Kirjoitan tätä keskellä kesää – tätä ihmeellistä vuodenaikaa, jota varten niin moni yrittää hankkiutua erityiseen ”kesäkuntoon”. (Itsehän toki olen sitä mieltä, että kovalla rahalla hankituilla kellukkeilla varustettuna sitä vasta kesäkunnossa olenkin.)
Kesäkuntoon pääseminen vaatii päättäväisyyttä ja sitoutumista. Myös moni uuden terveellisen elämän aloittanut tietää, että into saattaa loppua lyhyeen, eikä uusi elämäntapa käynnistykään odotetulla tavalla. Kuntoilussa puhutaankin maagisesta kolmen kuukauden ajanjaksosta, jonka verran toistoja tarvitaan, että liikkumisesta muodostuu tapa.
Tätä samaa sitoutumista ja sinnikästä toistamista edellyttää uusien työtapojen synnyttäminen. Tekoäly on tullut – jäädäkseen – ja tarjoaa lukemattomia uusia mahdollisuuksia omiin työtapoihimme ja organisaatioittemme liiketoimintaan ja prosesseihin. Mahdollisuudet voidaan kuitenkin lunastaa vain, jos tavat tehdä työtä muuttuvat. Voisiko tämä kesä tarkoittaa taitekohtaa omien rutiiniemme osalla?!
Uskalla olla utelias ja kokeile
Uuden oppiminen alkaa päätöksestä aloittaa. Ensimmäinen askel kaikessa, on aina rohkeus ottaa se.
Kannattaa kilauttaa kaverille tai hankkiutua kokeneempien seuraan – hyviä vinkkejä hyvässä seurassa on tarjolla niille, joita ei itseopiskelu innosta. Väärätkin tavat juurtuvat, joten kannattaa opetella alusta lähtien oikein (ja rehellisyyden nimissä tunnustan, että etätreeni yksin jää usein arjen jalkoihin).
Omaa uteliaisuuttani ovat eniten ruokkineet Antti ”Kontti” Kontiaisen ihanat arjen esimerkit Azure Open AI -palveluita soveltavista kokeiluista chilin- (ja lasten-) kasvatuksessa ja edelläkävijäasiakkaitten kanssa toteutetut hankkeet, esimerkiksi Helsingin Kaupunginkanslian Mesh-alustalle toteutettu perehdytyskoulutus. Näiden kautta kynnys käyttää opittua omassa liiketoiminnassa on hienosti madaltunut.
Uteliaisuutta ja ennakkoluulottomuutta tarvitaan nyt joka organisaatiossa. Tavallaan on pakko muuttua, jos aikoo olla pelissä mukana. Kun maailma muuttui Covidin jälkeen pysyvästi, on työnantajien pakko keksiä uudenlaisia keinoja tavoittaa työntekijät. Samaan aikaan on Z-sukupolvi tullut työelämään ja aidosti diginatiiveina he toimivat toisin kuin me sähköposteihin tottunut kansa. Onneksi ei ole kyse iästä – kehitys paljastaa uusia piirteitä myös kokeneemmista työntekijöistä, enemmän kysymys on asenteesta.
Ole sinnikäs ja harjoittele aktiivisesti
Harjoitus tekee mestarin. (Miksi tyytyä vähempään?!) Tekoälypalvelut kehittyvät huimaa vauhtia ja olen omassa harjoittelussani huomannut, että eri M365-palveluiden Copilot-toiminnallisuudet kehittyvät ajan mittaan, kun niille antaa mahdollisuuden uusilla kokeiluilla. Kun mahdollista on, osallistuin talven mittaan Miska Kytön vetämille Copilot in a Day -kursseille peräti kolme kertaa ja joka kerta opin jotakin uutta. Ei sitä turhaan sanota, että ”toisto lisää tehoa”!
On hyvä sisäistää, että näissä työtapahommissa on kyse taidoista – ei tiedoista. Kuuntelemalla saa kyllä hyvää tietoa, mutta osaamiseksi tieto muuttuu vain soveltamalla ja tavaksi ainoastaan toistoilla. Ennakkoluuloton tekeminen ruokkii luovaa ajattelua ja sitä kautta syntyy myös uusia liiketoimintaideoita.
Iloitse onnistumisista
Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Se on totta erityisesti silloin, kun jaat jonkun oppimasi taidon kollegan kanssa ja onnistuminen omassa organisaatiossa kertautuu. Uudet tavat tuovat myös uusia oivalluksia. Kun oppii uuden taidon, se vaikuttaa myös muihin osa-alueisiin.
Meille suomalaisille ei ole ollut kovin tyypillistä juhlia omia saavutuksiaan. Tämäkin varmasti ajan mittaan muuttuu ja alueilla, joissa osaajapula on kova, oma osaamisensa kannattaa tuoda esiin. USAssa pula erityisesti Cyber Security -osaajista on johtanut siihen, että rekrytoinnissa ei enää painoteta loppututkintoa, vaan näyttö osaamisesta on tutkintoa tärkeämpää. Minkään kurssin ”lusiminen” ei osaamista osoitakaan. Siksi uskon, että osaamis/suoritusmerkkien merkitys kasvaa myös meillä Suomessa.
Uudet osaamista ja tietojen soveltamisen taitoja osoittavat suoritusmerkit ovat erinomainen paikka aloittaa omasta osaamisesta ja onnistumisista iloitseminen. Copilotin ja Azure Open AI:n käyttöön harjoittavia Microsoftin Applied Skills -työpajapäiviä on kampanjahintaan aikataulutettu myös tähän kesään. Ne tarjoavat hyvän yhdistelmän tietoa ja harjoittelua sekä kunkin työpajapäivän päätteeksi mahdollisuuden suorittaa osaamismerkki.
Tervetuloa treenaamaan itsesi ja organisaatiosi huippuun tekoälykuntoon!
Microsoft valitsi Sulavan maailman neljän parhaan joukkoon koulutuksissa ja tekoälyssä – saimme kaikkiaan neljä tunnustusta Partner of The Year -kilpailussa!
”Teknologisessa kehityksessä painopiste ja päätöksenteko siirtyy jälleen liiketoiminnalle, mutta se onnistuu vain kasvattamalla ymmärrystä ratkaisuista”, kommentoi koulutusliiketoiminnan johtaja Katri Valtari.
Organisaatioiden tulee menestyäkseen pystyä lisäämään koko henkilöstön kykyä hyödyntää teknologiaa liiketoiminnassa.
Lue haastattelu, jossa Aki Antman, Katri Valtari ja Mika Sarhimaa avaavat mm. keskeisimpiä asioita, mitä organisaatioiden tulisi nyt pohtia saavuttaakseen tekonologisen kehityksen, kuten tekoälyn, hyödyt parhaiten ja kehittääkseen liiketoimintaansa.
Kehitä Data & AI -osaamista Sulavan kesäkoulussa
Käytä heinä- ja elokuun kiireettömämpi työaika data- ja tekoälyosaamisen kehittämiseen!
Data & AI -koulutuksissa opit käytännönläheisiä taitoja, kuten generatiivisen tekoälyn ratkaisujen kehittämistä Azure OpenAI -palvelulla, luonnollisen kielen käsittelyä ja konenäön sovelluksia Azure AI -palveluilla, koneoppimismallien kouluttamista Azure Machine Learning -palvelulla, sekä tietovarastointia ja reaaliaikaista analytiikkaa uudella Microsoft Fabric -alustalla.