Vain hetki sitten ajatus siitä, että tekoäly kirjoittaisi sähköpostisi, korjaisi koodisi tai laatisi markkinointisuunnitelmasi, tuntui tieteiskirjallisuudelta. Tänä päivänä tekoälyavustajat ja M365 Copilot -palvelut ovat jo useimmilla käytössä. Olemme huomanneet, että tekoäly auttaa meitä kirjoittamaan nopeammin, koodaamaan älykkäämmin ja olemaan apurina suunnitelmien teossa. Hallituksissa johtajat kehuskelevat ”AI:n integroimisella” työprosesseihin. Se tuntuu todella edistykselliseltä – olemme uuden aikakauden eturintamassa.
Pysähdytäänpä hetkeksi ajatuksen äärelle. Onko tekoälyn ja agenttien maailma todella niin edistyksellistä, mitä siitä ajattelemme? Voisin väittää, että se on jo vanhentunut.
Piilotettu ongelma: Olemme sekoittaneet avun ja muutoksen
Kaikesta innostuksesta huolimatta tämän päivän tekoäly toimii edelleen pohjimmiltaan ihmisten hallitsemassa viitekehyksessä. Tekoälyavustajat voivat ehdottaa, tiivistää ja jopa luoda sisältöä, mutta ne tarvitsevat edelleen ihmisen ohjaamaan, korjaamaan ja hyväksymään lopputuloksen. Ihminen on siis tekoälyn välissä monessa eri vaiheessa ja vaikuttaa lopulliseen tuotokseen.
Tämä tarkoittaa sitä, että tekoäly on edelleen jumissa ”paremman automaation”-vaiheessa eli ajattelutavassa, joka on vain hieman kehittyneempi ensimmäisten robottiprosessiautomaatio (RPA) -bottien jälkeen. Ja se, että tekoäly on jumissa tässä vaiheessa, on pian valtava haitta kehityksen kannalta.
Uskon kuitenkin, että AI-ratkaisujen ja -agenttien autonomia on tulossa – nopeammin kuin kukaan osaa odottaa.
Seuraava harppaus: Autonomiset agentit
Seuraava tulossa oleva tekoälyaalto ei vain auta ihmistä, vaan se tulee jopa korvaamaan ihmisen. Pian tekoälyagentit eivät enää tarvitse ketään antamaan niille erityisiä tehtäviä, vaan ne sen sijaan pystyvät suunnittelemaan projekteja, optimoimaan työnkulkuja sekä tekemään strategisia päätöksiä reaaliajassa. Ne voivat neuvotella toimittajien kanssa, jakaa resursseja uudelleen ja jopa koordinoida muiden tekoälyagenttien kanssa ilman ihmisen valvontaa. Nämä agentit eivät tarvitse johtajaa, joka valvoo niitä ja hyväksyy toimet jokaisen vaiheen jälkeen. Niillä on omat tavoitteet, joiden suorittamisessa ilmeneviä ongelmia ne ratkaisevat itsenäisesti ja oppivat samalla virheistään – ilman ihmisen lupaa odottamatta.
Organisaatiot, jotka liittävät AI-agentteja vanhoihin työkulkuihin, huomaavat pian liikkuvansa ihmisen tahtiin maailmassa, joka liikkuu heistä ohi koneen nopeudella.

Tulemme siirtymään tulevaisuudessa tehtävien suorittamisesta tavoitteiden omistamiseen. Se tulee olemaan paljon suurempi harppaus kuin ymmärrämmekään!
Mikä muutoksessa on merkittävää?
Vuosisatojen ajan ihmistyö on ollut tuottavuuden ensisijainen pullonkaula. Ihmiset väsyvät, tarvitsevat taukoja ja voivat keskittyä vain muutamaan asiaan kerrallaan. Tekoälyagentit eivät tunne näitä rajoituksia. Ne voivat suorittaa monimutkaisia operaatioita jatkuvasti, ilman väsymystä, ilman epäröintiä ja ilman byrokraattisia hidastuksia.
- Työ liikkuu koneen nopeudella – ongelmat, joiden ratkaisemiseen meni aiemmin viikkoja, ratkaistaan tulevaisuudessa minuuteissa.
- Päätöksiä tehdään 24/7 – ei tarvitse aikatauluttaa kokouksia tai odottaa hyväksyntöjä.
- Organisaatiot, jotka luottavat pelkästään ihmisten suorittamiseen, häviävät oman tehottomuutensa ansiosta.
Autonomisten agenttien nousu ei ole vain tehokkuuden parannus, vaan se on perustavanlaatuinen muutos siihen, miten työtä tehdään. Tämä kuulostaa toisten korviin jännittävältä ja toisille pelottavalta. Tosiasia kuitenkin on, että muutos on väistämätön ja se tulee vaikuttamaan moniin. Ne organisaatiot, jotka eivät ole valmiita muutokseen, tulevat jäämään pahasti jälkeen.
Miksi kannattaa toimia heti?
Tekoälytyökalujen kehittymisen odottaminen on vaarallinen harha, sillä koskaan ei tule olemaan hetkeä, että kaikki olisi valmista. Tämä muutos tapahtuu jatkuvasti, reaaliajassa.
Organisaatiot, jotka tulevat menestymään tällä uudella aikakaudella, ovat niitä, jotka:
- Suunnittelevat työnkulut vaihekeskeisten sijaan tavoitekeskeisiksi. Unohdetaan jäykät prosessit ja luodaan joustavia ja mukautuvia työnkulkuja, jotka muuttuvat dynaamisesti.
- Kehittävät infrastruktuureja, joissa tekoälyagentit osaavat navigoida. Vanhat suljetut ihmisten käyttämät ohjelmistot muutetaan avoimiksi, API-pohjaisiksi ekosysteemeiksi, joissa agenttisovellukset voivat toimia.
- Kouluttavat johtajia johtamaan hybriditiimejä, jotka koostuvat ihmisistä ja agenteista. Aivan kuten aiemmin piti oppia johtamaan etätiimejä, nyt on opittava johtamaan digitaalisia kollegoita.
Jos et ole vielä aloittanut näiden muutosten suunnittelua, olet jo jäljessä. Voittajia tässä muutoksessa ovat ne, jotka tunnistavat, että avustajien aikakausi on päättymässä ja autonomian aikakausi alkanut.
Lopuksi meille kaikille pohdittavaa
Se ei ole tekoäly, joka häiritsee liiketoimintaasi. Se on meidän rajoittuneisuus nähdä minkälaista työ on silloin, kun ihmiset eivät ole enää ainoita, jotka ovat vastuussa työn tekemisestä.
Vinkkini on, että olkaa avoimia ja rohkeita muutosta kohtaan, sillä sen avulla rakennatte menestyvän tulevaisuuden.