteperheen tuotteisiin, saadaan organisaatioiden kollaboraatio, kommunikaatio  ja tiedonjakaminen uudelle tasolle. Tulevat uudistukset ja mahdollisuudet tulee ehdottomasti ottaa huomioon niin viestintästrategiassa kuin muussakin toiminnan kehittämisessä.

Ammattiapu on monesti paikallaan ja nopeuttaa päätöksentekoa

Uskon että asiakkaiden on haasteellista kiteyttää, mitä yllämainitut mullistavat uudistukset tuovat mukanaan ja mitä ne voisivat tarkoittaa heidän organisaatioissaan. Väitän että järkevästi edeten näiden uudistusten tiellä asiakas saavuttaa konkreettisia tietotyön tehostamisia, henkilöstön motivaation ja tyytyväisyyden nousua ja työnantajakuvan parannuksia.

Muutokset tietotyötä tehostavissa ohjelmistoissa ovat niin merkittäviä ja avaavat niin paljon uusia mahdollisuuksia, että tämän tiedon jalostaminen strategiaan ja päätöksenteon tueksi tulee tehdä nopeasti. Asioita pitää ajatella uudella tavalla, ja kyseenalaistaa vanhoja asenteita ja suunnitelmia. Edellisestä suunnitelmasta et saa kopioitua paljoakaan.

Strategiatyössä tunnistettujen tietotyötä tehostavien kehityskohteiden suunnitelmallinen jalkautus tulee varmasti johtamaan kustannustehokkaampaan toimintaan ja motivoidumpaan henkilöstöön.