Joululahjoja kaikille

Mikael Jungner on kansanedustaja, ex-microsoftilainen ja ex-YLEläinen.

Koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa ei yksittäinen ihminen ole voinut vaikuttaa maailmaan yhtä tehokkaasti kuin nyt. Kiitos kuuluu paitsi koulutukselle myös tietoteknisille vempaimille ja verkoille, jotka ovat avanneet ovet sepposen selälleen kullekin meistä toteuttaa omaa potentiaaliaan.

Vaikuttamisen väylät eivät ole vielä seuranneet tätä kehitystä. Politiikka on ajautunut hiukan sivuraiteille eikä järjestöelämäkään ole kaikkein tehokkain tapa jättää jälkensä maailmaan. Aika monessa yrityksessä etsitään työntekijöistä vielä kuuliaisuutta ja ahkeruutta kun parempaan tulokseen pääsisi tukemalla tekijöiden oma-aloitteisuutta ja intohimoa.

Tietysti maailma taipuu lopulta kunnioittamaan ihmisten potentiaalin kasvua. Se nyt vain vie jonkin verran aikaa. Sillä välin joukkoistamisesta saattaisi löytyä oikotie onneen. Joukkoistaminen kun tarkoittaa, että voit antaa asiantuntemuksesi ja osaamisesi mutkattomasti käyttöön yhteisen hyvän edistämiseksi.

Mikä parasta, Suomi on etulyöntiasemassa joukkoistamisen käytössä. Esimerkiksi kiinalaisilta puuttuu paitsi Facebookit ja Twitterit myös yhdessä avoimesti tekemisen kulttuuri. Tietysti Suomessakin on paljon asenteita, joiden on muututtava, mutta olemme niin paljon lähempänä unelmaa maailmasta, jossa kukin voi tehdä sydämensä pohjasta juuri sitä, josta saa parhaat onnistumisen kokemukset.

Tästä näkökulmasta vuodesta 2014 näyttää tulevan parempi vuosi. Jouluna on hyvä muistaa, että jos onnistumme valjastamaan tämän Sammon yhteiseksi hyväksi riittää tulevina vuosina joululahjoja kaikille, myös joulujen välillä.

Mikael Jungner