Tekoäly on uusi kansalaistaito – osaammeko hyödyntää sitä oikein?

Tiedote on julkaistu alunperin Microsoftin uutishuoneella 30.5.2023.

Microsoft, Elisa ja Sulava tuovat yhdessä korkeakoulujen kanssa tekoälyosaamisen jokaisen suomalaisen ulottuville

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

Microsoft, Elisa ja Sulava ovat tänään julkistaneet opintokokonaisuuden, jonka avulla jokainen voi oppia valjastamaan tekoälyn osaksi työelämää ja arkea. Korkeakoulutasoinen, mutta kenelle tahansa helposti omaksuttava, Practical AI -opintokokonaisuus tutustuttaa generatiivisen tekoälyn käyttömahdollisuuksiin, ohjaa kädestä pitäen kokeilemaan sekä avaa turvallisen ja eettisen käytön periaatteita. Opintokokonaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Kahden opintopisteen arvoisen kurssin voi myös hyväksilukea korkeakoulututkintoon. Kurssi on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Tekoälyn kehitys on viimeisen puolen vuoden aikana noussut yleiseen tietoisuuteen aivan ennennäkemättömällä tavalla. Parhaimmillaan tekoäly auttaa meitä olemaan tuottavampia, luovempia ja ymmärtämään isompia kokonaisuuksia ja uusia asiayhteyksiä entistä tehokkaammin.

Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Mervi Airaksinen.

“Uuden teknologian esiintulo luo aina sekä valtavia odotuksia että huolia. Jotta tekoälyn mahdollisuudet saadaan täysimääräisesti valjastettua, on tärkeää, että meillä kaikilla on ymmärrys siitä, miten tekoäly toimii ja kuinka sitä hyödynnetään vastuullisesti. Tekoälykehityksen johtavana yrityksenä Microsoftilla on erityinen vastuu auttaa lisäämään ymmärrystä ja herättää keskustelua tekoälyn merkityksestä ja mahdollisuuksista. Olemme iloisia voidessamme tehdä yhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun, Elisan ja Sulavan kanssa tässä kansallisesti tärkeässä hankkeessa”, Airaksinen jatkaa.

”Elisan vahvuuksia IT-alalla on tietoturva-, tekoäly- ja automaatio-osaaminen. Olemme mukana toteuttamassa Microsoftin Practical AI -kurssia, sillä haluamme osaltamme edistää suomalaisten ja suomalaisyritysten tekoälyosaamista ja tätä kautta kestävämpää tulevaisuutta. Tekoäly on tullut osaksi arkeamme, ja on tärkeää omaksua sen hyödyt ketterästi, jotta pärjäämme yhä paremmin suomalaisyhteiskuntana. Kannustamme kaikkia tutustumaan tekoälyyn, ja pohtimaan missä sitä kannattaa hyödyntää. Tekoälyllä voi jo nyt luoda sujuvasti esimerkiksi tekstejä ja kuvia”, kommentoi Elisan IT-liiketoiminnan johtaja Sari Torkkola

”Tekoälyn hyödyntäminen vaatii ihmisiltä kahdenlaisia taitoja,” toteaa Karoliina Partanen, Sulavan Chief Future Scientist, ja jatkaa:

On tunnistettava tilanteet, joissa tekoälystä on hyötyä ja valittava joka tilanteeseen sopiva väline. On myös osattava antaa tekoälylle selkeitä ja täsmällisiä ohjeita eli prompteja. Tästä koulutuksesta saa perustiedot molempiin. Taidot hioutuvat vain tekoälyä käyttämällä – ja sopivia tilanteita niin työelämässä kuin muussa arjessa on kymmeniä joka päivä.

Practical AI -kurssi on osa suuren suosion saavuttanutta Taitoja työelämään -yhteistyöhanketta, jonka tavoitteena on kouluttaa Suomeen 100 000 teknologiaosaajaa seuraavan viiden vuoden aikana. Jo nyt olemme saavuttaneet 24 000 uutta tai taitojaan kasvattanutta osaajaa yhteistyössä koulutuskumppaneiden, asiakas- ja kumppaniosaamisohjelmien ja uusien mikrotutkintojen kanssa.

Practical AI -kurssi jatkaa hankkeen ensimmäisessä vaiheessa käynnistetyn kyberturvallisuuden mikrotutkinnon suosion perässä. Tähän mennessä kyberturvan mikrotutkintoon on tutustunut yli 10 000 opiskelijaa ja yli 1 700 on suorittanut sen tehtäviä. Ensimmäiset tutkinnon suorittaneet ovat jo valmistuneet kurssin nimellisessä suoritusajassa, kolmessa kuukaudessa. Syksyllä kurssitarjonta täydentyy kansalaiskehittäjän mikrotutkinnolla.

Lisätietoja

Microsoft: Pekka Isosomppi, Viestintäjohtaja, puh. +358 40 516 2399, pekka.isosomppi@microsoft.com
Elisan viestintä: puh. +358 50 305 1605, mediadesk@elisa.fi
Sulava: Karoliina Partanen, Chief Future Scientist, puh. +358 40 823 7434, karoliina.partanen@sulava.com

Linkit

Practical AI -kurssi: Practical AI – mitä jokaisen tulisi tietää tekoälystä

Taitoja Työelämään yhteistyöhanke: Microsoft Skills For Jobs

Artikkelin kirjoittajana Pekka Isosomppi, Viestintäjohtaja, Microsoft