Muutoksesta

Tietohallintopäällikkonä Kari  Kuosmanen vastaa Kuusakosken ICT- infrasta ja -palveluista, sekä niiden kehittämisestä. Kuusakoski on satavuotias kierrätysliiketoiminnan edelläkävijä, ympäristöstä huolehtiva kierrätyspalveluratkaisujen tuottaja ja kansainvälinen osaaja. Kari Kuosmanen, Information Technology Manager, Kuusakoski Group. Linkedin: http://lnkd.in/cNtgrH, Twitter: @KarKuo

Muutos on aina riski, joskus se on mahdollisuus.

Jo esivanhempamme pääsivät pohtimaan, miten tunnistaa ”hyvät jutut”? Jäädäkö puuhun, vai hypätä alas ja päätyä petojen syömäksi? Ja kun osa jo laskeutui, joutuivat puussa istuneet miettimään mennäkö mukaan, ja milloin?

Perusluonteeseemme kuuluu konservatiivisuus, joka on evoluutiossamme ollut tärkeä ominaisuus. Epäily on ollut viisautta. Varovaisuus on pelastanut. Niinpä vanhat toimintatavat istuvat meissä sitkeästi, ja poisoppimisen sanotaan olevan sitä vaikeinta oppimista.

Tukeudumme vanhaan ja hyväksi koettuun. Jopa havaintomme vääristyvät tahattomasti, koska ”näemme” sen, jonkä olemme oppineet olevan merkittävää. Asiakaskin voi olla väärässä pyytäessään sitä samaa kuin ennenkin. Nokian tuotekehityksen sanotaan nojanneen liikaa asiakaskyselyihin – tuloksen tunnemme.

Muutosten havaitseminen, ja etenkin ennakointi, voi olla vaikeaa. Kaaosteoriassa on käytetty kuvausta, jonka tunnemme termillä perhosefekti. Sen mukaan perhosen siiven isku maapallon toisella puolella voisi nostattaa myrskyn täällä.

Joskus muutoksen näkee ja kokee, mutta muutoksen merkitystä ei vielä ymmärrä. Alkuvaiheessa pieniltä näyttävät askeleet voivat lopulta osoittautua suuriksi ja merkittäviksi.

Merkittävän tunnistamisessa auttaa uteliaisuus. Tärkeäksi koetun eteenpäinviemiseen tarvitaan myös hitunen rohkeutta. Kuten savanillakin.