Virtuaalikokouksista virtuaalipikkujouluihin

Näin pikkujoulukauden lähestyessä päätimme Sulavassa modernisoida myös pikkujoulut. Onhan virtuaalikokoukset, etä- tai läsnätyö sekä monenmoinen muukin asia palvelimista lähtien virtualisoitu. Nyt on siis aika muuttaa pikkujoulut virtuaalitapahtumaksi, siis Virtuaalipikkujoulut (VPJ).

Näin se käy:

Saapuminen: On kohteliasta kutsua osallistujat ajoissa yhteiseen illanviettoon ja liittää kalenterikutsuun linkki, josta osallistujat pääsevät Lync-istuntoon. Kotoa, mökiltä tai veneen pressun alta on siis näppärää osallistua Firman vuoden kohokohtaan! Järjestävä taho on toki avannut yhteydet jo ajoissa ja varmistanut niiden toimivuuden sekä toivottaa jokaisen tervetulleeksi. Yhtäaikainen puhumien vielä tässä vaiheessa kielletty.

Ruoka: useimmiten pikkujoulut aloitetaan ruokailulla. Ruokailu ei ole lainkaan läpihuutojuttu, vaan ohjaa illan ensimmäisiä keskustelunaiheita. Virtuaalipikkujouluissa tämä toki vaatii ennakkovalmisteluja sillä oman jääkaapin antimiin firman ei työntekijöitä pidä usuttaa vaan Firma tarjoaa!

Suoraviivaista on pyytää laittamaan pizzataksin kuitti matkalaskuun, laatutietoiset luottavat esim. Sis. Delin tyyppisiin laadukkaampiin evästämöihin, joiden kautta myös luomu- ja kasvisfriikit saadaan tyytyväisiksi ja sitä kautta illan mutinat ruuan laadusta vähemmäksi.

Juomat: Kuuluvat ehdottomasti pikkujouluihin ja tässä VPJ päihittää perinteiset mennen tullen. Toimistolta muovikassissa paketti etukäteen mukaan niin ei tarvitse sählätä drinksulippujen kanssa. Omien juomien piilottelu webbikameralta on sitä paitsi lapsellisen helppoa joten vanhanaikaiset taskumatit voi unohtaa tyystin. Ja jos yletön alkoholinkäyttö pikkujouluissa ei ole koskaan kiinnostanut, niin nyt ei tarvitse sitäkään selitellä.

Toimitusjohtajan puhe: Lyncin kautta, totta kai. Lync tarjoaa tässä kohdin juhlasaliin verrattuna monia ylivertaisia ominaisuuksia, kuten Mute-toiminnon.

Pukeutuminen: Varsinkin naiset säästävät sievoisia summia rahaa, sillä edellisvuotinenkin kolttu käy, kunhan webbikameraan painaa rasvaisen sormenjäljen. Jätä samalla kuitenkin meikkaamatta. Firman on kohteliasta jakaa kaikille tonttulakit jotta tunnelma on taattu.

Virallinen ohjelma: Visailut sopivat Virtuaalipikkujouluihin yhtä hyvin kuin Lync kyselyiden tekoon. Samoin on hienoa jakaa suorana lähetyksenä hienot kuvat SEN sopimuksen allekirjoitustilaisuudesta sekä muistella kesän kanoottiretkeä. Jossain vaiheessa toki Talousjohtaja haluaa jakaa kaikille vielä Excel-taulukkonsa seuraavan vuoden budjetista ja muistuttaa että firma ei maksa taksimatkoja kotiin. Tuskin se Talousjohtaja enää muistaakaan että kaikki ovat jo valmiiksi kotona.

Johdon haukkuminen: Tämä vaatii pelisilmää, sillä et voi nähdä mihin nurkkaan on kokoontunut maailmanparannusjoukko. Kysy siksi ensin pikaviestillä luottokavereilta ja yhtäkkiä hän voikin raahata nimesi hiirellä osallistujalistasta oikeaan Lync-keskusteluun. Kannattaa kuitenkin välttää mikrofonin käyttöä ettei puhuttu ääni mene vääriin kaiuttimiin. Samoin kannattaa katsoa mihin keskusteluun on kirjoittamassa, sillä samaan aikaanhan voit buffata ylennystä ja haukkua esimiestäsi.

Webbisivut, erityisvaroitus: Koska Firman webmaster istuu koko pikkujoulujen ajan oman koneensa ääressä, on suuri todennäköisyys että hän loppuillasta haukkuu toimitusjohtajan Firman virallisilla webbisivuilla. Webmasterin oikeuden poistetaan siis väliaikaisesti.

Karaoke: Loistavaa virtuaaliviihdettä. Kaikki saavat laulaa sydämensä kyllyydestä samaan aikaan mikkiin ja kenenkään ei tarvitse kuunnella. Paitsi puolison, jos sattuu olemaan kotona.

Assarin vokottelu: Parisuhteessa eläville turvallisempaa näissä pikkujouluissa ellei aviopuoliso satu kävelemään selän taakse katsomaan keskustelua. Sinkuille turhauttavaa.

Jatkot: Muistakaa että jatkoille ei tarvitse kutsua kaikkia. Kun pistätte jatkoista kalenterikutsun, niin laittakaa se ”Private” merkinnällä niin ulkopuoliset eivät pääse kuokkimaan virtuaalijatkoillenne.

Snagari- ja taksijono: Nyt menee haasteelliseksi, sillä viimeistään taksijonossa puretaan illan viimeisetkin sosiaaliset tarpeet.

Juorut pikkujoulujen jälkeen: Muistakaa että illan aikana kuullun (kirjoitetun) voi näppärästi tallettaa sanasta sanaan ja laittaa kiertoon Intranetiin, sähköpostiin tai vaikka Facebookkiin.

Maanantain jälkipuinti: Eipähän tarvitse keskustella kenellä oli pikkujouluissa hauskaa ja kenellä ei. Kaikilla oli aivan hemmetin tylsää.

Hyvät ihmiset: sosiaalisella kanssakäymisellä on edelleen paikkansa työkulttuurissa. Vaikka teemme arkena liikkuvaa työtä ja tietotyössä sekä paikka, että aika ovat menettäneet osittain merkityksensä, on joitakin asioita mitä ei kannata kokonaan virtualisoida. Sosiaalinen kanssakäyminen on yksi näistä ja pikkujoulut jos jotkin ovat sosiaalista kanssakäymistä. Kun arkipäiväinen työ muuttuu yhä enemmän etätyöksi eri paikoista, sosiaalisten tapahtumien merkitys työyhteisölle korostuu.