Sulavia tietojärjestelmiä, osa 2

Kirjoitin kolmisen kuukautta sitten blogikirjoituksen Sulavan perustamisen taustoista ja omasta tahtotilastamme. Olemme oppineet kolmessa kuukaudessa vähintään sen, että meidänlaisellemme toimijalle on olemassa todellinen tarve. Tavattuani kymmeniä tietohallintojohtajia, talousjohtajia, yleisjohdon edustajia ja projektien omistajia en voi kuin kauhistella itselleni niin rakkaan ICT-alan toimitusprojektien laatua.

Onneksi sentään olemme törmänneet myös suureen joukkoon asiakkaita ja toimittajia, jotka haluavat tehdä asioita uudella tavalla. Lisäksi Suomesta löytyy valtava määrä eri alojen ammattilaisia, jotka tekevät korvaamatonta työtä avoimemman työkulttuurin, työssä jaksamisen ja työn tuottavuuden kehittämiseksi.

Asiakkaat pyrkivät tekemään omalta osaltaan parhaansa sen eteen, että projektit sujuisivat sovitulla tavalla. Useimmiten kuitenkin jossain vaiheessa tapahtuu rikkinäisen puhelimen-efekti, asiakkaan todellinen tarve katoaa jonnekin kymmenien työpajojen, väärinymmärrysten, kokemattomuuden ja jäykkien toimintamallien välimaastoon. Seuraavassa vaiheessa toteutusprojektin ongelmat alkavat nostaa päätään, aikataulut venyvät ja ensimmäiset lopputulokset eivät vastaakaan asiakkaan odotuksia ja tarpeita. Tämän jälkeen kuvioihin astuu muutoshallinta, erityisesti muutokset projektin aikataulussa sekä toimittajan projektiryhmässä. Seuraavana vuorossa on kaikkien osapuolien väsähtäminen ja alkuvaiheen innostuksen muuttuminen asemasodaksi. Ja kun projekti on lopulta saatu valmiiksi, ei kenelläkään enää ole aikaa, rahaa tai intoa sen lopputulosten saattamiseksi käyttöön alkuperäiselle kohderyhmälle. Toimittaja kääntää katseensa ylläpitovaiheeseen ja lisätöiden myyntiin, asiakas sen sijaan toteaa taas yhden ICT-projektinsa epäonnistuneen.

Me tuomme asiakkaillemme uudenlaisen tavan ottaa uusia tietojärjestelmiä käyttöön sekä hyödyntää olemassa olevia tietojärjestelmiä huomattavasti nykyistä laajemmin. Uskomme vahvasti siihen, että myös ns. on-premises-ratkaisuiden osalta voidaan useimmissa tapauksissa siirtyä ylisuurista ja riskialttiista räätälöintiprojekteista kevyisiin ja iteratiivisiin käyttöönottoihin. Jos pilvipalvelun pystyy ottamaan käyttöön päivissä, pitää ammattilaisten pystyä mukauttamaan ja ottamaan käyttöön paikallinen palvelu muutamissa viikoissa tai kuukausissa.

Microsoft julkaisi hiljattain Pinpoint-nimisen palvelun myös Suomessa. Palvelun tarkoituksena on tarjota Microsoftin asiakkaille keskitetty sähköinen kanava juuri heille sopivan kumppanin löytämiseksi.  Olemme pyrkineet kuluneiden kolmen kuukauden aikana tunnistamaan yleisiä pullonkauloja ja tarpeita ja kuvasimme tältä pohjalta Pinpointiin esimerkkejä Sulavan tarjoamista valmiista ratkaisumalleista.

Microsoftin tarjoama kehittyy jatkuvasti, me odotamme esimerkiksi suurella innolla Office 365-palvelun lanseerausta Suomeen lähikuukausina. Itsepalvelusovellukset ja sosiaalinen teknologia tarjoavat aivan uudenlaisia mahdollisuuksia mielekkääseen tietotyöhön. Me olemme Sulavassa vasta ottamassa ensimmäisiä askeleitamme ja kehitämme jatkuvasti omaa osaamistamme sekä tarjoamiamme palveluita. Ensimmäiset asiakasprojektimme ovat kuitenkin kiistatta osoittaneet sen, että asioita voi – ja mielestämme pitää – tehdä uudella tavalla ja asenteella.