Tietotyöläisen uusi uljas arki

Janne Ala-Sippola on Fondian juristi. Janne on ollut perustamassa Fondian Knowledge Management -funktiota vuonna 2010 ja viime vuodet hän on työskennellyt laaja-alaisesti erityisesti osaamisen sekä palveluiden kehittämiseen liittyvien hankkeiden parissa. Jatkuva monipuolinen kehittyminen ja uuden oppiminen ovat Jannen intohimoja. Fondia on lakipalvelujen osaaja, joka hoitaa yritysten jokapäiväisiä juridiikkaan liittyviä rutiineja ja erikoistilanteita joustavasti ja ammattitaidolla.

Twitter: @Janne_AS

LinkedIN: fi.linkedin.com/in/jannealasippola/

Mobiilivallankumous

Maailma on muuttunut teknologisen kehityksen takia merkittävästi viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana. Ensimmäinen iPhone lanseerattiin tammikuussa 2007. Tämän jälkeen Applen osakkeen arvo on noin kymmenkertaistunut ja Apple on tällä hetkellä maailman suurin yhtiö. Mobiilivallankumous on tuonut tehokkaat ja monipuoliset minitietokoneet jokaisen taskuun.

App Storesta voi etsiä itselleen sopivaa Appsia yli 800.000 sovelluksen joukosta ja sovellusten määrä kasvaa joka päivä. Lisäksi Applen ekosysteemi on vain yksi monista ja viiden vuoden päästä maailma näyttää jo aivan erilaiselta. Alan Kay sanoi ”Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on keksiä se” ja kuka olisikaan parempi keksimään uusia innovaatioita kuin lapsi.

Lapsikin osaa koodata

Linda Liukas tavoitteli Kickstarter-joukkorahoituspalvelulla 10.000 dollaria, mutta päätyi keräämään lähes 400.000 dollaria Hello Ruby –hankkeeseen, jonka tarkoituksena on opettaa koodausta lapsille. Nyt Hello Rubyn, Rails Girlsin ja Codecademyn kaltaiset hankkeet mahdollistavat koodauksen opettelun miljoonille lapsille ja nuorille ympäri maailmaa. Kuka tahansa voi opiskella ohjelmointia ja tehdä vaikkapa hyödyllisen sienioppaan, kuten 14-vuotias kuopiolaispoika, joka opetteli koodaamaan Youtuben avulla.

Tietotyöläisen haasteet

Aiemmin tietotyöläisen perusongelmat ovat pyörineet kysymysten ”käynnistyykö läppäri”, ”toimiiko it-järjestelmät” ja ”muistanko salasanan jokaiseen eri palveluun” ympärillä? Seuraavat kysymykset ovat liittyneet tiedon etsimiseen ja löytämiseen, koska datan määrä kasvaa päivä päivältä yhä nopeammin. Nykyisin käytännössä jokaisella tietotyöläisellä on tietokone taskussa ja lapsetkin osaavat koodata.

Kysymys kuuluukin, että mitä seuraavaksi tapahtuu? Tietojärjestelmät ovat kehittyneet monipuolisiksi tiedon ja dokumentinhallinnan työkaluiksi, mutta siinä samassa ne ovat monimutkaistuneet. Toimistosovellukset päivitetään uusiin versioihin muutaman vuoden välein ja teknologia kehittyy huimaa vauhtia, mutta ovatko tietotyöläiset oppineet yhtä nopeasti hyödyntämään uusia järjestelmiä? Oletko tehokas tietotyöläinen, kun tarkistat Facebookin tilanteen 14 kertaa päivässä ja etsit hassua kollegan suosittelemaa sovellusta lähes miljardin appsin joukosta?