Näkökulmia tekoälyn tulevaisuuteen

Tekoälystä tulee nopeasti luonnollinen osa jokapäiväistä elämäämme ja osittain se on jo tullut osaksi arkeamme. Muutos on ollut suuri lyhyessä ajassa. Kuinka näemme tekoälyn muuttavan arkeamme?

Tämä artikkeli on viimeinen osa kahdeksan blogikirjoituksen sarjassa, joka käsittelee tekoälyteknologian mahdollisuuksia ja haasteita. Blogi on kirjoitettu haastattelun perusteella. Haastatteluissa olivat mukana Aki Antman, Sulavan perustaja ja The Digital Neighborhoodin tekoäly- & Copilot -palveluiden johtaja, Peter Charquero Kestenholz, Projectumin perustaja, innovaatio- ja tekoälyjohtaja sekä Erik David Johnson, Delegaten tekoälyjohtaja.   

Tulevaisuus on nyt jo täällä

Tekoälyn kanssa on tapahtunut paljon viimeisen puolentoista vuoden aikana, ja olemme vasta nähneet vain jäävuoren huipun. Tulevaisuuteen katsominen on siis vaikeaa, ellei mahdotonta. Ensinnäkin tekoälyä koskevasta tulevaisuudesta puhuttaessa emme voi katsoa kauemmaksi kuin vuoden tai kahden päähän. On yksinkertaisesti mahdotonta ennustaa tulevaa kehitystä näin nopeasti muuttuvalla alalla. Kohtaamme monia mielenkiintoisia ja haastavia suuntia, joista emme vielä tiedä mitään. Näihin lukeutuu eettiset ongelmat, mahdolliset uhat koskien rikollisia ja vihamielisiä hallituksia, jotka eivät välitä EU:n tekoälylaista.

Toiseksi se, mitä useimmat ihmiset pitävät tulevaisuutena, on jo tullut yritysten ja yksityishenkilöiden käyttöön. Jokapäiväinen elämämme on muuttunut ja muuttumassa ja tekoälystä on tulossa luonnollinen osa sitä. Ei vain työelämässä, vaan myös jokapäiväisessä arjessa. Voit esimerkiksi ottaa kuvan jääkaapistasi ja kysyä tekoälyltä mitä aterioita sen sisällöstä voisi tehdä. Tai voit piirtää luonnoksen uudesta verkkosivusta paperille, ottaa kuvan siitä ja pyytää ChatGPT:tä luomaan koodin sivun rakentamiseen.  

Jos työskentelet projektien parissa, saat pian paljon enemmän apua henkilökohtaisilta avustajilta, kuten Copilotilta. Kun luot uuden projektin laitteellasi, avustaja ehdottaa kuvauksia, tehtäviä ja prosesseja malliesi aiempien projektien tietojen perusteella. Käyttäjät ovat hämmästyneitä tästä tekoälyn intuitiosta, joka monissa tapauksissa näyttää ymmärtävän heidän työskentelytapojaan paremmin kuin he itse.

Digitaaliset avustajat eivät kuitenkaan rajoitu toimistotyöntekijöihin. Copilotit auttavat myös kenttätyöntekijöitä heidän päivittäisissä tehtävissään, kuten toimimaan ”laajennettuina aivoina”, jotka on integroitu lisätyn todellisuuden laseihin. Pidemmällä aikavälillä tekoälyjärjestelmät varustetaan paljon laajemmalla ”maailman tietämyksellä” ja ontologialla – olemisen filosofisella tutkimuksella – ja sitten näemme tekoälymallien osallistuvan ihmisen peliin oikeasti.

Tekoäly ja analoginen liike kulkevat käsi kädessä

Kohtaamme myös eettisempiä ja sääntelyyn liittyviä ongelmia, kuten tekoälyn ja robottien integroinnin hoitoalaan. Tekoäly ei voi, eikä sen luultavasti pidäkään, korvata ihmisiä vanhusten tai sairaiden ihmisten hoidossa. Se pystyy osoittamaan empatiaa ja sanomaan oikeita asioita, mutta se ei välttämättä ole oikeasti luotettava – yksinkertaisesti siksi, että tiedät sen simuloivan.

