Microsoft Build 2023: Copilot, tekoäly ja Teams

Microsoft teki sen taas ja julkisti Microsoft Buildissa valtavasti uutta, joka tulee muuttamaan tapaamme työskennellä. Seurasimme Buildin livestriimiä hyvin tarkasti ja koostimme samalla blogiimme meidän mielestä tärkeimmät nostot Sulavan asiantuntijoiden Miska Kytön ja Vesa Nopasen johdolla. Julkistukset keskittyivät vahvasti Copilotiin, tekoälyyn, Microsoft Meshiin ja Teamsiin. Ja kyllä, tekoäly oli suosituin aihe, kuten odotettiinkin 😉 Tässä osassa keskitymme Copilotiin, tekoälyyn ja Teamsiin! Lue myös toinen osa, jossa keskityimme Microsoft Meshiin.

Microsoft Build on vuotuinen kehittäjäkonferenssi, jossa käydään läpi Microsoftin uusimpia innovaatioita ja teknologiaa. Suurin osa sisällöstä on saatavilla verkossa, ja rekisteröityminen Buildin online-versioon oli ilmaista.

Microsoft Teams Spotlight – Microsoft Build spesiaali
1.6.2023 klo 9–11

 

Tule mukaan Microsoft Teams Spotlight -webinaariin, jossa Vesa Nopanen käy läpi erityisesti Microsoft Buildissa tulleita uudistuksia Teamsin, tekoälyn, Copilotin ja metaversen osalta. Osallistumalla pysyt ajan tasalla uudistuksista sekä tiedostat mikä on mahdollista nyt ja tulevaisuudessa!

 

Lue lisää ja ilmoittaudu webinaariin!

Käsittelemme seuraavia aiheita Microsoft Build -julkistuksista ja voit helposti siirtyä alla olevista linkeistä suoraan sinua kiinnostaviin osioihin:

Microsoft Teams – seuraavan tason yhteistyö
Power Virtual Agents saa tekoälytehoa
Copilot ja tekoäly

Microsoft Teams

Microsoft Teams – yhdessä työskentely loikkaa seuraavalle tasolle!

Microsoft Teams oli jo mukana Microsoft Meshiä käsittelevässä tekstissä, mutta siinä ei ollut kaikki, mitä Teamsin osalta julkistettiin Buildissa. Nostan esille muutaman hienon julkistuksen, jotka liittyvät kollaboraatioon ja tulevat käyttöön tai esikatseluun kesäkuun 2023 aikana. Koska Build on kehittäjäkonferenssi, on osa näistä ominaisuuksista teknisiä mahdollistajia, joiden avulla ohjelmistokehittäjät voivat luoda parempia ja kiinnostavampia kokemuksia Microsoft Teamsiin.  

Loppukäyttäjän kannalta pieni, mutta mukava lisäys on uusi pikanäppäin CTRL+J, jonka avulla voidaan vaihtaa viimeisimmän ja viimeksi luetun viestin välillä.

Kehittäjien kannalta tärkeimmät uudistukset tulevat olemaan parannukset markdown-tukeen, Compact Chat -lista sekä Microsoft Loop -sovelluksen uudistukset niin, että Loopiin on mahdollisuus kirjoittaa ja jakaa koodia helposti.

Teams Live Share SDK on nyt saatavilla

Live Share on Microsoft Teamsin loistava ominaisuus, jonka avulla kokouksen osallistujat voivat työskennellä ja olla vuorovaikutuksessa yhdessä jaetun sovelluksen avulla. Esimerkiksi Microsoft Whiteboard, Excel Live ja Games for Teams ovat esimerkkejä Live Share -sovelluksista. Näin kaikki voivat osallistua sen sijaan, että yksi jakaa näytön ja muut katsovat & kommentoivat passiivisesti. Live Sharea varten luotujen sovellusten avulla osallistujat voivat tehdä merkintöjä, muokata, lähentää ja loitontaa sekä olla vuorovaikutuksessa jaetun sisällön kanssa Teams-kokouksessa. 

