Customer Intelligence Finland

”Power BI on helppo, mutta kun sitä halutaan käyttää liiketoimintaan, tarvitaan ammattilainen mukaan”, sanoo CIFI:n co-founder Peter Raikamo.

Sulava kehitti Customer Intelligence Finlandille analytiikan tuottamista automatisoivan datamallin, joka mahdollistaa self-service-raportoinnin Power BI:llä.

Customer Intelligence Finland (CIFI) tuottaa tieto- ja analyysipalveluja, joiden avulla organisaatiot voivat parantaa asiakastuntemustaan. CIFI oli omatoimisesti tutustunut Microsoftin Power BI -raportointi- ja analysointipalveluun ja todennut, että sen avulla yrityksen analyysipalvelua ja toimintamallia voitaisiin kehittää eteenpäin.

Power BI:n avulla dataa on helppo yhdistellä yritysten omista järjestelmistä, tiedostoista, pilvipalveluista sekä netistä. Kerättyä dataa voidaan esittää erilaisina mittareina sekä vuorovaikutteisina visualisointeina. Helppokäyttöisyydestään ja edullisesta hinnoittelustaan johtuen Power BI on lyhyessä ajassa yleistynyt esimerkiksi analyytikkojen työvälineeksi Excelin rinnalle.

Melkein kuka tahansa pystyy lyhyellä opastuksella tekemään esivalmistelluista tietomalleista uusia visualisointeja omiin tarpeisiinsa, sillä visualisointien laatiminen on jopa helpompaa kuin Excel-kaavioiden luonti. Tämä on kuitenkin vain Power BI:n pintaraapaisu – syvempi hyödyntäminen vaatii syvempää osaamista.

CIFI kääntyi Sulavan puoleen selkeällä toimeksiannolla: asiakaskohtaisen analytiikan tuottamiseen haluttiin lisää automatisointia. Lisäksi ajatuksissa oli oma self-analytics-ympäristö, jossa CIFIn asiakkaat voivat itsenäisesti tarkastella ilmiöiden syitä.

Sulavan tehtävänä oli rakentaa CIFIn oman analytiikka-alustan päälle raportointia tukeva tietomalli ja sen päälle ensimmäinen versio siitä, miten raportit saadaan toteutettua Power BI:llä. Samalla CIFIn osaajat koulutettiin Power BI:n saloihin niin, että he osaavat kehittää palvelua itsenäisesti.

”Sulavan asiantuntija teki loistavan työn. Kummallakin alueella lopputulokset olivat erinomaisia ja jäi erittäin hyvä fiilis koko tekemisestä”, sanoo Raikamo

Raikamon mukaan tärkein muille jaettava oppi tässä projektissa oli se, että kannattaa ottaa heti alussa ammattilainen mukaan. CIFI yritti aluksi itse. Intoa kyllä riitti, mutta arvatenkin firmassa oli jatkuvasti muitakin hommia tehtävänä kuin Power BI:n virittely.

”Power BI:llä saa perusjutut tehtyä helposti ja siitä syntyy illuusio, että tämähän onnistuu itsestään. Mutta kun tehdään liiketoimintaa ja korkealaatuista analyysiä asiakkaalle, tarvitaan ammattilainen mukaan.”

CIFIllä tuhrautui vuosi, ennen kuin osattiin pyytää ammattilainen apuun. Kun näin tehtiin, kahdessa viikossa meillä oli rakennettu ensimmäisen vaiheen asiat kuntoon.

”Tunnusta siis tosiasiat ja ota heti ammattilainen mukaan. Voin ehdottomasti suositella Sulavaa tällaiseen projektiin”
Peter Raikamo, CIFI