Toisaalta tutkimukset ovat osoittaneet, että haasteellisten ihmisten kanssa työskentelevät ihmiset voivat kokea ”empatiaväsymystä”. Päinvastoin robotilta ei lopu empatia eikä sen tarvitsisi mennä kotiin neljältä iltapäivällä. Ehkä potilaat suosivat ihmistä tietyissä asioissa ja valitsevat robotin auttamaan esimerkiksi wc-käynneissä ja suihkun käytössä. Tekoälyn käytössä ei ole kyse joko-tai, vaan sekä-että. Tämä pätee hyvin pitkälti yksittäiseen henkilöön ja hänen halukkuuteensa tai haluttomuuteensa hyväksyä ja arvostaa uutta teknologiaa.

Tekoälyn muutosmatka

Toiset ihmiset ovat skeptisempiä tai nostalgisempia tekoälyn tuomaa muutosta kohtaan, ja useimmat ovat luultavasti jossain siltä väliltä. Saatat rakastaa vintage-kelloja, nauttia vanhan auton ajamisesta ja sen ylläpidon hauskuudesta ja epämukavuudesta tai arvostaa vinyylilevyjen terävyyttä. Silti voit omaksua myös älykellon ominaisuudet, sähköajoneuvon turvallisuuden ja mukavuuden sekä rajoittamattoman pääsyn musiikkiin kaikkialla Spotify-sovelluksessa.

Kaikesta huolimatta tekoäly on tullut jäädäkseen. Useimpien ihmisten työskentelytavat muuttuvat nopeasti ja on ymmärrettävä, että joitakin työpaikkoja menetetään. Jotkut saattavat joutua etsimään itselleen toisen urapolun tekniikan vuoksi. Silti täytyy ajatella, että useimmissa tapauksissa tekoäly on hyödyllinen kumppani tai asiantuntija, joka pikemminkin auttaa kuin syrjäyttää ihmistyöntekijöitä. Sanotaan, että ”Tekoäly ei korvaa sinua, mutta tekoälyä käyttävä henkilö korvaa”.

Kaikki ei ole pelkästään ruusuista tekoälyn kanssa. Voimmeko luottaa videoihin nyt, kun kaikki voivat luoda syviä väärennöksiä? Miten vältämme sen, että ihmisiä ei huomaamattaan manipuloida mikrotasolla? Ja onko oikea taide menneisyyden asia? Nyt jokainen voi olla taiteilija oman idean avulla. Uskon silti, että tekoälyn hyödyt ovat paljon suuremmat kuin haasteet.

Erik David Johnson, Delegaten tekoälyjohtaja

Suurin huoleni liittyy ahneuteen tai osakkeenomistajien ahneuteen. Riippumatta siitä, käyttääkö yritys tekoälyä kustannusten leikkaamiseen, laadukkaaseen harjoitteluun tai parempaan työelämän harjoittamiseen, sitä ei pidä tarkastella vain lyhyen aikavälin kannattavuutena.

Peter Charquero Kestenholz, Projectumin perustaja, innovaatio- ja tekoälyjohtaja

Blogi on kirjoitettu haastattelun perusteella. Haastatteluissa olivat mukana Aki Antman, Sulavan perustaja ja The Digital Neighborhoodin tekoäly- & Copilot -palveluiden johtaja, Peter Charquero Kestenholz, Projectumin perustaja, innovaatio- ja tekoälyjohtaja sekä Erik David Johnson, Delegaten tekoälyjohtaja.

Alkuperäisen, englanninkielisen blogin voit lukea sisaryrityksemme Delegaten sivuilta: Navigating the future of AI: What are the perspectives?

Tutustu blogisarjan muihin osiin

Tutustu palveluihimme

Tekoälyn avustama innovaatio ja tuottavuusmahdollisuuksien hyödyntäminen kaikille organisaation työntekijöille on välttämätöntä.

Kiinteällä kuukausimaksulla olevat palvelumme Copilotin käyttöönottoon auttavat ottamaan käyttöön mullistavaa teknologiaa hallitusti ja järkevästi. Palveluidemme tuella parannat organisaatiosi tuottavuutta ja luovuutta Copilotin avulla. Kokeneet asiantuntijamme opastavat organisaatiotasi käyttämään Copilot for M365:tä tehokkaasti.

Copilot for Microsoft 365 Essentials -palvelu on pienemmille organisaatioille ja suuremmille Copilot Modern Work as a Service -palvelu. Tutustu palveluihin alla olevista linkeistä!