Ari Rahkonen toimii nykyään startup-yrittäjänä sekä erilaisten yhtiöiden hallitusten jäsenenä ja neuvonantajana. Hänellä on laaja kokemus useiden suomalaisten ja kansainvälisten ICT-yritysten johto- ja kehitystehtävistä (mm. Microsoft, IBM ja Fujitsu). Samaan aikaan Ari on toiminut myös ICT-toimialan työnantajajärjestöjen hallituksissa.
Digitalisaation tuntemus ja muutosjohtaminen ovat Arin vahvuuksia. Vuonna 2011 hänet valittiin vuoden TiVi-vaikuttajaksi.
Päätin juuri energisoivan lounaan kahden innostuneen yrittäjän kanssa. Puhuimme heidän yrityksensä uudesta vaiheesta, kun parin vuoden tuotesuunnitteluprojektin jälkeen yritys on alkanut myydä ja markkinoida uusia tuotteitaan globaalisti.
Konsta ja Mikko perustivat vuonna 2013 EVE -nimisen yrityksen, kun aikanaan innokkaat opiskelijat olivat lopen kyllästyneitä kömpelöihin älylaitteisiin. Heidän iso haaveensa on ollut haastaa globaalit ”goljatit” tuomalla markkinoille laitteita, joista ihmiset pitäisivät – ja vielä edullisemmin kuin isot toimijat pystyvät toimittamaan.
Tapasin ensimmäisen kerran Konstan ja Mikon vuoden 2014 alussa. Erään luentoni jälkeen herrat tulivat luokseni pyytämään kaikenlaista apua, olinhan tuolloin Microsoft Oy:n toimitusjohtaja. En ollut uskoa korviani, kun nuoret miehet kertoivat haaveistaan. Tänään EVE:llä on noin 1000 henkilön suunnittelutiimi somessa, jollaisesta moni yritys voi vain haaveilla, ja tehokas markkinointikoneisto. EVE on muuttanut vanhan tavan suunnitella, valmistaa, myydä ja toimittaa laitteita.
Wikipediassa kasvuyritys määritellään seuraavasti: Kasvuyrityksellä voidaan tarkoittaa mitä tahansa kasvavaa yhtiötä, myös suurehkoa pörssilistattua kasvuyritystä erotukseksi ns. arvoyhtiölle, joka ei kasva merkittävästi.
Viimeiset kaksi vuotta olen toiminut erilaisten kasvuyritysten hallituksissa sekä neuvonantajana. Olen koettanut perehtyä dynamiikkaan, joka mahdollistaa kasvuyritysten menestyksen. Kuten EVE:n perustajilla, menestyvien kasvuyritysten perustajilla, omistajilla ja johtajilla on iso haave saavuttaa jotain, joka parantaa tai muuttaa merkittävästi olemassa olevaa liiketoimintamallia, palvelua tai tuotteita. Näillä tiimeillä on kyky myös toteuttaa haaveitaan huolimatta monista vastoinkäymisistä.
”Menestyvä kasvuyrittäjä ymmärtää, että yrityksen maine rakentuu asiakas- ja henkilöstökokemusten ympärille.”
Menestyvä kasvuyrittäjä rakentaa ympärillensä nälkäisen johtoryhmän ja tiimin sekä eri tilanteissa toimivan neuvonantajien verkoston, joka haastaa ja sparraa jatkuvasti yrityksen päätöksiä liittyen esim. rahoituksen saamiseen, tuotteiden lanseeraukseen, logistiikan, rakentamiseen jne. Menestyvä kasvuyrittäjä luo vahvan dialogin asiakkaittensa kanssa ja hakee jatkuvasti palautetta toiminnastaan, testaa uusia ideoita ja hakee asiakassuosituksia. Menestyvä kasvuyrittäjä ymmärtää, että yrityksen maine rakentuu asiakas- ja henkilöstökokemusten ympärille.
OECD:n ja Euroopan unionin määritelmän mukaan kasvuyrityksen lähtötyöllisyys on vähintään 10 henkeä, ja seuraavana kolmena vuonna työllisyyden keskimääräinen vuosikasvu ylittää 20 prosenttia. Menestyvä kasvuyrityksen pitää siis asettaa itselleen ”kohtuuttomat” tavoitteet, sillä harva toimiala tänä päivänä kasvaa yli 20%.
Kasvuyrittäjän menestys tulee tiiminsä menestyksen myötä. Menestyvä kasvuyrittäjä johtaa edestä esimerkillään ja johtaa itseään tinkimättömästi.