Nyt kun Live Share SDK on saatavilla, viedään reaaliaikainen yhteistyö Teams-kokouksessa seuraavalle tasolle! Sovelluskehittäjillä on tässä avainrooli sen mahdollistamisessa. Älä myöskään unohda Collaborative Stage View -ominaisuutta, joka tuli juuri saataville Share to Meeting –toiminnon kanssa.   

Lue lisää Live Share SDK:sta.

Luo mukautettuja luonnollisen kielen Teams-botteja Teams Toolkitin avulla

Teams Toolkit on joukko työkaluja, joiden avulla kehittäjät voivat luoda ja ottaa käyttöön sovelluksia Microsoft Teamsille Visual Studio Coden tai Visual Studion avulla. Se tarjoaa kehittäjille erilaisia resursseja, joiden tarkoituksena on yksinkertaistaa ja nopeuttaa Teamsin sovelluskehitysprosessia.

Seuraava vaihe ovat tekoälykirjastot, jotka ovat nyt esikatselussa ja käytettävissä Visual Studion Teams Toolkitissa. Uudet kirjastot tarjoavat rajapintoja luonnollisen kielen malleihin. Nämä kirjastot tarjoavat yksinkertaisen lähestymistavan Teams-sovellusten luomiseen LLM-ominaisuuksilla. Toolkit mahdollistaa keskittymisen liiketoimintalogiikkaan sen sijaan, että opettelisit luomaan LLM-pohjaisia Teams-botteja tyhjästä.

Tämä on erinomainen uutinen ja yksi syy lisää olla ohittamatta Teams Toolkitia! Lue lisää Teams Toolkitistä ja paljon muuta Microsoft 365:n artikkelista.

Power Virtual Agents saa tekoälytehoa

Power Platformin Power Virtual Agents (PVA) on ollut Vesa Nopasen suosikkitapa luoda botteja Teamsissa. Ensinnäkin: se on low code -lähestymistapa, ja sen avulla on mahdollista keskittyä enemmän logiikkaan ja sisältöön itse kehittämisen sijaan. Sekä Teams Toolkitillä että PVA:lla on vahvuutensa ja heikkoutensa. Nyt PVA saa lisää tekoälyominaisuuksia. 

  • Power Virtual Agents voi luoda dialogia ja suorittaa toimintoja ketjuttamalla dynaamisesti yhteen työkaluja ilman tarvetta luoda käsin tiettyä keskustelulogiikkaa juuri siihen tarkoitukseen. Nämä työkalut voivat sisältää mukautettuja Power Platform-connectoreita, Power Automate -työnkulkuja tai vaikkapa aiemmin bottiin luotuja keskusteluaiheita. Ominaisuus käyttää Azure OpenAI -palvelua tämän dynaamisuuden toteuttamiseksi. Ominaisuus kuulostaa siistiltä ja sitä haluaisi päästä jo testaamaan, mutta tässä vaiheessa se on vielä rajoitetussa esikatselussa. Note to self: testaa heti kun voit, koska tämä on todella jotain, joka nostaa kertaheitolla botit seuraavalle tasolle!   
  • Azure Conversational Language Understanding (CLU) -integroinnin avulla kehittäjät voivat tuoda mukautettuja kielimalleja Power Virtual Agentsiin. Esimerkiksi dialogin käynnistäminen, keskeytykset, ”tarkoititko” ja paikkojen täyttäminen. Tämän integroinnin avulla tekijät voivat luoda ja yhdistää CLU-aikomuksia ja entiteettejä PVA-aiheisiin. Tämä ominaisuus on nyt esikatselussa. 
  • PVA:n keskustelun booster-toiminnoissa tulee mukaan tuki mm. SharePointin ja OneDriven URL-osoitteille. Kukapa ei haluaisi luoda chatbottia jonka voi osoittaa Intraan ja se hakee suoraan sieltä tietoa kysyessä? Entä IT:n usein kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin? Tämän ominaisuuden avulla PVA saa supervoimia ja siitä tulee kysymys-vastaus –botti oikealla sisällöllä – ilman kummempaa ohjelmistokehitystä. 
  • • Power Virtual Agentsin Copilot on nyt yleisesti saatavilla. Ominaisuus tekee keskusteluaiheiden (topics) luonnista entistä helpompaa. Kuvailen omin sanoin, mitä haluat sen tekevän, ja Copilot luo sen.  

