”Copilot täytti marraskuun alussa vuoden, kuten myös minä tekoälyvalmentajana. Ensimmäinen vuosi Sulavalla osoitti, että tarve valmentavalle muutosjohtamisen tuelle on nyt suurempi kuin koskaan. Tärkeimmäksi asiantuntijataidoksi tekoälyn aikakaudella nousi nopeasti empatia.”
– Emma Klén, Senior Consultant & AI Coach
Miten tekoälyvalmentajaksi tullaan?
Kysymys, jonka kuulen viikoittain kertoessani ihmisille työstäni. Aihe kiinnostaa. Ja miksi ei kiinnostaisi? Pelko työpaikkojen katoamisesta tekoälyn musertaessa junnukoodarien ja assareiden urahaaveet on todellinen, ja uudelta kuulostavat ammatit uivat vastavirtaan aivan varmasti huomiota herättäen. Kun tämän keskellä kerron tavasta, jolla itse päädyin nykyiseen rooliini, on lopputulos usein myös pelokkaille oivalluttava;
Tekoälyvalmentajaksi tullaan keksimällä, että sellainen ammatti on olemassa.
Siispä millainen on tekoälyaikakauden junnukoodari tai assari? AI Junior Coder tai AI + Human Assistant, jotka ovat vähintään 2.0 -versioita siitä, mihin olemme perinteisesti tottuneet? Kukaan ei ole tulossa kertomaan sinulle, miten voit hyödyntää tekoälyä tai, mikä vielä jännittävämpää, tekoälymuutosta oman työsi ja urasi kehittämisessä. Nämä avaimet ovat jo taskussasi, ja valinta niiden käyttämisestä jää yksinomaan sinulle.
Mitä tekoälyvalmentaja tekee?
Tekoälyvalmentajana poistan ihmisiltä oppimisen esteitä mielenmallia kehittämällä. Keväällä 2024, kun otimme käyttöön Copilotia, huomasimme nopeasti, että valmennusta tarvitaan kaikille. Tekoälymuutoksessa ei riitä, että vain pieni joukko edistää muutosta työyhteisöissä; mukaan on saatava kaikki. Lisäsimme valmennusta Copilot Adoption Service (CAS) -palveluumme, ja erityisesti kansainvälisiltä asiakkailta saatu palaute on ollut erittäin positiivista. Samalla kehitimme koulutustamme käytännönläheisemmäksi sitomalla sen tiiviimmin koulutettavan ihmisryhmän aitoon työpäivään. Tämän ansiosta asiakkaidemme käyttäjät kokevat kehittyvänsä tekoälytaidoissa nopeasti, sekä mielenmallin että teknologiaosaamisen tasoilla.
Mitä eroa on tekoälyvalmentajalla ja tekoälykouluttajalla?
Siinä, missä kouluttaja kertoo teknologiasta informatiivisesti ja opettavaisesti, valmentaja kysyy kysymyksiä oivallusten synnyttämiseksi keskustelun kautta.
Hyvä tekoälykouluttaja onnistuu kehittämään ihmisten tekoälytaitoja käytännönläheisten ja kontekstisidonnaisten käyttötapausten avulla. Hyvä tekoälyvalmentaja onnistuu herättämään keskustelua huolta herättävistä aiheista ja inspiroimaan ihmisiä löytämään uteliaisuuden, keräämään rohkeutta ja tekemään yhteistyötä.
Erinomainen tekoälykouluttaja voi tuoda jo ensimmäisen muutosaallon aikana huomattavaa lisäarvoa opettamalla kyseiselle kohderyhmälle työpajoissa löydettyjä käyttötapauksia. Erinomainen tekoälyvalmentaja vie tätä vielä pidemmälle oivalluttamalla ihmisille idean tunnistaa, dokumentoida ja jakaa käyttötapauksia arjessaan, jolloin toivottu lumipalloefekti käynnistyy ja viivanalus valuu pian hunajaa.
Yhdistämällä parhaiden tekoälyvalmentajien ja tekoälykouluttajien osaamisen voimme ylpeästi todeta tarjoavamme tekoälyosaamisen kehittämistä maailman parhaalla tasolla.
