Onko tekoälypöhinä jäänyt lähtökuoppiinsa?

Menneiden kuukausien aikana kukaan tietotekniikan parissa työskentelevä ei ole voinut välttyä kuulemasta AI:sta tai itse kokeilemasta sen käyttöä esimerkiksi ChatGPT:n, GitHub Copilotin tai Stable diffusion -kuvageneraattoreiden avulla. Tekoälyratkaisuiden huiman nopeaa kehitystä on seurannut suoranainen hype, joka jättää männävuosien blockchain- ja metaverse-hehkutukset varjoonsa.

Eikä ihme – se mikä erottaa meneillään olevan tekoälypöhinän monista aiemmista IT-hypeistä on se, että tekoälyä pääsee helposti käyttämään itse kukin meistä. Se on ihan eri tavalla käsin kosketeltavissa kuin blockchain, ja teknisesti oikeasti tässä ja nyt, toisin kuin suuret lupaukset virtuaalitodellisuudesta.

Mutta jokin tässä silti mättää.

Tekoälyratkaisuissa suurin fokus näyttää olevan siinä, miten tietotyöläisen elämästä tehdään parempaa. Miten saan tekoälyn kirjoittamaan artikkelin tai myyntipuheen puolestani? Miten voin välttyä etsimästä tietoa työnantajan intranetistä käytössä olevista työterveyspalveluista? Miten joku muu voisi puolestani kommentoida koodirivini ”int z = x + y;”? Mukavia skenaariota kaikki, ihan varmasti, mutta ah niin kunnianhimotonta! Tekoälyllä olisi mahdollista mullistaa maailmaa, mutta tässä hypen aallonharjalla taannumme tyytymään matalalla roikkuviin hedelmiin, kun juuri nyt olisi aika kurkottaa korkealle.

Tässä siis ohjeet sinulle, joka mietit tekoälyn hyödyntämistä yrityksesi toiminnan tehostamiseksi:

Panosta automaatioon ja ennakointiin. Hyödynnä tekoälyä automatisoimaan manuaalista työtä ja ennakoimaan milloin työtä tarvitaan. Tunnista prosesseistasi toisteisia kohtia, joiden suorittaminen voitaisiin luovuttaa tietotekniikan toimeksi. Löydä prosesseistasi poikkeamatilanteita, jotka ennakkoon havaitsemalla voitaisiin välttyä poikkeamien aiheuttamista kustannusvaikutuksista ja disruptioista. Hyödynnä tekoälyä koneoppimisen ja konenäön muodossa edellä mainittujen ratkaisujen toteuttamiseksi.

Mieti liikkuvaa työtä tekevää, älä tietotyöläistä. Suurimmat tekoälystä työelämässä saatavat hyödyt tulevat löytymään sieltä, missä työtä tehdään eniten. Sen lisäksi me tietotyöläiset olemme jo määritelmän mukaan tiedon etsimisen ja käsittelyn ammattilaisia. Me kyllä pärjäämme hetken aikaa ilmankin lounaslista-bottia, sillä välin kun tekoälyratkaisuilla keskitytään työelämän kehittämiseen rakennustyömailla, hoivakodeissa, sairaaloissa, päivittäistavarakaupoissa…

Uskalla kyseenalaistaa vanhoja tapoja ja perinteitä. Me kaikki teemme tiettyjä asioita niin kuin teemme, koska niin vaan on aina tehty. Tekoäly tarjoaa meille mahdollisuuden muuttaa, ja muuttua sen mukana. Mutta itsekseen se ei sitä tee, vaan tekoälyratkaisut tarvitsevat aina ihmisen kertomaan mitä ja miten niiden tulisi toimia. Tässä meidän kaikkien panos on avainasemassa, jotta saamme adoptoitua tekoälyn älykkääseen – ja oikeasti merkitykselliseen – käyttöön.

Haluatko kuulla ensimmäisenä kaikki Sulavan uutiset tekoälyyn ja Metaverseen liittyen? Liity mukaan meidän yhteisöön!

Haluan liittyä Sulavan Tekoäly & Metaverse -yhteisöön hbspt.cta.load(4295460, ’62cd8612-6081-436e-86e2-d1a349a597b1′, {”useNewLoader”:”true”,”region”:”na1″});