Nämä ominaisuudet ovat käytettävissä, kun käytät PVA:n uutta käyttöliittymää. On myös hyvä muistaa, että Copilot for Power Automate on nyt myös esikatselussa – se voi auttaa nopeuttamaan työnkulkujen kehittämistä ja muuttamista. Toinen hieno Power Automate -ominaisuus, joka julkistettiin, oli tietojen muotoilu esimerkkien avulla, joka tuli yleisesti saataville. Tämä on ollut Vesan pelastus lukuisia kertoja flow-rakentamisessa.

Vaikka nämä ominaisuudet eivät ole käytettävissä Dataverse for Teamsissa – vain täydessä PVA:ssa, näyttää siltä, myös Microsoft Teamsin kautta luodut botit saavat tekoälytoimintoja ja bottien luominen Teams PVA:ssa on entistä helpompaa. Esimerkiksi helpdesk-, henkilöstöhallinto-, perehdytys- ja muut botit saa aikaan nopeasti ja vaivattomasti. Tällaista bottia luodessa voit osoittaa sille sivuston, johon Teams-käyttäjillä on pääsy, vaikkapa kysymysvastaus-sivusto, jolloin botti saa automaattisesti älykkyyden vastata sivuston aiheita koskeviin kysymyksiin. Tämä on erittäin monipuolinen ominaisuus, joten jokaisen organisaation kannattaa miettiä mihin tätä tulisi käyttämään! Tämä on nyt esikatselussa, mutta esimerkiksi meidän kanssa voi aloittaa keskustelut siitä mihin näitä voisi hyötyntää, kun ne tulevat yleisesti saataville!

Lue lisää Microsoftin blogista.

Copilot ja tekoäly

Tekoäly oli, ei niin yllättäen, hyvin näkyvä Microsoft Build 2023:ssa. Se kiihdyttää digitalisaatiota ja metaverseä nopeammin kuin koskaan ja tulee muuttamaan työskentelytapojamme. Tämä vuosi tullaan muistamaan hetkenä, jolloin maailma muuttui. Hetkenä, jolloin luonnollista kieltä ymmärtävä tekoäly tuli sovelluksiimme ja työpaikoillemme. 

Vastuullinen tekoäly

Iso aihe on tietysti se miten varmistamme, että käytämme tekoälyä vastuullisesti. Buildin aikana oli uutisia myös tähän, kuten Azure AI Content Safety, joka on uusi palvelu, jonka avulla yritykset voivat luoda turvallisempia verkkoympäristöjä ja -yhteisöjä. Content Safety -palvelut voivat havaita vihaa, väkivaltaa, seksuaalista tai itsetuhoista sisältöä kuvissa ja tekstissä eri kielillä. AI Content Safety integroidaan useisiin tuotteisiin, kuten Azure Open AI Service and Machine Learning. Tämä on nyt preview:ssa.

Vastuulliseen tekoälyyn preview:ssa on myös Responsible AI Dashboard tekstille ja tiedolle. Organisaatiot voivat arvioida omia suuria kielimallejaan, jotka on rakennettu strukturoimattomalla datalla, kuten luonnollisella kielellä, rakennus-, koulutus- ja arviointivaiheessa. Tämä voi auttaa tunnistamaan esimerkiksi oikeudenmukaisuuteen liittyviä ongelmia ja virheitä.

Microsoft Designer ja Bing Image Creators lisäävät kuviin kryptograafisen merkin, joten on mahdollista tarkistaa, onko kuvat luotu tekoälyllä vai ei. Tämän mainittiin olevan tulossa tulevina kuukausina.

