Lauri kasvoi opiskelijasta IT-konsultiksi SulavaAkatemiassa

22.10.2019

SulavaAkatemiasta konsultointiuralle neljässä kuukaudessa ponnistanut Lauri kertoo, miksi ura kannattaa aloittaa juuri Sulavalla hyvän mentorin tuella.

Kun astuu Helsingin ytimessä sijaitsevaan Sulavan toimistoon, tervetulleeksi toivottaa suoraan oven edestä löytyvä värikäs irtokarkkibaari. Kun sokerisista herkuista malttaa kääntää katseensa muualle, saa vastaansa kaksi hymyilevää konsulttia, Laurin ja Petterin.

SulavaAkatemiaan hakenut juniorikonsultti Lauri Jokioja ja työtapamuutosten konsultti ja valmentaja Petteri Koski tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa SulavaAkatemian Kummipäivässä, joka edelsi rekrytointipäätöksiä akatemiaan. Myöhemmin Petteristä tuli Laurin mentori.

“Sain antaa omat kommenttini siitä, olisiko Lauri meille sopiva, ja varmaan arvaattekin mitä sanoin. Heti näki, että hänellä oli intoa meidän tekemistä ja meidän työympäristöä kohtaan”, Petteri kertoo.

“Ja itse asiassa meistähän tuli todella hyvä tiimi. Eikä olla riidelty yhtään”, hän lisää virnistäen, ja molemmat nauravat.

Mentorin tuella suoraan oikeisiin töihin

Neljä kuukautta kestävässä SulavaAkatemiassa Lauri pääsi viikon kestävän Sulavan maailmaan perehdytyksen jälkeen heti sukeltamaan oikeisiin asiakasprojekteihin ja käytäntöön askel askeleelta Petterin mukana. Lauri ja Petteri tapasivat aluksi päivittäin ja työstivät Petterin projekteja yhdessä.

“Tykkäsin todella paljon siitä, että pääsi näkemään heti, millaista tämä konsultin homma oikeasti on, ja olisiko se oma juttu. Mentorointimalli olikin yksi syy, miksi tämä paikka houkutti”, Lauri sanoo.

Petteriä teknisemmällä taustalla varustettu Lauri pääsi hyödyntämään teknistä osaamistaan heti ensimmäisessä projektissa, jossa hän pystyi tukemaan vuorostaan mentoriaan. Petteri on ylpeä siitä, miten Lauri pystyi jo alusta alkaen olemaan aidosti avuksi asiakkaille.

“Kun asiakas halusi tietää jotakin, Lauri osasi selvittää asian saman tien paikan päällä. Huomasin heti, että halu hakea tietoa ja taidot löytää sitä olivat kyllä jo valmiiksi rakennettuna mieheen sisään”, Petteri summaa.

Toki uusi tilanne tuntui Laurista aluksi myös hieman jännittävältä: “Ennen ensimmäisiä asiakastapaamisia ajattelin, että kyllähän tässä jotain osaa. Sitten kun sinne meni, ymmärsikin aika pian, että eihän tässä vielä paljoa osaakaan, ja koko ajan täytyy oppia lisää. Mutta se onkin tämän alan juttu.”

Mitä mentori ja aktori ovat sitten oppineet toisiltaan?

Petteriltä Lauri oppi vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa. “Petteri sai asiakkailta usein kiitosta, ja olikin mukava olla sellaisen ihmisen matkassa, josta voi hyvillä mielin ottaa oppia”, Lauri sanoo.

Petteri puolestaan ammensi Laurilta tekniikkatietämystä. Yhdessä työskenteleminen avasi hänelle myös uusia tapoja ratkaista ongelmia. “Sitähän tämä on, tehdään tiimissä ja opitaan toisiltamme koko ajan”, hän kiteyttää.

“Kumpi olikaan lopulta se mentori, se ei olekaan ihan selvää”, miehet naureskelevat.

Työtä oman mielenkiinnon johdattamana

Lauri on päässyt Sulavalla työskentelemään juuri niiden asioiden parissa, jotka ovat kiinnostaneet häntä eniten.

“Teen tällä hetkellä lähinnä alusta- ja pilvipalveluja, eli käytännössä projekteissa konfiguroidaan ja ylläpidetään palveluja sekä otetaan uusia palveluja käyttöön asiakkaille”, Lauri tiivistää.

Akatemiassa itse projektien rinnalla tehtiin myös muun muassa erilaisia konsultointiin liittyviä tehtäviä ja syvennettiin teknologia- ja viestintäosaamista esimerkiksi tekemällä blogeja ja asiakasreferenssejä aiemmista projekteista.

”Sulavalla tehdään pilvipalveluiden ympärillä niin monia juttuja, että mahdollisuudet ovat täällä lähes rajattomat. Täällä on mahdollista tehdä muutakin kuin omaa ydinosaamista ja lähteä vaikka joskus kaveriksi erityyppisiin projekteihin oppimaan”, Petteri avaa.

SulavaAkatemian aikana Lauri opetteli löytämään itsensä myös esiintyjänä.

“Konsultilla on oltava esiintymispuoli kunnossa, ja sitäkin on saanut täällä harjoitella. Akatemiassa järjestin esimerkiksi webinaarin. Esiintymistä on toki harjoiteltu jo yliopistossa, mutta kun pääsi tänne tositoimiin, jännittihän se aluksi, että miten tämä oikein tulee menemään”, Lauri kertoo.

Koulutukset oppimisen tukena

Koulutuksiin ei akatemian aikana tarvinnut lähteä kauas, sillä Sulavan toimistolta löytyy monipuolisilla taukopurtavillakin varustettu koulutuskeskus, josta pääsevät nauttimaan niin Sulavat kuin koulutuksiin osallistuvat asiakkaat.

Lauri kertoo koulutuksesta olleen paljon hyötyä käytännön tekemisen rinnalla: “Meillä on onneksi täällä tosi hienot koulutustilat, joissa on saanut kouluttautua ja suorittaa esimerkiksi Microsoft-teknologioihin kuuluvia sertifiointitestejä. Lisäksi akatemiaan kuului erilaisia tehtäviä, joiden avulla pääsi syvemmälle konsultointiin.”

Juniorikonsulttina Laurille on ollut tärkeää myös tunne siitä, että ympärillä on kovien ammattilaisten verkosto, jolta oppii päivittäin. Sulavaan kulttuuriin kuuluvatkin kiinteästi avoimuus, tiedon jakaminen ja halu auttaa muita.

“Työkaverit ovat olleet kaikki tosi mukavaa porukkaa, ja tänne on tosi kiva tulla töihin. Kun käy vähän kuuntelemassa kahvipöydän juttuja, huomaa kyllä, että nämä kaverit tietävät asioista. Nuorena ammattilaisena on tärkeää, että pääsee oikeasti oppimaan ja näkemään, miten oikeassa maailmassa tehdään hommia”, Lauri toteaa.

Viikon lopulla Lauri ja Petteri ovat lähdössä ajamaan kilpaa F1 ajosimulaattoriliigassa. Kun yhteistä löytyi sattumalta myös harvinaisen harrastuksen parista, oli mentorilla ja aktorilla hetken naurussa pitelemistä. Sitten saatiin Sulava tiimi kasaan myös kilparadoille.

Katso video:

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Teksti, video ja kuvat: Duunitori

Olisitko Sydämeltäsi Sulava?

Katso avoimet työpaikat

Katso lisää Sydämeltään Sulavia tarinoita!