Windows Server 2016 IT-asiantuntijan silmin

Windows Server 2016 tullaan julkaisemaan syyskuun lopulla pidettävän Microsoft Ignite tapahtuman yhteydessä. Uusi versio sisältää jälleen paljon uudistuksia edeltäjäänsä verrattuna, joista muutama ansaitsee esittelyn jo tässä vaiheessa.

Nano Server

Nano Server on etähallittava palvelinkäyttöjärjestelmä, joka on optimoitu konesalikäyttöön. Se on huomattavasti kevyempi kuin Windows Server Core ja se tukee vain 64-bittisiä sovelluksia. Levytilavaatimukset ovat minimaaliset, asennus tapahtuu nopeasti ja se vaatii vähemmän päivityksiä sekä uudelleenkäynnistyksiä kuin normaali Windows Server. Nano Server asennusoptio löytyy sekä Windows Server Standard että Datacenter 2016 versioissa. Sopivia käyttökohteita Nano Serverille ovat yksittäinen Hyper-V palvelin tai Hyper-V klusteri, Scale-Out File Server, DNS server, tai vaikkapa IIS-palvelin.

Hyper-V

Erityisesti tuotekehityksessä tai testiympäristöissä käyttökelpoinen sisäkkäinen virtualisointi (Nested Virtualization) on vihdoin saatavilla Hyper-V ympäristöihin.

Shielded VMs

Suojatut virtuaalikoneet, joiden sisältöön eivät pääse käsiksi muuta kuin siihen oikeutetut henkilöt, eivät edes Hyper-V palvelimen ylläpitäjät. Hyper-V palvelimen sekä virtaalikoneiden suojauksesta huolehtii uusi Host Guardian Service (vaatii Datacenter lisenssin).

Cluster Operating System Rolling Upgrade

Olemassa olevat Windows Server 2012 R2 klusterit voidaan päivittää Windows Server 2016 klusteriksi ‘lennossa’ käytön aikana yksi noodi kerrallaan.

Storage Replica

Storage Replica mahdollistaa datan replikoinnin Windows Server 2016 palvelimien tai klusterin storagen block-tasolla, joko synkroonisesti tai asynkroonisesti ilman kolmannen osapuolen ohjelmistoratkaisua.

Network Controller

Windows Server 2016 rooli (vaatii Datacenter lisenssin), joka mahdollistaa keskitetyn hallinan, monitoroinnin ja vianselvityksen kaikkiin konesalin verkkolaitteisiin ja palveluihin olivatpa ne sitten fyysisiä tai virtuaalisia.

Storage Spaces Direct

Jo Windows Server 2012 versiossa esitelty Storage Spaces saa nyt uuden laajennuksen Storage Spaces Directin myötä. Uudessa mallissa voidaan hyödyntää usean palvelimen paikallista levyä, joista muodostetaan klusteroitu Storage Space (SDS). Tässä uudessa mallissa pystytään hyödyntämään esim. SATA liitäntäisiä SSD ja NVMe kiintolevyjä, mikä ei aiemmin ollut mahdollista Storage Spaces klusterissa.

Containers

Käyttöjärjestelmätason virtualisointi joka mahdollistaa usean eriytetyn sovelluksen (eli kontin) ajamisen yhden käyttöjärjestelmän päällä. Windows Server 2016 sisältää kaksi mallia konteista: Windows Container, jossa kontissa olevat prosessit eriytetään tai Hyper-V Container, jossa jokainen kontti on oma erittäin kevyt virtuaalikone.

Jos edellä olevat asiat ja Windows Server 2016 palvelinten avulla tuotettavien verkkopalveluiden päivittäinen ylläpito ja hallinta kiinnostaa tai haluat päivittää tietosi Windows Server 2016 tasolle, meiltä löydät laajan valikoiman Windows Server 2016 -kursseja jokaiseen tarpeeseen.

Tutustu kurssikuvauksiin ja kysy rohkeasti, jos et löydä itsellesi sopivaa kurssia.


Master of the Universe. Windows Server oriented Trainer and Technology Consultant – Microsoft MVP, MCT, MCSE, MCSA, MCITP, MCP, MS, ISI. Likes also #IOS devices.