WebView2 tulossa HoloLens 2:een ja Xboxiin

Kuka sanoi, että metaversumi on kuollut? Ja kuka uskoi siihen? Metaversumi on enemmän kuin Microsoft tai mikään muu alusta ja se vaatii yrityksiä rakentamaan sen yhdessä. Microsoft Edge WebView2 on esikatselussa tänään HoloLens 2 Insider preview’ssa, ja Xbox seuraa perässä.

Mitä kehittäjät voivat tehdä tämän kanssa… paljon! HoloLens 2:ssa WebView2:n avulla kehittäjät voivat näyttää tilatietoja, hyödyntää sovellusintegraatioita ja dynaamista verkkosisältöä 3D-sovelluksissa.

Lisätietoja WebView2 Preview’sta

Tekoäly ja Microsoft 365 Copilot etujoukoissa

Microsoftilta näyttää tulevan jatkuvasti uusia Copilotteja. Mikä ei yllätä meitä!

PowerBI:n Copilotin avulla analyytikot voivat luoda ja räätälöidä raportteja erittäin nopeasti, luoda ja muokata DAX-laskutoimituksia, luoda narratiivisia yhteenvetoja ja esittää kysymyksiä tiedoista. Luonnollisella kielellä. Copilot tulee käyttöön uudessa Microsoft Fabricissa (tulossa pian), joka on integroitu ja yksinkertaistettu kokemus kaikille analytiikkakuormituksille ja käyttäjille yritystason tietopohjalla. Se yhdistää PowerBI:n, Data Factoryn ja seuraavan sukupolven Synapsen SaaS-palveluna.  

Tiedätkö mikä on Semantic Kernelin? Se on avoimen lähdekoodin framework tekoälysovellusten rakentamiseen. Helpoin tapa tutustua siihen on hankkia avoimen lähdekoodin Copilot Chat start app, joka auttaa ymmärtämään, miten keskustelevaa tekoälyä lisätään omiin sovelluksiin.

Semantic Kernel julkaisi esikatseluversion VS Code -laajennuksestaan, joka tarjoaa työkaluja tekoälylaajennusten luomiseen, muokkaamiseen ja virheenkorjaukseen. VS Code -laajennuksen avulla kehittäjät voivat kirjoittaa ja testata tekoälytoimintoja, joita he voivat käyttää sovelluksessaan. Tutustu videoon, jossa rakennetaan tekoälyratkaisuja Semantic Kernelin avulla

Microsoft 365 Copilot tulee myös Microsoft Edge -selaimeen. Natiivisti integroituna. Kyllä, kuluttajaversio löytyy jo, mutta entäpä työkäytössä? Aivan kuten Copilot Business Chat Teamsissa, voit jatkossa käyttää Edgen Copilottia toimintojen käyttöliittymänä. Esimerkki: ”Kerro tiimilleni, miten päivitimme tuotestrategian tänään”, ja Microsoft 365 Copilot luo tilapäivityksen aamun kokousten, sähköpostien ja keskusteluketjujen perusteella.

Lisäksi Microsoft 365 Copilotista tulee älykkäämpi, koska se seuraa kontekstia, jossa käyttäjä on. Jos esimerkiksi olet lukemassa intranetin HR-osiota tai sinulla on asiakirja avoinna välilehdessä, voit esittää kyseiseen kontekstiin liittyviä kysymyksiä. Aiemmin pystyit kirjautumaan Microsoft Bingiin ja käyttämään Microsoft Searchia sen kautta työsisällön löytämiseen – tämä on siirtymän seuraava vaihe.   

Katso tämä Buildin sessio: Microsoft Edge: The business browser with innovations in AI, productivity, and management

On siis yhä järkevämpää kirjautua Bingiin ja Edgeen työidentiteetilläsi. Jos et ole kirjautunut sisään, sinulla ei tietenkään ole pääsyä mihinkään työtietoihin tai ominaisuuksiin. Lisäksi Microsoft Edgellä on myös uusi ulkoasu, jota muuten voi jo testata insider-versiossa. 

