Elektroniikkaa vai elämänhallintaa

Tero Savioja vastaa Nokian yritysliiketoiminnasta Suomen ja Baltian myyntialueilla. Hänen vastuualueelleen kuuluu yhteistyö Nokian ICT-kumppaneiden kanssa. 

Onko sinulla jo taskussasi uusin kasa elektronisia komponentteja kiiltävässä muovi- tai alumiinikuoressa? Kulkeeko mukanasi hauskaa ajanvietettä, mielen piristystä ja aito yhteys tärkeisiin ihmisiin? Oletko kenties sitä lajityyppiä, joka kantaa mukanaan korvaamatonta ajanhallintaratkaisua, asiakaskontakteja sekä työnteon välinettä?

Mobiililaite, älypuhelin tai tabletti ovat sanoina kolkkoja ja kylmiä. Mukana kulkevan monipuolisen laitteen tärkeys, jopa välttämättömyys, tulee kuitenkin äkkiä esiin kun alamme listata niitä hyötyjä, joita voimme saavuttaa laitteen kautta. Yksi ja sama laite voi auttaa meitä työskentelemään tehokkaammin, ylläpitämään ihmissuhteita, hoitamaan arkiset asiat helpommin ja tuomaan lisää iloa harrastuksiimme. Ennen kuin saamme mitään edellä mainituista hyödyistä, olemme tehneet kaksi tärkeää valintaa.

Ammattilainen tekee työnsä aina työtehtävään parhaiten soveltuvilla työkaluilla. Väinö Linnakin aikanaan kirjoitti Jussille käteen sopivan työkalun suon muokkaamiseen. Nykyaikaisessa tietotyössä oikeanlaisen työkalun valinta on kuitenkin monen mielestä haastavampi kuin kertomuksen  Jussilla. Työkalu ei ole enää yhteen tehtävään ja jokaiseen käteen istuva kuokka. Etenkin älykkään mobiililaitteen on toimittava sopivana työkaluna useissa erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä. Oikeanlaisen mobiililaitteen valinta helpottuu, kun ihanteellinen lopputulos mietitään ensin valmiiksi.

Parhaassa tapauksessa sopiva mobiililaite istuu saumattomasti työympäristön järjestelmiin ja olemassa oleviin muihin työvälineisiin. Yhteys asiakkaisiin, työkavereihin sekä yhteisesti jaettuun tärkeään tietoon täytyy olla käytettävissä missä tahansa, milloin tahansa. Kaiken tämän täytyy tapahtua tietoturvallisesti. Lisäksi mobiililaitteen tulisi tukea käyttäjän vapaa-ajan harrastuksia.

Mikä sen mukavampaa, jos sama laite voisi vielä ilahduttaa kotona lapsia vaikka lastenohjelmilla. Tällöin tietysti pitäisi olla varmaa, että lapset käyttävät vain heille sopivaa sisältöä, eivätkä vahingossa sotke isin tai äidin työasioita laitteessa. Voisiko yllä kuvattuun ihannetilanteeseen jo löytyä soveltuva laite? Entäpä voisiko sen saada punaisena?

Sopivan mobiililaitteen valinta on kuitenkin vasta se toiseksi tärkein valinta. Sitä edeltää tärkeämpi kysymys, johon vastaaminen vaatii pohtimista ja sitoutumista: Olemmeko valmiit tekemään työtä uudella tavalla ja hyödyntämään ne mahdollisuudet,  joita nykyaikaisen tietotyön välineet tarjoavat? Tämä päätös ratkaisee sen, kannammeko taskuissamme elektronisten komponenttien möykkyä vai älykästä apulaista.

Kirjoittaja: Tero Savioja