Lapsi sairastaa – miten työt joustavat Sulavalla?

Enterorokko, oksennustauti, nuhakuume, norovirus… Jälleen lapsiperheessä tuttu kaava lähtee pyörimään, kun syksyn tullen sairastelukierre alkaa. Lähes jokainen vanhempi tietää, mitä on valvoa yö sairaan lapsen kanssa ja koettaa aamulla selvitellä ajatuksiaan työpäivään. Toisinaan tuntuu, että juuri kun yhdestä taudista on parannuttu, kolkuttelee seuraava jo ovella.

Useimmat työnantajat mahdollistavat 3–4 palkallista sairaslomapäivää sairaan lapsen hoitoon. Monia huolestuttaa silti se, miten työt saadaan hoidettua, kun deadlinet paukkuvat ja pakollisia kokouksia ei haluaisi perua?

Meillä Sulavalla on paljon perheellisiä, ruuhkavuosia eläviä vanhempia, jotka yrittävät selviytyä sairastelukierteen aikana niin töistä kuin sairaan lapsen hoitamisesta. Keräsimme heiltä kokemuksia ja kommentteja sairastelukierteestä selviämiseen – vertaistueksi. Helppoa tai täydellistä ratkaisua töiden ja lasten sairastelun yhdistämiseen tuskin kovin helpolla löytyy, eikä meilläkään ole tähän salaista reseptiä. Kommenteista tuli ilmi, että sairaan lapsen hoitaminen ja töiden yhteensovittaminen koettiin yleisesti raskaana, etenkin silloin, jos perheen turvaverkot ovat kaukana tai niitä ei ole.  

Etätyöt helpottavat tilannetta huomattavasti

Meillä on totuttu tekemään joustavasti hybridityötä, ja työ ei ole koskaan ollut paikkasidonnaista. Kotona etätöiden tekeminen koettiin suurimpana helpottavana tekijänä lapsen sairastapauksissa. Työn joustavuus, töiden osittainen hoitaminen ja mahdollisuus osallistua tärkeimpiin palavereihin helpottivat työkuorman kasautumista.

”Työt järjestyvät Sulavalla helposti kaikissa elämäntilanteissa. Teen työtä sieltä, mistä haluan, joten voin helposti olla auttamassa tarvittaessa läheisiäni laajemminkin, en pelkästään sairastapauksissa.”

”Kun molemmilla vanhemmilla on melkeinpä 100 % etätyömahdollisuus, voidaan tosi joustavasti vaihdella päivänaikana hoitovastuuta.”

”Onneksi on mahdollisuus hoitaa työnsä kotoa käsin. Vaikka se ei ideaalitilanne olekaan hoitaa kipeää lasta ja töitä vuorotellen, enemmän harmittaisi, jos sairastelun jälkeen toimistolla odottaisi jäätävä määrä rästitöitä. Nyt työsumaa pystyy hieman purkamaan kotoa käsin samalla.”

”Lapsen sairastuessa tsekataan molempien vanhempien kalenterit, ja suunnitellaan hoitovuorot sen mukaan. Yleensä se on läpsystä vaihto, palaverista lapsen hoitoon, ja sama toisinpäin. Onneksi työt eivät ole paikkaan sidonnaisia, niin pystyy hoitamaan tärkeimmät jutut, vaikka lapsi olisikin kipeänä.”

Ymmärrys erilaisia elämäntilanteita kohtaan on kasvanut

Etenkin korona-aika toi mukanaan lisää ymmärrystä monimuotoiseen työn tekemiseen. Vanhemmat kokivat erittäin tärkeäksi sairaan lapsen hoitamisen ja sen, että töitä pystyy joustavasti siirtämään.

”Kollegat suhtautuvat rennosti, kun Teams-taustasta työntyy välillä lapsen naama kesken kokouksen.”

’’Siirrän tai peruutan palavereita mahdollisuuksien mukaan. Usein helpottaa, jos voi olla, vaikka osan aikaa kuulolla. Toimin samalla tavalla kuin oman sairastumisen kohdalla.’’

’’Yksi helpottava tekijä on se, että töitä ei tarvitse tehdä useimmiten tiettyyn kellonaikaan. Periaatteessa voin tehdä työt vaikka illalla ja hoitaa päivän lasta kotona. Toki tämä järjestely on pidemmän päälle raskas, mutta hetkellisissä tilanteissa toimii hyvin.’’