Vesan kommentit: ”Pidän siitä, että profiili on vasemmassa yläkulmassa, mutta… Teams-profiilikuva ja kontrollit ovat oikeassa yläkulmassa. Kenties nämä harmonisoituvat joskus.

Tämän helpottamiseksi on tulossa Microsoft Edge for Business, joka löytyy jo previewistä. Se on Edge, joka on omistettu työkokemukselle, ja sen ulkoasu heijastaa tätä – esimerkiksi visuaaliset elementit, logo ja organisaation nimi. Edge for Business sisältää kattavasti yrityksen ohjaus-, suojaus- ja tuottavuusominaisuuksia. Microsoftin suunnitelmana on, että Edge for Business on tulevaisuudessa organisaatioiden vakioselain.  

Minulle Bing Chat muutti kaiken sen suhteen miten haen tietoa. Bing Chat vaikutti siihen että aloin käyttämään Edgeä pääselaimenani. Chromen käyttö loppui ja vaihdoin kokonaan Edgeen. Eikä ole ollut tarvetta vaihtaa takaisin. Oletushakukone minulle on myös Bing (yllättävää, ei olisi uskonut vuosi sitten!), ja ellen tiedä hyvin tarkasti avainsanoilla, mitä minun on löydettävä, keskustelen vain Bingin kanssa tiedon löytämiseksi. Niissä harvoissa tapauksissa, joissa on tiettyjä avainsanoja, avaan Google-haun löytääkseni sivuston – jotkut asiat eivät kuitenkaan muuttu. Vielä.  

Tästä Chatista tulee oletushakukokemus Bingissä ja minusta se on mainio asia. Bing ja ChatGPT tekevät yhteistyötä myös tuomalla Bingin ChatGPT:hen (vinkki: se on jo siellä, jos sinulla on ChatGPT-tilaus). Tietojen löytäminen tekoälyn avulla teki vanhanaikaisen haun, no, vanhaksi.” 

Ei ole suuri yllätys, että myös Windows 11 Copilot julkistettiin. Se tuo uuden tavan käyttää tietokonetta tai mitä teet siellä – kuten soittolistan valitseminen. Senhetkisessä sovelluskontekstissa, aivan kuten tänään Edgessä ja sen välilehdissä, on mahdollista käyttää Copilotia relevanttien vastausten kysymiseksi.    

Voit käyttää Windows 11 Copilotia suoraan työpöydän sivupalkista. Pyydä sitä, esimerkiksi, tekemään erilaisia asioita, jotka perintiesesti ovat vaatineet jonkin verran hyppimistä asetuksissa – kuten Dark tai Focus –moden kytkeminen päälle.    

Windows 11 Copilot -esikatseluversion odotetaan tulevan saataville kesäkuussa.

Ja jos käytät Windows Terminalia, saat GitHub Copilot X:n sinne

Microsoft 365:n laajentaminen plugineilla

Käynnissä on jo private preview, jossa voit integroida sovelluksia ja palveluita Microsoft 365 Copilotiin pluginien avulla. Ja mikä vielä parempaa: tekoälysovellusten ja Copilotien rakentamiseen on framework. 

Tämä antaa mahdollisuuksia saada enemmän irti Copilotista – yhdistämällä sen omiin tietoihisi ja järjestelmiisi. Anna samalla työntekijöillesi entistä enemmän supervoimia!  

Microsoft 365 Copilotin pluginit sisältävät Bing- ja ChatGPT-pluginit, mutta ei ole rajoitettu niihin – voit myös luoda Teams-viestilaajennuksia ja Power Platform -yhdistimiä. Ja muistatko Teams-Toolkitin, josta oli aiemmin tässä artikkelissa? Voit luoda nämä pluginit helposti Microsoft Teams Toolkit for Visual Studio Coden ja Visual Studion avulla. Voit laajentaa Copilotia integroimalla tietosi Microsoft Graphiin ja Semantic Index käyttämällä.  

