Azurella joustavuutta ja ketteryyttä verkkopalveluihin
Sulava auttoi valtion yhteishankintayhtiö Hanselia tuottamaan uuden verkkopalvelun Azureen ja siirtämään nykyisiä verkkopalveluita paikallisesta konesalista pilveen. Ratkaisulla haettiin joustavuutta ja nopeutta verkkopalveluihin asiakaskunnan laajentuessa. Lisäksi saavutetaan enemmän samoilla kustannuksilla vanhanmallisten ylläpitotoimintojen karsiutuessa pois.
”Voimme keskittyä olennaisempaan tekemiseen, kun ei tarvitse niin paljon huolehtia alemman tason ylläpidosta”, kommentoi Hanselin teknologiapäällikkö Lasse Ahonen.
Miksi siirtyä Azureen? PaaS-palvelumallin edut
Azurella saadaan tarvittavaa joustavuutta verkkopalvelun alustalle, esimerkiksi kuormantasaukseen. Kävijämäärän mukaan sekunneissa automaattisesti skaalautuva kapasiteetti säästää rahaa, kun käytössä on aina vain tarvittava määrä resursseja. Alemman tason ylläpitotoimet vähenevät siirryttäessä Platform-as-a-Service eli PaaS-palvelumalliin, jossa varsinaisten serverikoneiden ja palvelinohjelmistojen ylläpito ja päivitys jää pois omalta organisaatiolta. Voit keskittyä olennaiseen – Azure hoitaa muut ylläpitotoimet puolestasi.
Azureen saa myös tehtyä pienemmällä työmäärällä sekä todella paljon nopeammin palveluita ja infrastruktuuria verrattuna perinteiseen palvelumalliin. Tämän lisäksi yritys saa käyttöönsä kattavat työkalut monitorointiin ja automatisointiin.
”Samalla työmäärällä ja kustannuksella saa paljon enemmän ominaisuuksia käyttöön”, Ahonen kertoo.
Sulavan Azure-osaaminen ja asiantuntijuus etusijalla
Hanselilla kumppanivalinnan vaakakupissa painoi kumppanilta löytyvä osaaminen ja asiantuntijuus kyseistä palvelupalettia kohtaan. Parhaimmat tekijät olivat etusijalla.
”Kyllähän ne tekijät, osaaminen sekä asiantuntijuus mitä löytyy paletista on se mikä valinnassa merkkaa”, Ahonen kommentoi.
Työtavoista ja yhteistyön sujuvuudesta Ahonen kertoo, että käytännön yhteistyö toimi nopeasti ja helposti Teams-palavereiden avulla. Aikaa ei kulunut matkustamiseen, kun molemmat osapuolet olivat jo valmiiksi siirtyneet moderneihin työtapoihin. Kun asiat hoidetaan moderneilla työtavoilla, niin kaikki voivat tehdä työnsä ja osallistua palavereihin haluamastaan sijainnista. Kaikki osapuolet saavat samat dokumentit käyttöön samasta paikasta. Yhteistyö on paljon sujuvampaa, kun kaikilla on aina samat tiedot käytettävissä. Hyödyt korostuivat entisestään, kun projektissa oli mukana useampi toimija, jolloin kaikki osapuolet pystyivät jakamaan informaatiota ja työstämään samoja tiedostoja yhdessä.
Hanselin vinkit Azuren käyttöönottoon
Hanselin siirtyessä paikallisesta konesalista pilveen huomattiin, ettei kaikkea kannata yrittää siirtää sellaisenaan, eikä kaikkea tehdä kerralla. Ahonen kommentoi, että on hyvä selvittää, mitkä komponentit voidaan toteuttaa PaaS-palveluna sellaisenaan ja aloittaa siirtämällä helpoimmat ensin. Kun helpoimmat pyörivät pilven päällä, on hyvä alkaa käymään läpi vaativampia komponentteja.
Kaiken kaikkiaan Azuren käyttöönotto antaa lisäarvoa ja säästää kustannuksissa. Resursseja voidaan skaalata automaattisesti käyttötarpeen mukaan, joka aiheuttaa vähemmän töitä ylläpidolle sekä mahdollistaa nopeamman ja ketterämmän tekemisen ja kehittämisen.
Tutustu palveluihimme
Kiinnostaako Azuren käyttöönotto tai sen täysimääräinen hyödyntäminen ja parhaat käytänteet? Tutustu palveluihimme ja ota meihin yhteyttä!
Tai haluatko tietää, millaista Sulavan kanssa on oikeasti tehdä töitä? Lue tuore katsaus asiakkaidemme kokemuksista!
Hansel on Suomen valtion hankintatoimen uudistaja ja kehittäjä, jonka toiminnassa näkyy erityisesti vastuullisuus ja digitaalisuus. Hanselilla oli vuoden 2018 lopussa töissä 95 asiantuntijaa. Hanselin palveluita käyttävät muun muassa valtion virastot ja laitokset, valtion liikelaitokset, valtion talousarvion ulkopuoliset rahastot, yliopistot ja korkeakoulut, eduskunta sekä sen alaisuudessa, valvonnassa ja yhteydessä toimivat yksiköt. Lisäksi jatkossa Hansel hoitaa myös kuntien yhteishankintoja, kun kuntaliiton omistama KL-Kuntahankinnat ja Hansel yhdistävät voimansa.
Kirjoittajat: Marko Koivuperä & Lauri Jokioja
Julkaistu kesäkuussa 2019