Tulevaisuuden kunta- ja hyvinvointipalveluita rakentavan Tiera Oy:n tiedon raportointi oli viime vuosikymmenellä manuaalista työtä. Sulavan avulla Tiera on rakentanut koronavuosien aikana modernin tietovarastoratkaisun, joka tehostaa toimintaa ja vahvistaa yhtiön tiedolla johtamista.
Nopeat faktat
- Tiera Oy on rakentanut Sulavan avulla modernin tietovarastoratkaisun, joka tehostaa ja vahvistaa yhtiön tiedolla johtamista.
- Sulava oli mukana projektin alkuvaiheista lähtien ja valikoitui kumppaniksi asiantuntemuksensa ja asiakaslähtöisyyden ansiosta.
- Aiemmin Tiera teki raportteja manuaalisesti eri järjestelmistä, mutta yhtiön kasvaessa tämä toimintatapa muuttui haasteelliseksi.
- Tiedon automatisoinnin ansiosta raportit saadaan nappia painamalla, mikä parantaa raportoinnin laatua ja tehokkuutta.
- Sulavan tiimin kanssa työskentelyä kuvailtiin läheiseksi ja joustavaksi.
Tiera Oy on lähes 400 kuntaorganisaation ja hyvinvointialueiden omistama inhouse-yhtiö ja yhteiskunnallinen yritys. Valtakunnallisena, kuntaorganisaatioiden omistamana yhtiönä Tiera tarjoaa laadukkaita ja tuotteistettuja ICT-palveluita sekä digi- ja ICT-ratkaisuja sujuvan arjen ja toiminnan kehittämisen tueksi – asiakkaita ja asukkaita varten.
Viime vuosikymmenen vaihteessa Tieralla tehtiin vielä raportteja eri järjestelmistä ja lähteistä manuaalisesti. Silloin toimintatapa ei ollut ongelmallinen, mutta kun yhtiö kasvoi vauhdikkaasti, siitä muodostui haaste.
”Siinä vaiheessa, kun omistaja-asiakkaamme alkoivat erittäin suurella volyymillä hyödyntää ICT-palveluitamme, niin tiedolla johtamisen menetelmät korostuivat yhtiössä. Meille tuli selkeä tarve modernille, laadukkaalle ja keskitetylle raportointijärjestelmälle”, kommentoi Tieran ICT-palveluiden liiketoimintajohtaja Jyri Lehtonen. ”Se, että meillä on samat automatisoidut palvelunhallinnan tiedot käytössämme, oli todella tärkeää.”
Tieran raportoinnin uudistamisen suunnittelussa oli kaksi ulottuvuutta: asiakasmäärien lisääntyessä oli asiakkaiden raportointi saatava paremmaksi, sekä tiedon kulkeminen samanlaisena läpi koko organisaation oli taattava.
”Tiedon automatisoinnin ansiosta olemme voineet jo pidemmän aikaa saada nappia painamalla raportit vaikkapa laadusta. Nyt yhdessä Sulavan kanssa kehitetty tietovarastoratkaisu vie kokemustamme vielä entistä pidemmälle”, Lehtonen sanoo.
Uudella tietovarastolla luotettavuutta tekemiseen
Tietovaraston rakennusprojektin alkuvaiheessa Tieralla visioitiin, että datalähteitä olisi huomattavasti enemmän, mutta yrityksessä havaittiin nopeasti, että kokonaisuudesta oli tulossa liian iso.
”Rajasimme alkuperäistä visiotamme ja keskityimme ITSM-järjestelmäämme”, kuvailee kehitysasiantuntija Mervi Tiilikka. ”Tikettejä pyörii systeemissä huimat määrät. Tietovarastoratkaisun myötä kokonaisuus on selkeämpi.”
Tiilikan mukaan tietovarasto on elävä ekosysteemi.
”Dataan porautumisen mahdollisuus on tässä hyvin olennaista. Tietovarasto on tietyllä tapaa elävä kokonaisuus, joka vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja valvontaa, ja jossa virheensietokyky on tärkeässä roolissa”, Tiilikka jatkaa.
Microsoftin tuotteet ja Sulava valikoituivat
Tieran tietovarastoprojekti alkoi aikoinaan sillä, että Sulavalta tilattiin suunnitelma toteutukselle.
”Työkalujen valinnan, ekosysteemin varmistusten ja erilaisten mallinnusten jälkeen siirryttiin itse toteutukseen. Ennen tuotantoon siirtoa kokonaisuudesta tehtiin POC, josta opittiin monia asioita. Lopuksi vietiin projekti tuotantoon ja kokonaisuus nivottiin yhteen”, Tiilikka sanoo.
Sulava oli mukana projektin alkuvaiheista lähtien ja oli valikoitunut asiantuntemuksensa ja asiakaslähtöisyyden ansiosta.
”Olimme Sulavan kanssa tehneet yhteistyötä aiemminkin, mutta yhteistyö alkoi tämän projektin kautta toden teolla laajenemaan”, Lehtonen sanoo.
Tiilikka kuvailee Sulavan tiimin kanssa työskentelyä läheiseksi.
”Sulavan tiimin kanssa on ollut tosi helppo tehdä töitä ja olemme tulleet tutuiksi, kun aika pitkä matka tässä on yhdessä kuljettu. Heillä on tosi hyvä valmius reagoida asioihin, olemme aina saaneet vastauksia ja asioita on käyty tarpeen mukaan läpi”, Tiilikka sanoo.
Vaikka tietovarastoprojekti on käytännössä valmis, tehdään projektissa edelleen aktiivista statusseurantaa ja tiimi kommunikoi puolin ja toisin.
”Sulavan porukan asenne on hyvin asiakaslähtöinen, he miettivät juuri meidän tarpeitamme hienosti. Koen, että olemme enemmän työkavereita kuin asiakas ja toimittaja”, Tiilikka kuvailee.
Tarpeet laajenee ja muuttuu, tekoäly tulee
Tiedolla johtamisen projektit ovat luonteeltaan sellaisia, että ne eivät ole koskaan täysin valmiita, sillä tarpeet laajenevat ja muuttuvat ajan myötä.
”Emme voi sanoa, että tämä on nyt valmis ja nyt keskitytään muuhun, koska kokonaisuus vaatii jatkuvaa kehitystä, valvontaa ja ylläpitoa”, Lehtonen sanoo. ”Tarpeemme muuttuvat ja laajentuvat koko ajan. Ratkaisua päivitetään sitä mukaa kuin maailma ja liiketoimintatarpeet kehittyvät. Tekoäly on vahvasti mukana joka paikassa ja uskon, että jokainen organisaatio miettii sen hyödyntämistä erilaisissa ratkaisuissa. Niin mekin.”
Kirjoittaja: Juhani Lassila
Julkaistu: Tammikuussa 2025