Jos et ole pilvessä, olet auttamattomasti ja pysyvästi jäljessä

Olemme Sulavan perustamisesta asti kertoneet, että Microsoftin tuotteiden ja tietotyön tulevaisuus on pilvessä. Ja nimenomaan vain pilvessä.

Microsoft on vuosikausia toistanut samaa viestiä, mutta vihdoinkin myös kotimaiset IT-alan toimijat ovat sisäistämässä tämän (ainakin myyntipuheissaan). Viimeisimmät esimerkit ovat tuoreista Microsoftin jättitapahtumista Project Conferencesta, Lync Conferencesta, SharePoint Conferencesta, Exchange Conferencesta ja Buildista. Kaikkien viesti on sama. Paikallisia versioita tuetaan, mutta läheskään kaikki ominaisuudet eivät ole ollenkaan saatavilla paikallisiin versioihin. Ja tämä kuilu tulee vain syvenemään.

Pelkästään paikallisiin ympäristöihin nojaavat asiakkaat ovat loukussa sekä ylisuurten kustannusten että vanhentuneiden työvälineiden vinkkelistä katsottuna. Samanaikaisesti pilvimaailmaan siirtyneissä organisaatioissa kustannussäästöt käytetään liiketoiminnan kehittämiseen ja ICT:n rooli nousee organisaation hierkarkiassa vauhdilla.

Mitä sitten saa vain pilvestä?

Microsoft sanoo asian täysin kiertelemättä:
”The cloud is the place we’re going to deliver you the most value.”.

Alla muutamia esimerkkejä ominaisuuksista, jotka ovat tänään saatavilla pilvestä:

 • Aina ajantasalla oleva paikallinen Office-paketti
 • Microsoft Power BI-työkalut täydessä laajuudessa
 • Office samalla kustannuksella käyttöön viidellä laitteella, mukaan lukien tabletit, iPadit ja kotikoneet
 • OneDrive for Business, henkilökohtainen 25Gt tallennustila
 • Yammer, sosiaalinen teknologia turvallisesti työpaikoille

Alla olevat toiminnot on mahdollista saada paikallisesti käyttöön, mutta hankalasti ja kalliisti. Pilvessä nämä ovat suoraan käytettävissä:

 • Dokumenttien vahva IRM-salaus
 • Project Online (ja toukokuun alusta Project Online Lite)
 • Sähköpostien salaus
 • Riittävä henkilökohtainen kapasiteetti (esimerkiksi rajattomat postilaatikot ja omat tiedostot)
 • Työryhmätyö kaikkialta ja kaikilla päätelaitteilla
 • Vahva tunnistaminen

Myöhemmin tänä vuonna vain pilveen tulevat esimerkiksi seuraavat ominaisuudet:

 • (Yammer)-ryhmät kaikialla
 • Avoimet API-rajapinnat mahdollistavat yrityskohtaisten toiminnallisuuksien helpon toteutuksen
 • ”Clutter”, turhien postien suodatus pois häiritsemästä
 • Connect (kaikkien kontaktitietojen keskitetty tallennus Office 365:een)
 • Office Graph ja kaikki siihen liittyvät sosiaaliset työkalut ja toiminnallisuudet

 

Miksi et ole jo pilvessä?

Tämä on erittäin aiheellinen kysymys. Yksinään me Sulavassa olemme vieneet yli 100 organisaatiota pilveen – yhteensä reilusti yli 50 000 käyttäjää. Isoimmilla yksittäisillä asiakkaillamme on viisinumeroinen määrä käyttäjiä pilvessä, tuhansien käyttäjien siirrot ovat meille perusarkea. Luonnollisesti myös tätä pienemmät organisaatiot pääsevät nauttimaan pilven eduista.

Pääasiallisia kilpailijoitamme eivät ole muut Microsoftin pilvipalveluita tarjoavat toimijat – hyvin harva meidän lisäksemme näihin on vielä edes aidosti erikoistunut. Kilpailijoitamme eivät todellakaan ole myöskään muut kuin Microsoftin pilvipalvelut. Valitettavasti yhä edelleen pahin kilpailijamme on perinteiset kotimaiset toimijat, jotka joko myyvät paikallista palvelinkapasiteettia ja/tai ovat vuosien saatossa virittäneet organisaationsa myymään, toteuttamaan ja ylläpitämään ylisuuria paikallisia palveluita. Asiakas on vanhanliiton toimittajille lypsylehmä – kunnes siirtyy pilveen.

Sähköisiin työpöytiin, vuorovaikutteisiin intraneteihin, paperittomaan toimistoon, mobiiliratkaisuihin ja ties mihin on tuhlattu Suomessa aivan käsittämättömiä summia. Pilvi sen sijaan tuo vihdoin nämä kaikkien saatavilla. Palvelinten ja niille asennettujen paikallisten palveluiden vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat karmaisevan korkeita. Versiopäivitysprojekteista maksetaan omaisuuksia. Työntekijät tuskailevat epätuottavina vanhojen palveluiden kanssa. Jne.

Olemme vuosien saatossa todistaneet asiakkaillamme erittäin merkittäviä kustannussäästöjä pilvisiirtymien myötä. Pilvisiirtymiä ja niihin valmistelevia esikartoituksiamme on kymmeniä kertoja kutsuttu ”parhaaksi ICT-projektiksi koko asiakkaan historiassa”. Uusimmat ja aina ajan tasalla olevat välineet tuovat pysyvän kilpailuedun paikallisten järjestelmien kanssa edelleen painiviin verrattuina. Pilveen siirtyneissä organisaatioissa ICT on lähes poikkeuksetta muuttunut tai muuttamassa ”kehitystä jarruttavasta kustannuksesta” koko organisaatiota palvelevaksi innovatiiviseksi voimavaraksi.

Miten pääset pilveen?

Keskityin tässä kirjoituksessa lähinnä Office 365:n ominaisuuksiin. Tämän lisäksi mm. Microsoft Azure ja Dynamics CRM Online mahdollistavat aivan uudenlaisia toimintamalleja – sekä tuovat erittäin merkittäviä kustannussäästöjä. Näiden tehokkaalla hyödyntämisellä voidaan myös luoda laajaa ja pysyvää strategista kilpailuetua sekä ketteryyttä vasta liiketoimintaympäristön muutoksiin.

Microsoftin ja sen tuotteiden tulevaisuus on pilvessä. Sulava taas on Suomen paras kumppani pilvikäyttöönotoissa.

Itse käyttöönottojen lisäksi meiltä löytyy valmis malli pilvisiirtymän esikartoituksen tekemiseen – sekä Azuren, CRM Onlinen, Office 365:n että Yammer-pohjaisen sosiaalisen tietotyön osalta. Sulavan esikartoitus on nopein ja kustannustehokkain tapa varmistaa pilviympäristöjen soveltuvuus juuri sinun organisaatiosi erilaisiin tarpeisiin. Esikartoitustemme tyypillinen kustannus on 5 000 – 10 000€. Täydellä tyytyväisyystakuulla. Suosittelen lämpimästi täyttämään allaolevan lomakkeen ja tulemme kertomaan lisää.