”Itse ajattelen, että työt kyllä joustavat Sulavalla elämän mukaan. Lapset ovat pieniä vain todella lyhyen aikaa, ja minulla työvuosia vielä paljon jäljellä. On jokaisen vanhemman oikeus hoitaa kipeitä lapsiaan. Se vaan kuuluu elämään.”

Työantajan ja kollegoiden tuki on tärkeää

Työnantajan, tiimin ja kollegoiden tuki koetaan tärkeäksi ja merkittäväksi sairastapauksissa. Myönteinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen sairaan lapsen hoitamiseen helpottaa stressiä töiden suorittamisesta. Myös töiden mahdollinen jakaminen tuo helpotusta.

”Arvostan kovasti sitä, miten työkaverit venyivät ja minulle haettiin korvaaja nopealla aikataululla.”

”Kollegoiden ja tiimin tuki on korvaamaton, jos lapsi sairastuu äkillisesti. Useimpia työtehtäviä voi siirtää eteenpäin, ja tiimi hoitaa ne, joita itse ei pysty.”

Luottamus ja tasa-arvoisuus nostettiin myös esiin merkityksellisinä asioina työn sujuvuuden kannalta.  

”Onneksi Sulavalla ei kysellä sairaslomalappujen perään ikinä. Täällä luotetaan työntekijään, jos ilmoittaa että nyt on hoidettava kipeää lasta enkä voi tehdä töitä. Yksi ylimääräinen stressi poistuu, kun ei tarvitse miettiä hankkivansa lääkärintodistuksia sairastumisista vielä kaiken muun lisäksi.”

”Arvostan tällaista maata ja työpaikkaa, jossa sairaan lapsen hoitamisen ei ajatella olevan enemmän äidin tehtävä, vaan yhtä lailla molempien vanhempien vastuulla.”

Sulava tarjoaa lisäksi sairaan lapsen hoitamiseen verottoman lastenhoitopalvelun, jota voi hyödyntää, mikäli tarvitsee ulkopuolista hoitoapua lapselle. Selkeästi meillä kuitenkin suurimmaksi osaksi hoidetaan lapset itse, omien töiden lomassa.

Yhteistyössä on voimaa

Kun työ joustaa muun elämän mukana, voi helposti helpottaa tuttavaperheidenkin elämää. Kun sairastelut on sairasteltu, moni tarjoaa hoitoapua myös muille kuin omille lapsilleen. Oma iltapäiväkerho on osalla jo hitti.

”On hienoa, että työni mahdollistaa sen, että voin esimerkiksi tarjota ekaluokkalaiselle siskontytölleni paikan, johon tulla koulun jälkeen välipalalle ja läksyjä tekemään. Työt eivät tästä kärsi – päinvastoin saan virtaa omaan tekemiseeni pienistä tauotuksista, kun käyn varmistamassa, että välipalatarpeet on muistettu pakata takaisin jääkaappiin.”

”Kotonani on usein iltapäivisin kokonainen joukkueellinen pieniä futisjätkiä, ja kaikki suhtautuvat todella mainiosti työntekooni. Jos olen palaverissa, jengi painelee autotalliin pelaamaan sählyä ja tekemään läksyjä. Näin voin toimia yhteisöllisesti eräänlaisena iltapäiväkerhopaikkana, ja tarjota työnteon lomassa turvallisen paikan muillekin kuin omille lapsilleni. Lisäksi lapset ja nuoret oppivat, millaista työnteko voi olla, kun se sulautuu elämän tärkeimpiin osa-alueisiin. Ajattelen, että meillä on yksi elämä, johon työ sisältyy. Sulavalla tämä todella toteutuu.”

Tsemppiä kaikille lapsiperheellisille sairastelukierteisiin. Muistetaan tukea toisiamme haastavissa tilanteissa! Vertaistuen merkitystä ei voi koskaan vähätellä. 🧡

Artikkelin kirjoittaja

Suvi Savola

Suvi Savola

Event Manager & Digital Marketing Specialist

Suvi toimii Sulavalla Event Managerina & Digital Marketing Specialistina markkinointitiimissä.

Aiempaa työkokemusta Suvilla on valtion sekä globaalin yrityselämän tapahtumien, koulutusten sekä viestinnän tekemisestä. Suvi on toiminut projektinvetäjänä ja -koordinaattorina niin kansainvälisissä kuin valtakunnallisissa kehitysprojekteissa. Työkokemusta on kertynyt myös sidosryhmätyöstä, viestinnästä, markkinoinnista, projektinhallinnasta sekä koulutussuunnittelusta.

Suvi aloitti työt Sulavalla joulukuussa 2020.