Miten opetus on mullistunut korona-ajan Suomessa?

Maaliskuussa 2020 korona iski yllättäen ja muutti kaiken. Kerrottiin, että koulut siirtyvät etäopetukseen ja niin opettajilla, oppilailla kuin vanhemmillakin sormi meni suuhun monta kertaa. Oppilaat olivat ihmeissään, kun kouluun ei enää saanut tulla ja opettajat huolissaan opetuksen onnistumisen puolesta. Opettajat, oppilaat, rehtorit, koulunkäynninohjaajat ja jopa kotiväki mietti, että pärjäämmekö me tämän etäopetuksen ajan. Pärjättiin ja pärjätään.

Nyt on toinen etäopetusjakso ollut jo tovin käynnissä ja etänä onnistuu niin fysiikan kuin matematiikankin oppitunti käyttäen pädiä, puhelinta, naapurin Kallen pelitietokonetta tai sitten sitä omaa läppäriä. Jotkut ovat jopa saaneet koululta oman läppärin etäopetuksen ajaksi ja se jos mikä on juhlaa.

Entäpä sitten se itse opetustunti? Luokan villeimmät tapaukset leikkivät hieman ohjelman säädöillä ja kokeilevat opettajan hermoja, että menisiköhän tätä tuntia nyt vähän enemmän ”hukkaan”, jos säädän asetuksia vähän ”näin ja näin.” Ennemmin tai myöhemmin luokan villeimmät tapauksetkin saadaan hillittyä ja hekin huomaavat, että opetus luonnistuu myös etänä.

Välikokeita tehdään Formsiin ruotsiksi, englanniksi ja suomeksi. Muutaman testikerran jälkeen kokeet on saatu pidettyä omalle luokalle menestyksekkäästi. Naapuriluokan opettaja on myös saanut hyvää oppia siitä, miten kokeita pidetään.

Livelähetykset ratkaisuna kokouksiin ja erityistilaisuuksiin

Kevätjuhlat, joulujuhlat ja vanhojen tanssitkin saadaan pidettyä sulavasti. It-tuki ja koulun tvt-vastaavat ovat testailleet ja pähkäilleet, että miten saadaan livelähetys tehtyä, jotta kotiväkikin näkee vanhojen tanssien pukuloiston ja loistavat joulunäytelmät.

Onpa siellä jotkut opettajat jopa innostuneet tästä etäopetuksesta ja ehdottaneetkin opettajainkokouksessa, että voitaisiinko tätä etäopetusta jatkaa näiden pakkojaksojen jälkeenkin.

Pakkopullasta säästöiksi ja mahdollistajaksi

Naapurikuntaan tarvittaisiin saksan opetusta etänä, koska siellä ei ole omaa saksan opettajaa. Erikoiskielissä tulisi paljon säästöjä, jos voitaisiin järjestää opetus etänä, niin että ajo- ja muut kustannukset jäisivät pois.

Rehtorien ja sivistystoimenjohtajien palaverit voitaisiin tehdä etänä, opekokoukset etänä, mitkä tahansa palaverit voitaisiin vetää etänä. Kotisohvalta kännykällä tai pädillä. Millä laitteella itse nyt ikinä haluaakaan etäopetukseen osallistua.

Teams mahdollistaa tämän kaiken – etäopetuksen mistä ja milloin vain. Kunhan on nettiyhteys saatavilla, niin sen jälkeen on vain opettajan mielikuvitus rajana, mitä voikaan tehdä.

Opettajat ovat omaksuneet etäopetuksen salat viimeisen vuoden aikana erittäin hyvin, ja ehdottaisin että ei luovuttaisi kokonaan tästä etäopetuksesta, koska se voisi tuoda säästöjä teidänkin kuntaanne.