Azure on Microsoftin pilvipalveluiden sydän, sielu ja selkäranka

Sulava on ollut mukana viemässä yli 100,000 käyttäjää Microsoftin pilvipalveluihin. Valtaosa näistä käyttäjistä käyttää Office 365-palveluita, mutta jokaisella heillä on palveluiden taustalla myös Microsoft Azure.

Meiltä on viime aikoina kysytty entistä useammin kysymys: ”Mitä kaikkea Azuresta oikein saa ja mitä me voisimme ottaa sieltä käyttöön?”. Toinen ylenen kysymys on ”Miten Azuren käyttö kannattaisi aloittaa?”. Kattavassa artikkelisarjassa käsittelemme kaikki Azuren keskeiset palvelut, toiminnallisuudet sekä mahdollisuudet. Paljon luvattu, mutta otamme haasteen ilomielin vastaan.

Azuren tulee olla aina vaihtoehto

Tietohallinnon – ja miksei jossain tapauksissa myös liiketoimintojen – tulee jokaisen ICT-hankinnan yhteydessä miettiä Azurea vaihtoehtona. Näin tulee aina selvitettyä ainakin se, että ovatko muiden vaihtoehtojen kustannukset ja ominaisuudet linjassa moderneimman teknologian ja nykyajan kustannustason osalta. Samalla hankintoihin saadaan vireyttä, kun ei aina osteta kapasiteettia ja palveluita ”vanhoilta tutuilta tahoilta”.

Jokaisen palveluita hankkivan tulisi rakentaa malli, jossa uudet palvelut voidaan ottaa käyttöön joko osin paikallisesti omaan tai palvelutarjoajan konesaliin, osin paikallisesta pilvestä tai julkisesta pilvestä. Yleensä kustannukset ovat suoraan linjassa tuossa järjestyksessä, julkinen pilvi on lähes poikkeuksetta kustannuksiltaan halvin ja arkkitehtuuri yksinkertaisin.

Samalla ei myöskään jäädä ikuiseen loukkuun, tai vähintään loputtoman pitkään sopimuskauteen, muutaman hovitoimittajan kanssa. Valitettavan usein nimittäin on niin, että juuri ne nykyiset iki-ihanat hovitoimittajat ovat suurin kärsijä siirryttäessä julkisiin pilveen. Suurin voittaja taas tietysti on asiakas itse.

 

Azure on paljon muutakin kuin kustannussäästöjä

Azuressa maksetaan vain aidosti käytössä olevasta kapasiteetista ja palveluista. Uusia palveluita voidaan jatkuvasti pystyttää vaikkapa kehitys- ja testikäyttöön ja kulloinkin tarpeettomat palvelut voidaan ajaa alas – ja nostaa taas ylös kun muuttuvat tarpeellisiksi.

Palveluiden hinnat ovat tippuneet jatkuvasti ja saman trendin voidaan Microsoftin kapasiteetin kasvaessa ja kehittyessä odottaa jatkuvan tulevaisuudessakin. Hinta ei kuitenkaan todellakaan ole se ainoa syy siirtyä Azureen.

Nykyajan maailmassa nopeus on jo itsessään keskeinen myyntivaltti. Azuren valmispalvelut saadaan käytännössä välittömästi käyttöön. Tietohallinto voi sekä reaktiivisesti vastata liiketoimintojen tarpeisiin että proaktiivisesti tuoda uusia palveluita, innovaatioita ja toimintamalleja. Azuren myötä tietohallinto muuttuu hetkessä kankeasta ja hidastavasta kustannustekijästä ketteräksi liiketoimintojen parhaaksi kaveriksi.

Mobiiliteetti ja pääsy palveluihin kaikkialta ovat Azuren perusajatuksia. Azure soveltuu sekä räätälöityjen mobiilipalveluiden alustaksi että tarjoaa kymmeniä valmiita mobiilipalveluita käyttöönotettavaksi. Etäsovellusten (RemoteApp) avulla vanhatkin sovellukset voidaan jaella kaikille nykyajan päätelaitteille.

Tietoturva on oikein käyttöönotetuissa pilvipalveluissa oikeastaan aina paikallisia versioita paremmassa kuosissa. Palveluiden fyysinen ja looginen tietoturva ovat itsestäänselvyyksiä. Azuren kautta voidaan hoitaa niin tiedon ja tietoliikenteen salaaminen, monivaiheinen tunnistaminen kuin salasanojen resetointi käyttäjän itsensä toimesta.

Big data ja Internet of Things ovat tämän päivän trendisanoja. Mutta ne ovat todellisia asioita, joilla liiketoimintaa voidaan aidosti muuttaa ja kehittää. Ja molempien käyttöönotossa Azure on vertaansa vailla oleva alusta.

 

Älä korvaa vanhaa vanhalla

Windows Server 2003-palvelinten tuki umpeutuu heinäkuussa 2015. Näiden varassa pyörivien palveluiden siirto Azureen tulisi olla ensisijainen vaihtoehto. Kun levytila käy riittämättömäksi, on aika siirtyä Azureen. Azureen voit viedä kaikki mediatiedostosi ja halutessasi vaikkapa pyörittää live-TV-lähetyksiä Azuren päällä. Identiteetinhallintaan Azuresta löytyy paljonkin valmiita ratkaisuita, aina ei tarvita laajoja ja ikuisesti kestäviä IAM-hankkeita.

Erilaiset lyhytkestoiset verkkopalvelut, kuten vaikkapa kampanjasaitit, ovat kuin kotonaan Azuressa. Tietojen ja palveluiden turvaaminen Azuren kautta on helpoin ja kustannustehokkain tapa luoda aina käytettävissä oleva ympäristö. Omat räätälöidyt (mobiili)sovellukset löytävät kodin Azuesta. Mm. IBM:n, Oraclen ja SAPin palveluita voi ajaa Azuressa, kuten myös useimpia Linuxeja. Ja tietysti sen peruskapasiteetinkin saa helpoiten Azuresta.

Näitä esimerkkejä voisi keksiä satoja – ja niitä tulemme tulevissa sarjan blogikirjoituksissamme esittämään. Azureen siirtyy tällä hetkellä yli tuhat (1 000) uutta organisaatiota joka ainoa päivä. Kannattaa kuitenkin muistaa se, että jos Azure ei ole organisaatiossasi tiekartalla, niin olet auttamatta kilpailijoitasi jäljessä. Tänään vielä vähän, ensi vuonna vähän enemmän ja hetken kuluttua ehkä jo ratkaisevan paljon.

Tästä artikkelista siis alkaa kirjoitussarjamme kohti Azuren palveluita, ominaisuuksia, mahdollisuuksia ja hyötyjä. Kymmenet Sulavan asiakkaat ovat jo siirtyneet Azureen, tervetuloa mukaan yhteiselle matkalle lukemalla tulevia kirjoituksiamme sekä aloittamalla konkreettinen ja erittäin sulava siirtyminen Azureen.

Tämä kirjoitus on osa Sulavan Azure-blogikirjoitusten sarjaa. Kannattaa huomioida, että jotkin nimityksistä ovat vuosien saatossa muuttuneet. Jos suunnittelet Azuren käyttöönottoa, meiltä saat aina tiedon uusimmista tuulista, ota yhteyttä!