Keynoten aikana piti tarttua näytettyyn Copilot stackkiin: 

Ja on toinenkin kuva, joka hahmottelee tekoälyn kehityksen, joka auttaa kehittäjiä rakentamaan omia copilottejaan. Aloita lisäämällä GitHub, Visual Studio ja GitHub Copilot. Jotkut esimerkkisovellukset voivat tietysti auttaa. 

Early Access Programin kautta on jo yli 50 pluginia saatavilla ja Microsoft arvioi, että tuhansia on saatavilla, kun Microsoft 365 Copilot on yleisesti käytössä.  

Älä missaa Build-sessiota Shaping the future of work with AI tai voit etsiä itse sessiota, joissa on Copilot mukana, saadaksesi kaiken irti istunnoista. 

Microsoft 365 Copilotin pluginit – YouTube 

Yritykset voivat kehittää omia tekoälysovelluksiaan liiketoiminnan tueksi Azure OpenAI Service -palvelun avulla joko itse, tai kumppaneiden kanssa. Lisäksi se on oletusarvoisesti yhteentoimiva AI Plugins -standardin kanssa.

Microsoft 365 Copilotille tulee myös Syntex-plugin, joka tuo uusia ominaisuuksia sisällönhallintaan kaikkien muiden Syntex-päivitysten lisäksi. Tämä on hyvä uudistus Syntexille, ja mahdollistaa automaatiot dokumenttien rakentamiseen ja luokitteluun, metatietojen automatisointiin ja paljon muuhun. Syntex kasvaa ja laajenee! 

Koulutusmateriaalit ja dokumentaatio 

Microsoft Learn on päivittynyt uusilla materiaaleilla, joissa painopiste on tekoälyssä. Sieltä löytyy paljon erilaisia koulutus- ja dokumentointimateriaaleja, esim. itseopiskeluun tai kouluttajien vetämiin koulutuksiin, jotka auttavat tekoälyn kehittämisen ja ymmärtämisen kanssa. Materiaalit vaihtelevat Azure OpenAI -palvelun käytöstä älykkyyden lisäämiseen Power Appsiin, Power Virtual Agentsiin ja GitHub Copilotiin.

 Tutustu näihin, jos haluat oppia lisää.

Lopuksi 

Microsoft Build 2023 antoi meille UPEITA uutisia, jotka tuovat tulevaisuuden jo tänään käyttöömme. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan seuraavan sukupolven palveluita ja automaatioita. Tekoäly on tullut jäädäkseen ja muuttanut jo nyt meidän päivittäistä työelämää!

On hienoa nähdä miten Microsoft Meshin suoraviivainen tapa luoda älykkäitä botteja, Copilotin laajennukset ja mahdollisuus luoda tekoälyllä tehostettuja sovelluksia vauhdittavat muutosta ja digitalisaatiota entistä paremmaksi ja tuottavammaksi.

Tätä kannattaa miettiä – tapamme kehittää sovelluksia muuttuu ja vauhti kiihtyy!

Jos et vielä ole nähnyt Satya Nadellan Build 2023 keynotea, voit katsoa sen täältä. 

Lue lisää Microsoftin blogista Microsoft 365 Copilot: Your copilot for work

Kaikki Microsoft Build -esitykset löytyvät täältä: https://build.microsoft.com/en-US/home.  

Näissä blogikirjoituksissa oli vain osa uutisista ja ilmoituksista jotka julkistettiin Build 2023:ssa. 
Katso kaikki ilmoitukset täältä: Microsoft Build 2023 Book of News.  

Lisäksi suosittelemme ilmoittautumaan mukaan meidän Microsoft Teams Spotlight – Microsoft Build spesiaali -webinaariin 1.6.2023 klo 9–11, sillä käymme siellä läpi Vesa Nopasen johdolla Microsoft Buildissa tulleita uudistuksia tarkemmin. Ilmoittaudu mukaan tästä!

Kiitos, kun jaksoit lukea tämän ”lyhyen” tiivistelmän! 😁

Kuvat ja videot ovat peräisin Microsoftin blogikirjoituksista ja esityksistä.