Riivaako ”Out of disk space”-ilmoitus Windows 10:n uusimman 1803-version päivityksen jälkeen? Törmäsit bugiin, joka saattaa esiintyä päivityksen jälkeen osassa koneita. Ei hätää, koska bugi ei ole vakava siinä mielessä, että se estäisi päivitetyn koneen käyttöä, mutta riesana on ärsyttävä huomautus levytilan vähäisyydestä.
Mistä on kysymys?
Kun Windows 10:n asentaa oletusasetuksilla, Windowsin asennus osioi levyn niin, että levyn alkuun tulee pieni, noin 500 MB:n osio Bitlocker-levysalausta varten (itse asiassa tämä päti jo koneisiin, joihin asennettiin Windows 7). Bitlockeria käytettäessä tätä osiota tarvitaan siihen, että käyttöjärjestelmän ensimmäiset tiedostot ovat luettavissa. Näin saadaan Bitlocker-ajuri ladattua muistiin, ja Bitlockerilla salatun osion lukeminen on mahdollista. Kyseinen osio tehdään levylle oletuksena, vaikka Bitlockeria ei otettaisikaan käyttöön. Osio näkyy levyhallinnassa Recovery-osiona. Lisäksi järjestelmissä, joissa käytetään uudempaa UEFI-boottimallia, on levyllä toinenkin pieni osio, ns. EFI System Partition, joka on tarkoitettu Boot Manageria varten. Normaalisti molemmat (Bitlocker- ja UEFI-osio) ovat ilman levyasematunnusta tai kirjainta.
Osiot normaalissa koneessa käytettäessä UEFI-järjestelmää
Ongelma tuntuu esiintyvän satunnaisesti. Omien kokemuksieni mukaan se tulee vastaan ehkä yhdessä koneessa viidestäkymmenestä tai sadasta. Onneksi ongelmalla ei ole mitään vaikutusta järjestelmän toimintaan, vaan seurauksena on ainoastaan toistuva ilmoitus, että kyseiseltä osiolta on levytila vähissä.
Miten kuitenkin taklaat bugin?
Bugi on kohtuullisen helppo hoitaa pois päivänjärjestyksestä, kunhan vain poistat tuolta pikkuosiolta turhan levyasematunnuksen. Valitettavasti tätä ei pysty tekemään graafisella Disk Management-työkalulla, vaan poisto onnistuu ainoastaan komentokehotteesta käyttämällä esim. Diskpart.Exe-komentorivityökalua.
Ensin kannattaa tarkistaa Disk Managementin kautta, mikä osio ja levyasematunnus on kyseessä. Tätä varten käynnistä Disk Management (Levyhallinta). Voit esimerkiksi napsauttaa hiiren kakkosnäppäimellä tehtäväpalkin ”Start”-kuvaketta vasemmassa alareunassa ja sieltä aukeavasta valikosta valita ”Disk Management”.
Disk Managementin käynnistyttyä tarkista, millä osiolla on kyseinen levyasematunnus, josta järjestelmä valittaa. Pane merkille myös kyseisen osion koko. Tämän jälkeen avaa Komentokehote CMD.Exe tai vaihtoehtoisesti Powershell Admin-oikeuksilla. Powershellin saat auki näppärästi avaamalla saman valikon kuin ylempänä ja valitsemalla sieltä ”Windows PowerShell (Admin)”. Kirjoita tämän jälkeen kehotteeseen Diskpart.Exe ja paina <Enter>.
Diskpartin käynnistyttyä anna kehotteessa komento ”List Volume”.Etsi listalta oikea volyymi (osio) eli se, jolla on tuo kyseinen ylimääräinen levyasematunnus ja, joka on oikean kokoinen. Katso, mikä on kyseisen volyymin numero.
Anna komento ”select volume X”, jossa ”X” on äsken katsomasi numero volyymille, esimerkiksi 1.Anna seuraavaksi komento ”remove letter=F”, jossa ”F” on tuo aiemmin katsottu ylimääräisen levyaseman tunnus.
Kas näin, homma on hoidettu ja ongelma on pois päiväjärjestyksestä!