Asiakasymmärrys vaatii pelirohkeutta

Tomi Pyyhtiä on verkkoliiketoiminnan, monikanavaisuuden, asiakasymmärryksen ja analytiikan ammattilainen. Hän motivoituu tuloksellisesta ja tiedolla johdetusta liiketoiminnasta ja pelirohkeudesta. Lisätietoa löytyy https://fi.linkedin.com/in/tomipyyhtia ja www.twitter.com/pyyhtia

Kirjoitan tätä juttua kahden palaverin välissä lounastauolla ja kohta pitäisi olla jo optimoimassa tiedon pohjalta verkkokauppamme tulosta.  Nykyaika tuntuu olevan täynnä vauhtia ja teknologian tuomia mahdollisuuksia paremmasta huomisesta.

Teknologia ja digitaalisuus tuovat meille myös mahdollisuuden yhä parempaan ymmärrykseen asiakkaan tarpeista. Tietoa on saatavilla yhä enemmän ja nopeampaan tahtiin, mutta onko rohkeutemme ja kyvykkyytemme hyödyntää tätä kaikkea kasvanut?

Tietoa on siis paljon, mutta sen parissa käytettävä aika tuntuu joskus jopa vähentyneen. Mahdollisuudet tehdä fiksumpaa ja asiakasta ymmärtävää liiketoimintaa kasvavat koko ajan, mutta onko meidän omat toimintatapamme riittävästi muuttuneet näiden hyödyntämiseen vai olemmeko edelleen vanhoissa malleissa kiinni? Pitäisikö meidän monimutkaisuuden sijaan pyrkiä asioiden yksinkertaistamiseen, tietoa hyödyntämällä? Minä väittäisin, että kyllä!

Meidän pitäisi uskaltaa viheltää välillä peli poikki ja oikeasti miettiä MIKSI teemme verkkopalveluitamme, markkinointiamme, asiakkuuden hoitomallejamme, ja niin edelleen. Meidän pitäisi oikeasti miettiä onko tavoitteet asetettu palvelemaan asiakkaiden tarpeita, eikä niin organisaation omia tarpeita.  Tiedon parissa vietetty aika ja kysymällä, miksi ja mitä hyötyä tästä on asiakkaille, ovat aidosti asioita joihin pitää panostaa.

Tämä vaatii pelirohkeutta ja uskallusta myös kokeilla mikä toimii ja mikä ei asiakkaan näkökannasta katsottuna. On siis uskallettava myös epäonnistua, jotta tietää mikä toimii ja mikä ei. Kaiken tämän mahdollistaa relevantti data ja tieto ja sen oikea hyödyntäminen vastaamaan asiakkaan tarpeisiin. Ja kuten jo totesin, teknologiat ja digitaalinen maailma kehittyvät hurjaa vauhtia. Vaatii siis pelirohkeutta opetella uusia teknologioita ja menetelmiä, joiden avulla voi oppia ymmärtämään paremmin asiakkaita.

Joten älkäämme keksikö enää yhtään tekosyitä miksi meillä ei ole aikaa omaksua ja oppia näitä uusia mahdollisuuksia, jotka auttavat meitä ymmärtämään asiakkaiden tarpeita vielä paremmin. Opetelkaamme hyödyntämään teknologian ja digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia miten voimme analytiikkaa ja tietoa käyttää paremmin asiakkaiden ymmärtämisessä ja sitä kautta parempien palveluiden ja tuotteiden rakentamisessa.

Meidän pitää pystyä lunastamaan asiakkaiden tarpeet, luottamus ja arvostus, joka päivä. Olkaamme siis rohkeita, jotta ymmärrämme paremmin asiakkaitamme.

Siispä pelirohkeutta ja tiedolla johtamista!