Miksi tekoäly on näin halpaa?

Microsoft julkaisi heinäkuussa Microsoft 365 Copilot -palvelun listahinnaksi 30 $ käyttäjää kohti kuukaudessa. Sijoittajat innostuivat tästä niin, että Microsoftin kurssi nousi samana päivänä 4 %. Sen takia Microsoftin markkina-arvo kasvoi suunnilleen Suomen valtion vuosibudjetin verran yhdessä päivässä.

30 dollarin kuukausihinta herätti myös toisenlaisia kommentteja. Palvelun hinnoittelu tuntui monesta rohkealta, varsinkin kun lisähinta vastaa melkein sitä, mitä moni organisaatio käyttää jo tällä hetkellä Microsoftin pilvipalveluihin. Mutta onko hinta kohdallaan?

Helposti hintaa lähdetään ajattelemaan myyjän tuotantokustannuksista käsin. Tekoälyn kehittäminen ja integrointi osaksi tuotteita on valtaisa investointi. Samoin kuin se raudan määrä, joka pyörittää tekoälymalleja vastaamaan miljoonien käyttäjien jatkuviin pyyntöihin. Kilpajuoksu on kovaa, joten tekoälypalveluiden kehittäminen tulee vaatimaan jatkuvia panostuksia. Tieto tästä ei vielä itsessään saa ostajaa osallistumaan kolehtiin.

On myös hauskaa, mutta hyödytöntä, verrata omenoita appelsiineihin ja pohtia, mitä muuta rahalla saa. Työntekijälle saa kuukaudeksi kahvit automaattiin, mutta ei kuitenkaan työsuhdepolkupyörää. Loppujen lopuksi asiakkaana hinnan tarkasteluun on kuitenkin vai yksi todellinen tulokulma – maksaako tekemäni lisenssi-investointi itsensä takaisin?

Tietotyön tehostaminen tekoälyn avulla

Tekoäly on vuosikymmenen megateknologia, jonka suuri lupaus on tietotyön tehostaminen kertaloikalla. Kun Copilot tekee sinulle hetkessä tiivistelmät kymmenien sivujen dokumenteista, paljonko työaikaa säästyy? Kun sähköposteihin vastaaminen onnistuu kontekstiin sopivilla valmiilla teksteillä, mitä muuta sillä ajalla voi tehdä? Kun palaverimuistiinpanot syntyvät automaattisesti, löytääkö kokouksen sihteeri parempaa tekemistä? Kun lanseerausvideon tekemiseen ei tarvitsekaan palkata tuotantoyhtiötä, koska tekoäly tekee videon puolestasi, mihin muuhun säästyneen kymppitonnin laittaisi?

Kolmekymppiä ei kata edes keskimääräisen tietotyöläisen yhden tunnin palkkaa sivukuluineen. Jos tekoäly lupaustensa perusteella säästää tunnin verran työtä käyttäjältä kuukaudessa, se maksaa itsensä takaisin. Silloin olisi kyseessä harvinaisen laimea tekoäly, sillä ennakolta esitettyjen käyttöskenaarioiden perusteella on realistista odottaa sitä, että säästettyjen yksittäisten tuntien sijasta puhutaan kymmenistä säästetyistä tunneista. Varsinkin, kun organisaatiot voivat jatkossa kustomoida tekoälyä juuri omiin tarpeisiinsa sopivaksi.

Rohkea rokan syö, mutta miettisin myös toisin päin: onko jollain varaa jättää tämä teknologia testaamatta? Kilpailijasi tulevat sen kyllä hyödyntämään.

Lue lisää Copilotista ja Sulavan tekoälypalveluista

Microsoft 365 Copilot tulee ja mullistaa tietotyön – mutta viekö se työpaikkani?

Tutustu Sulavan tekoäly-palveluihin!