Hunajasta puhuttaessa en edes liioittele – voimakkaimmin kulttuurisen muutoksen tukemiseen ja tekoälytaitojen oppimiseen panostavat asiakkaamme saavuttavat muutamissa kuukausissa tuloksia, joiden jälkeen Copilot-lisenssien hinta kääntyy vähiten kiinnostavaksi kysymykseksi. Esimerkkinä ADNOC, joka on raportoinut saavuttaneensa satojen prosenttien ROI:n Copilotin avulla (tästä lisää Microsoft Ignitessä!). Matka ei suinkaan lopu tähän, vaan kyseiset organisaatiot jatkavat AI-strategiansa toteuttamista pysyvästi.
Oikein hyviä tuloksia on saavutettu myös meillä varovaisessa Suomessa, mutta on huolestuttavaa, että etenemme huomattavasti hitaammin kuin muu maailma. Esimerkiksi UAE:ssa asiakkaamme pohtivat, miten Copilotin hyöty voidaan osoittaa strategisella tasolla osana tekoälyn tuomaa kulttuurimuutosta, jota vie eteenpäin esimerkiksi muutoskoordinaattori. Samaan aikaan suomalainen IT-päällikkö, jolle Copilotin käyttöönotto on jostain syystä annettu, miettii, miten todistaa, ettei Copilotista ole hyötyä, jotta lisenssejä ei tarvitse ostaa ja IT-kustannukset eivät kasva. Ero on silmiinpistävä, eikö totta?
Tekoäly tuli – mihin minun kannattaa yksilönä keskittyä?
Keskittymällä oman mielenmallin ja tekoälytaitojen kehittämiseen pääset nopeimmin eteenpäin ja saavutat perustason, jossa voit sanoa hallitsevasi tekoälyä jossain määrin. Jos kiellät tekoälyn olemassaolon ja kuvittelet, ettei se kosketa sinua, et koskaan tule tehokäyttäjäksi etkä löydä tekoälyn hyötyjä. Muista, että nämä hyödyt sinun on löydettävä itse. Me voimme inspiroida sinua, mutta kukaan ei voi kertoa sinulle tarkasti, miten juuri sinun tulisi hyödyntää tekoälyä.
Kun puhumme esimerkiksi Microsoft 365 Copilotista, kyseessä on kielimalli (LLM), jonka ainoa tehtävä on ennustaa tilastoihin perustuen, mikä sana tulee seuraavaksi. Käyttämällä tätä mahdollisuutta tietoturvallisesti työdataan, saamme aikaan voimakkaan työn muotoilun välineen, joka mahdollistaa ajan käytön aivan uudella tavalla.
Tekoäly ei ole uusi asia, mutta viimeisen vuoden aikana se on tullut voimalla työelämään. Voimme puhua loputtomasti tehokkuudesta ja ajasta, mutta paljon mielenkiintoisempaa sekä ihmisten hyvinvoinnin että tuottavuuden kannalta on tarkastella, miten käytämme saman ajan uudella tavalla. Tällä to do listalla pääset hyvin alkuun:
- Mikä herättää sinussa uteliaisuuden tekoälyä kohtaan? Ruoki sitä.
- Mikä estää sinua koeilemasta rohkeammin? Kysy kysymyksiä esteiden poistamiseksi.
- Teetko yhteistyötä? Ole muutos ja aloita se tänään: jaa omat oppisi muille oppiaksesi itse.
Kieli, jonka meidän kaikkien täytyy opetella, on vuorovaikutus tekoälyn kanssa. Oppiaksesi tämän kielen, tarvitset uteliaisuutta, rohkeutta ja yhteistyötä. Tekoälytaitojen oppiminen on jatkuvaa, eikä ollenkaan tekninen asia. Kehoitteiden luominenkin on vain väline tämän kielen puhumiselle.
Kyse ei ole siitä, onko tekoäly valmis meille. Kyse on siitä, olemmeko me valmiita tekoälylle.
Tämän ymmärtäminen on jo ensimmäisen tekoälyvalmentajavuoden aikana vienyt minut paikkoihin, joista aiemmin osasin vain haaveilla. Meillä jokaisella on tämä mahdollisuus. Hyödynnetään sitä!