Fordin ja IBM:n kaltaiset menneiden aikojen menestystarinat noudattivat yksinkertaista kaavaa: Yritys nappasi huomattavan etumatkan maailmaa mullistavalla keksinnöllä, rakensi bisneksen sen ympärille ja sitten vaan keskitti kaikki voimansa jakelukanavien hallitsemiseen ja puolustamiseen.
Applen, Amazonin ja Googlen kaltaiset nykypäivän menestystarinat perustuvat hyvin erityyppiselle ajattelulle. Jakelutien omistamisen ja puolustamisen sijaan nämä yritykset keskittyvät asiakassuhteiden rakentamiseen. Ne pyrkivät ensiksi voittamaan asiakkaan maksimaalisen luottamuksen, sitten laajentamaan omaa tonttiaan kuluttajan elämässä ja lopulta hyödyntämään asiakasta resurssina lähes kaikissa kuviteltavissa olevissa toiminnoissaan – tuotekehityksestä asiakaspalveluun.
Useimmat suomalaisyritykset hakevat menestystä vielä nytkin tuolla 1900-luvun alussa hyvin toimineella strategialla. Mutta miten vanhasta ajattelutavasta pääsisi irti ja kohti oikeaa vuosisataa?
Yleensä hyviä vastauksia saa esittämällä hyviä kysymyksiä. Tässä kuusi sellaista. Korvaa niillä seuraavan suunnittelupalaverin tai johtoryhmän kokouksen agenda, niin pääsette hyvään alkuvauhtiin.
- Mikä teknologia vaikuttaa tällä hetkellä voimakkaimmin asiakkaidemme käyttäytymiseen?
- Millä tavoin tavoitamme digimaailmassa elävän ja liikkuvan asiakkaan?
- Onko sosiaalisen median, paikannuspalveluiden ja mobiililaitteiden yleistyttyä syntynyt toimialallemme sellaista kysyntää, jota emme yksinkertaisesti osaa hyödyntää?
- Huomioimmeko visiossamme ja seuraavan vuoden suunnitelmissa kuluttajien käyttäytymisen todella nopeat, jopa vuorokauden aikana tapahtuvat muutokset?
- Osaammeko toimia keskenään kommunikoivan asiakaskunnan kanssa?
- Millä tavalla osaamme vedota asiakkaiden tunnistamattomiin tarpeisiin?
Kirjoittaja:
Petteri Kankkunen