Suomalaiset voivat olla tulevaisuuden menestyjiä

Kirjoittaja Helene Auramo on Okimo Clinicin toimitusjohtaja ja osakas. Okimo Clinic on Marketing Clinicin tytäryhtiö. Okimo Clinic on strateginen sosiaalisen median toimisto, joka on myös LinkedInin virallinen EMEA-partneri.

Ainoa suunta on eteenpäin. Tämä oli mainio slogan Neste Oilin kampanjassa, jossa idolini Buzz Aldrinkin esiintyi. Olin hänen Suomen vierailustaan onnessani. Pääsisin vielä samalle yhteislounaalle hänen kanssaan. Mietin moneen otteeseen, mitä sanoisin hänelle kun tapaisimme. Hän oli käynyt Kuussa. Hän oli nähnyt Maan kuusta käsin. Mitä häneltä kannattaisi kysyä? Kun vihdoin tapasimme, olin tästä niin hermostunut, että ainoat sanat, jotka sain suustani olivat: “Thanks for your great presentation”. Kysymykset jäivät kysymättä ja sain annettua itsestäni kovin hölmön vaikutelman. Mokasin. Kotimatkalla mietin, että tosiaan – ainoa suunta on eteenpäin.

Uskon, että me kaipaamme inspiraation lähteitä, jotta meidän on helpompaa konkretisoida ja visualisoida omia tavoitteitamme. Buzz on minulle yksi tällainen henkilö. Kun vuosia sitten puhuin Peter Vesterbackan kanssa siitä mitä Suomi tarvitsee, hän sanoi yhden asian, joka jäi mieleeni. Peter sanoi, että tarvitsemme enemmän esikuvia ja etenkin naisia esikuviksi. Se oli hyvin totta, sillä kun aloitin yrittäjänä 24-vuotiaana minulla ei ollut yhtään bisnespuolen naisidolia. Onneksi nykypäivänä tilanne on jo toinen. On Tiina Zilliacus (Gajatri Studio), Inka Mero (Koppi Catch) ja Catharina Stackelberg (Marketing Clinic). Kaikki heistä ovat kovan luokan bisnesnaisia, jotka luotsaavat Suomea eteenpäin jokainen omalla sarallaan.

Esikuvien lisäksi tarvitsemme yhdessä tekemistä. Kävin puoli vuotta sitten Pakistanissa ja Arabiemiraateissa työmatkalla ja sain perehtyä arabikulttuuriin uudella tavalla. Matkustin Pakistaniin ja johtuen siitä, että matkustin yksin naisena jouduin siellä erinäisiin hankaluuksiin, jonka seurauksena minut lähetettiin jatkokuulusteluihin Dubaihin. Tämän seurauksena jäin Dubaihin viikoksi ja päätin omaa kulttuurishokkia lievittääkseni selvittää syvemmin arabikulttuuria ja islamia.

Aiheeseen liittyen luin My Vision -kirjan, jonka on kirjoittanut UAE:n Dubain sheikki Mohammaed bin Rashid Al Maktoum. Kirjasta yhdeksi kantavaksi ajatukseksi jäi, kuinka hän kannustaa kaikkia islaminuskoisia puhaltamaan yhteen hiileen ja olemaan koko ajan liikkeellä. Menestymisen kannalta relevantteja tekijöitä. Ne jotka jäävät paikalleen ovat kuin seeproja leijonien keskellä. Suomessa en ollut aikoihin törmännyt niin vahvaan me-tehdään-yhdessä-asenteeseen paitsi startup-piireissä.

Tätä samaa Suomi kaipaakin sen sijaan, että keskitytään vain menneisiin ja jo tehtyihin virheisiin. Meidän suomalaisten on pakko pyrkiä eteenpäin, uskoa parempaan huomiseen ja rohkaista toinen toisiamme. Olemme osaavia ja infrastruktuurimme on erinomaisessa kunnossa. Lisäksi meihin voi luottaa, mikä tulee olemaan tulevaisuudessa yhä suuremmassa roolissa työskentelyn siirtyessä virtuaaliseen maailmaan.

Näin joulun alla haluankin kiittää kaikkia mahtavia suomalaisia, jotka ovat vieneet meitä eteenpäin. Kiitos Supercell ja Ilkka Paananen, kiitos Slush Helsinki -tiimi ja Miki Kuusi. Kiitos jokainen joka uskoo, että pärjäämme ja suuntaa koko ajan eteenpäin. Me suomalaiset olemme viisaita ja uskon, että kun asenteemme on oikea, tulemme olemaan tulevaisuudessa menestyjiä kaikista tämän hetken haasteista huolimatta.